Održano javno izlaganje izmjena i dopuna Urbanističkog plana uređenja središta Virovitice, evo što se mijenja

U virovitičkoj Gradskoj upravi danas (srijeda) održano je javno izlaganje prijedloga izmjena i dopuna Urbanističkog plana uređenja središta Virovitice. Uz javni uvid u prijedlog izmjena i dopuna koji traje do 1. travnja, ovo javno izlaganje pružilo je građanima priliku postaviti pitanja nadležnima za izradu i provođenje Plana kako bi saznali što one znače za njihove domove i poslovne prostore.

Nacrt prijedloga plana izradila je tvrtka APE iz Zagreba, a voditeljica izrade Mirela Ćordaš prezentirala je građanima planirane promjene.

IMG 20190327 120948 Fotor

– Izmjene se tiču namjene površina, gdje se poslovna namjena mijenja u mješovitu, što omogućuje i stambenu i poslovnu gradnju. Jednako tako, određena je i etažnost u središtu Virovitice. Središnji dio je pod zaštitom konzervatora i sada je planom određeno da se etažnost i ukupna visina građevina određuje prema njihovim smjernicama koje oni određuju temeljem idejnih projekata – rekla je Mirela Ćordaš, istaknuvši kako je kod postojećih zgrada, koje su više od visine određene ovim Planom, zadržana postojeća visina, ali da nemaju mogućnost nadograđivanja.

Glavni cilj ovih izmjena je smisleno i namjenski odrediti izgled središta Virovitice kojeg kao zaštićenu povijesnu cjelinu treba očuvati. Osim izgleda građevina u smislu pročelja i boja fasada, pozornost je posvećena etažnosti i visini građevina kako bi se uklopile u cjelinu koju čini središte Virovitice. Promjenom namjene građevina iz poslovnih u mješovite, dana je prilika investitorima za izgradnju i poslovnih, ali i stambenih objekata kako bi središte grada postalo pogodnije za nove investicije.

IMG 20190327 131356 Fotor

Jedan od važnijih ciljeva izmjena Urbanističkog plana je poboljšanje parkirališnog prostora i otvaranje novih pješačkih zona oko Gradskog parka, što je kod građana dovelo do straha od smanjenja zelenih površina i njihova betoniranja.

– Nemamo nikakav plan betoniranja javnih površina. U planu je uvođenje novih parkirališta i infrastrukturnih namjena, što ne znači betoniranje površina, već omogućavanje građanima u središtu grada rješavanje parkinga koji je stvarno problem – rekla je voditeljica Odsjeka za prostorno uređenje Grada Virovitice Alida Saračević Moslavac, dodavši kako planirana šetnica ne znači i zatvaranje središta za promet svih vozila.

IMG 0491 Fotor

– ‘Smirit’ ćemo promet tako da se ne dogodi da se na prekrasnu šetnicu, primjerice, zaleti teretnjak iz poduzetničke zone. To nam je cilj, a ne revolucionarne promjene. Promet planiramo smiriti uvođenjem kružnih tokova, što smo već i napravili te primjenjujući posebne propise iz područja prometa – istaknula je Alida Saračević Moslavac.

Prema riječima M. Ćordaš, promjene se neće dogoditi preko noći niti naglo, nego je riječ o izmjenama koje se donose i planiraju na duži vremenski rok, najčešće za razdoblje od 15 do 20 godina. Naime, zatvaranje prometa u središtu je planirano Urbanističkim planom iz 1998. godine, no do danas nisu stvoreni preduvjeti da bi se to ostvarilo.

IMG 20190327 121028 Fotor

– Mi smo taj plan zatvaranja središta zadržali u ovim izmjenama plana, a uvjet da bi se promet u središtu mogao zatvoriti je stvaranje prometnih mogućnosti. Dakle mora se osigurati dovoljan broj parkirališnih ili garažnih mjesta za sve one koji dolaze u centar, a moraju se po standardima urediti i prometnice koje preuzimaju promet iz centra – rekla je Mirela Ćordaš, a to potvrđuje i gradonačelnik Virovitice Ivica Kirin ističući kako se Urbanistički plan uređenja središta grada mijenja zbog katastarskih izmjera grada kojom su utvrđene nove čestice.

IMG 20190327 131504 Fotor

– Izmjene i dopune plana se, prije svega, odnose na sam koncept razvoja grada. Nakon završetka obnove Dvorca i Gradskog parka, sljedeće na čemu ćemo raditi je projektno i prometno rješenje za uvođenje jednosmjernog prometa u samom središtu, odnosno oko parka. Gdje bude moguće bit će uređena nova parkirališta, a postojeći kružni tokovi ostaju i dalje. Time ćemo smiriti promet u središtu grada i omogućiti prilaz poslovnim prostorima i sadržajima u našem gradu – rekao je gradonačelnik, dodavši kako će se urediti sve okolne zgrade u središtu grada te će Grad stanarima zgrada i vlasnicima poslovnih objekata koji se nalaze u konzervatorskoj jezgri pomoći u obnovi fasada.

– Trenutno smo u pregovorima oko uređenja zgrade Fine, pripremamo projekt uređenja Vanadisa. Nama je interes da se urede fasade i da s dovršetkom uređenja dvorca i parka Virovitica dobije jedno novo ruho – zaključio je gradonačelnik Kirin. (www.icv.hr, ml, virovitica.hr; foto: M. Lukačić)

[g-gallery gid=”517074″]

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content