POČELA KORIZMA Vrijeme je da se molitva i vjera očituju konkretnim djelima

Vjernici su danas (srijeda) na blagdan Pepelnice (u narodu znane i kao Čista srijeda) simboličnim obredom „pepeljenja“ zakoračili u korizmu, četrdesetodnevnu pripremu za blagdan Uskrsa. Vrijeme je to u kojem je svatko pozvan na propitivanje vlastitog odnosa s Bogom, ali i ljudima te na djela milosrđa, uz post i molitvu. – Ovo je vrijeme prilike za radost, a koja se očituje u Božjoj blizini i oproštenju grijeha. Korizma je poziv da svoju pozornost iz svakodnevnog života usmjerimo prema Bogu i ljudima.

ŠTO MOŽEMO POPRAVITI

To je doba kada se pitamo kako to živimo kao ljudi i što sve možemo popraviti u odnosu prema Bogu i čovjeku – poručio je u propovjedi u župnoj crkvi sv. Roka u Virovitici vlč. Ljubo Krmar, župnik iz Turnašice. Pozvao je vjernike da zatraže oprost od onih koje su povrijedili, pomognu prijatelju, susjedu, poznaniku i svima u potrebi, a kada se odriču nečega, da to bude nešto do čega im je stalo, „kako bi živjeli slobodnije i kako bi se molitva i vjera onda očitovale i u konkretnim djelima ljubavi“.

pepeo7

– Jer, svatko nosi svoj križ, neovisno je li riječ o djetetu, odraslome ili starijoj osobi i ovo je vrijeme u kojem se tog križa spominjemo i jedni drugima ga još više pomažemo nositi – pozvao je vjernike vlč. Ljubo Krmar. Na svetoj misi su uz brojne vjernike molili i učenici, nastavnici i osoblje Katoličke osnovne škole u Virovitici i Katoličke klasične gimnazije s pravom javnosti u Virovitici.

BOGATIJI DUHOVNI PROGRAM

Pepelnica je označila i početak intenzivnijeg duhovnog programa u župi sv. Roka. Vjernici će tako svakog petka i nedjelje od 18 sati moći sudjelovati u pobožnosti križnog puta. Svakog ponedjeljka nakon jutarnje svete mise, tijekom cijelog dana, u crkvi će biti izloženo Presveto pa su virovitički franjevci pozvali vjernike da svaki ponedjeljak iskoriste za molitve za svoje nakane, za domovinu, potrebe Crkve… Ujedno,  ponedjeljkom navečer, iza večernje svete mise, u dvorani sv. Franje bit će duhovne kateheze.

pepeo11

PORADITI NA SEBI I VJERI

Iako se korizmu najviše povezuje s čestim pitanjem „čega ćeš se odreći“, ona je puno više od pukog ostavljanja loših navika, promjene prehrane ili životnog stila. Vjernici se kroz korizmu prvenstveno duhovno izgrađuju, a post koji se povezuje s odricanjem uglavnom je samo jedan mali segment duhovnog rasta.

– Čega ću se odreći je moja stvar, no ono na čemu ću poraditi je da budem bolji otac i kolega – rekao je Karlo N. iz Virovitice. – Nastojat ću više vremena posvetiti prijateljima, osobito onima s kojima sam izgubila kontakt. Pokušat ću ispraviti neke stare odnose, osjećam da je vrijeme za to  – ispričala nam je Maja G. (www.icv.hr, mlo)

[g-gallery gid=”511429″]

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content