Predsjednica raspisala izbore za Europski parlament

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović izbore je raspisala za 26. svibnja, a taj dan birači će glasati na biračkim mjestima u Hrvatskoj te sjedištima diplomatsko-konzularnih predstavništava RH, piše tportal.hr.

U odluci se kaže kako se u Europski parlament bira 12 predstavnika iz Hrvatske, i to sukladno Ugovoru o pristupanju te odredbama Odluke europskog vijeća od 28. lipnja 2018.

Predsjednica je u odluci predvidjela i neizvjesnu situaciju s Brexitom.

‘Ukoliko na početku parlamentarnog zasiva Europskog parlamenta 2019.-2024. ujedinjena Kraljevina još bude država članica Europske unije, 11 članova iz RH preuzima dužnost sve dok povlačenje ujedinjene Kraljevine ne počne pooizvoditi pravne učinke, kada dužnost preuzima i 12. član iz Republike Hrvatske’, stoji u odluci predsjednice.

Nakon stupanja na snagu Odluke o raspisivanju izbora kreće i rok od 14 dana u kojemu će političke stranke i nezavisne liste svoje liste kandidata moraju predati Državnom izbornom povjerenstvu. Na svakoj listi mora biti 12 kandidata, koliko se zastupnika iz svake države članice bira u Europski parlament.

Za zastupnike u Europskom parlamentu mogu se kandidirati hrvatski državljani, ali i državljani neke druge članice Europske unije koji u Hrvatskoj imaju prebivalište ili privremeni boravak prema Zakonu o strancima, no u tom slučaju ne smiju se kandidirati u drugoj državi članici.

Na listama će stranke i grupe birača morati poštovati i načelo ravnopravnosti spolova, odnosno svaka lista morat će imati minimalno 40 posto kandidata podzastupljenog spola. Ne poštuju li tu odredbu propisanu u Zakonu o ravnopravnosti spolova, mogu biti kažnjeni i kaznom od 50 tisuća kuna.

Do početka travnja sve bi kandidature trebale biti predane, a nakon isteka roka za predaju lista Državno izborno povjerenstvo imat će rok od 48 sati u kojem mora prihvatiti te objaviti sve pravovaljane kandidacijske liste u dnevnim novinama.

Objavom pravovaljanih lista započinje i izborna promidžba, koja će trajati sve do 24 sata uoči samog dana izbora. (tportal.hr)

Povezane vijesti

Skip to content