OPG HEĆIMOVIĆ NABAVIO STROJNI BERAČ DUHANA Nenad Hećimović: Hrvatski duhani pomogli su mi nastaviti obiteljsku tradiciju

Hrvatski duhani, najveći otkupljivač duhana u Hrvatskoj, nakon uspješnog pilot-projekta testiranja strojnog berača na domaćim poljima, pokrenuli su ove godine program nabavke strojnih berača za sve svoje kooperante kojima kreditiraju nabavku strojeva i osiguravaju edukaciju o njihovom optimalnom korištenju.

Od pokretanja programa u listopadu do sada je ugovorena nabavka 18 mehaničkih berača za 25 kooperanta, čime su Hrvatski duhani u novu organizaciju berbe investirali gotovo šest milijuna kuna, a trenutno se dogovara nabavka i kreditiranje dodatnih berača za još dva proizvođača zainteresirana za prelazak na strojnu berbu duhana, čime bi se broj berača zaokružio na njih 20, a zamijenili bi više od 150 ljudi.

Za program nabavke mehaničkih berača u Hrvatskim su duhanima za ovu godinu osigurali kreditnu liniju u visini 12 milijuna kuna.

Jedan od kooperanata je 30-godišnji Virovitičanin Nenad Hećimović, čija se obitelj proizvodnjom duhana bavi punih 60 godina.

RIJEŠENO PITANJE RADNE SNAGE

– Proizvodnju je započeo moj djed, preuzeo otac, a sada je nastavljam ja – priča nam Nenad, otac dvoje djece koji proizvodnju duhana vidi kao oblik obiteljske tradicije.
Nenad je, naime, povećao proizvodnju duhana s prošlogodišnjih 14 hektara na gotovo 20 hektara, a povećanje proizvodnje je trend koji nesumnjivo namjerava slijediti i u narednim godinama. Probao je prvo s kamilicom pa je ubrzo shvatio kako ona i nije toliko profitabilna, stoga je povećao proizvodnju duhana.

Svoju budućnost u proizvodnji duhana vidi na planiranih 50 hektara, ali jedina mu je briga državna zemlja. Nesigurnost hoće li je osigurati vidi kao veći problem za koji se nada kako će uskoro biti riješen. Rješenje drugog problema, onog s pronalaskom adekvatne radne snage, pronašao je u mehaničkoj berbi duhana.

Preko kreditne linije koju su omogućili Hrvatski duhani, kupio je mehanički berač u vrijednosti od 94,000 eura i polovni toper.

Prelaskom na mehaničku berbu duhana i samim povećanjem broja biljaka po hektaru očekuje i veći prinos, manje poteškoća u pronalasku radne snage i niže troškove, ali i bolji duhan. Kako će mu ovo biti prva godina mehaničke berbe duhana, u planu je i uslužna berba duhana za druge proizvođače u narednim godinama.

– Ove godine ne očekujem baš nikakve probleme s radnom snagom jer se potrebe za njom znatno smanjuju. Iskreno govoreći, uvođenjem kombajna eliminiram nesigurnost i ovisnost proizvodnje duhana o faktorima na koje sam ne mogu utjecati – ističe Nenad i dodaje kako je u budućem poslovanju kao prioritete odredio kupovinu sadilice i novih sušnica. (www.icv.hr, Hrvatski duhani)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content