Nasilje na društvenim mrežama postalo učestalije od klasičnog fizičkog i verbalnog nasilja među djecom i mladima

Policijska uprava virovitičko-podravska provodi preventivne aktivnosti s roditeljima učenika viših razreda osnovnih škola na području cijele županije s ciljem sprječavanja nasilja na društvenim mrežama. Kako se moglo čuti na prigodnom predavanju, koje je u Osnovnoj školi Ivane Brlić Mažuranić održala policijska službenica za prevenciju Ana Kratohvil Katić, nasilje putem društvenih mreža u posljednje vrijeme je učestalije od klasičnog fizičkog i verbalnog nasilja.

Sprječavanje takvog oblika vršnjačkog nasilja je upravo i glavni cilj ovih predavanja, a iznimno je važno uključiti roditelje u cijeli proces. Roditelji bi trebali razgovarati s djecom o internetu, objasniti važnost čuvanja osobnih informacija te upozoriti djecu na potencijalne opasnosti, ali i ne dopustiti susrete s nepoznatim osobama s interneta. Svako neprimjereno ponašanje pojedinaca treba prijaviti nadležnim institucijama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa...

Na predavanju je istaknuto da djeci ne treba uskratiti pristup internetu, ali svakako treba ograničiti vrijeme provedeno na njemu. I škole su suočene s problemom nasilja na društvenim mrežama i sve češće se javljaju učenici koji su žrtve, potvrdila je psihologinja u Osnovnoj školi Ivane Brlić Sanja Milković Šipek.

– Djeca u velikoj mjeri koriste društvene mreže i smatram da ih ipak nismo dovoljno pripremili za sigurno korištenje. One neke šale koje znaju prerasti u govor mržnje, želimo iskorijeniti, a ako to želimo postići onda moramo s roditeljima zajedno djelovati – zaključila je S. Milković Šipek. (www.icv.hr, bg)