Nasilje na društvenim mrežama postalo učestalije od klasičnog fizičkog i verbalnog nasilja među djecom i mladima

Policijska uprava virovitičko-podravska provodi preventivne aktivnosti s roditeljima učenika viših razreda osnovnih škola na području cijele županije s ciljem sprječavanja nasilja na društvenim mrežama. Kako se moglo čuti na prigodnom predavanju, koje je u Osnovnoj školi Ivane Brlić Mažuranić održala policijska službenica za prevenciju Ana Kratohvil Katić, nasilje putem društvenih mreža u posljednje vrijeme je učestalije od klasičnog fizičkog i verbalnog nasilja.

Sprječavanje takvog oblika vršnjačkog nasilja je upravo i glavni cilj ovih predavanja, a iznimno je važno uključiti roditelje u cijeli proces. Roditelji bi trebali razgovarati s djecom o internetu, objasniti važnost čuvanja osobnih informacija te upozoriti djecu na potencijalne opasnosti, ali i ne dopustiti susrete s nepoznatim osobama s interneta. Svako neprimjereno ponašanje pojedinaca treba prijaviti nadležnim institucijama.

Na predavanju je istaknuto da djeci ne treba uskratiti pristup internetu, ali svakako treba ograničiti vrijeme provedeno na njemu. I škole su suočene s problemom nasilja na društvenim mrežama i sve češće se javljaju učenici koji su žrtve, potvrdila je psihologinja u Osnovnoj školi Ivane Brlić Sanja Milković Šipek.

– Djeca u velikoj mjeri koriste društvene mreže i smatram da ih ipak nismo dovoljno pripremili za sigurno korištenje. One neke šale koje znaju prerasti u govor mržnje, želimo iskorijeniti, a ako to želimo postići onda moramo s roditeljima zajedno djelovati – zaključila je S. Milković Šipek. (www.icv.hr, bg)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content