Predsjednik Gradskog vijeća Vrbaslija izvrijeđao vijećnika oporbe na 16. sjednici Gradskog vijeća grada Slatine

Jučer (petak) je pod predsjedanjem Daria Vrbaslije u Hrvatskom domu održana 16. sjednica Gradskog vijeća grada Slatine na kojoj se razmatralo 10 točaka dnevnog rada.

Osam točaka dnevnog reda, razmatranje i usvajanje Izvoda iz zapisnika s izvanredne sjednice Gradskog vijeća grada Slatine održane 31. siječnja 2019. godine te s 15. sjednice Gradskog vijeća grada Slatine održane 4. veljače 2019. godine, informacija o radu gradonačelnika i Gradske uprave u razdoblju od 4. veljače do 29. ožujka 2019. godine, razmatranje prijedloga i donošenje Odluke o osnivanju, sastavu i strukturi postrojbe civilne zaštite grada Slatine, razmatranje prijedloga i donošenje Programa mjera poticanja razvoja malog i srednjeg poduzetništva na području grada Slatine, razmatranje Izvješća o korištenju sredstava od prodaje, zakupa i dugogodišnjeg zakupa poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu Republike Hrvatske na području grada Slatine u 2018. godini, razmatranje Izvješća o izvršenju Programa korištenja sredstava naknade za ozakonjenje nezakonito izgrađenih zgrada na području grada Slatine u 2018. godini, razmatranje Izvješća o izvršenju Plana gospodarenja otpadom na području grada Slatine u 2018. godini, razmatranje Izvješća o radu Gradske knjižnice i čitaonice Slatina za 2018. godinu, usvojene su jednoglasno, dok su na trećoj i posljednjoj točci, aktualni sat i pitanja i prijedlozi, ”frcale iskre” između vijećnika oporba (HDZ-HSP-HSLS) i vladajućih (SDP-Nezavisna lista Daria Vrbaslije).

IMG 8239

Naime, Klub vijećnika oporbe je za aktualni sat podnio četiri pitanja od kojih je najviše polemike izazvalo ono vezano uz podizanje cijene vode, te mjesečna očitanja vodomjera.

– Gradonačelnik Denis Ostrošić samovoljno je, kao vlasnik 61% udjela u poduzeću Komrad d.o.o., donio odluku o povećanju cijene vode. Odluka je donesena bez održane Skupštine, a pod opravdanjem da je ista odgođena, jer se nitko od članova nije izjasnio o danom prijedlogu. Odgovornost za poskupljenje vode snosi isključivo gradonačelnik Ostrošić koji je odluku donio samovoljno, bez prethodne koordinacije s ostalim članovima Skupštine. Kolateralne žrtve ovakve odluke su svi korisnici vodoopskrbnog područja koje uključuje grad Slatinu i općine Nova Bukovica, Mikleuš, Sopje, Čađavica, Voćin i Podravska Moslavina. Protiv donošenja Odluke o poskupljenju vodne naknade bili su svi načelnici općina dionika u tvrtki Komrad d.o.o., no kako je Grad Slatina većinski vlasnik udjela od 61,039%, odluku je samostalno donio gradonačelnik Ostrošić – rekao je u svom izlaganju vijećnik Josip Hetrih (HDZ).

IMG 8279

Gradonačelnik Denis Ostrošić pokušao je objasniti o čemu se zapravo radi i zbog čega je došlo do poskupljenja vodnih usluga.

– Kako je Ured državne revizije objavio reviziju ekonomske opravdanosti razlika u cijeni javne vodoopskrbe na području Virovitičko-podravske županije, te su revizorskim nalazom donesene preporuke izjednačavanja cijena vodoopskrbe za gospodarstva i domaćinstva, zatim utvrđivanja cijene fiksnog dijela za socijalno ugrožene građane, usklađivanja visine cijene vode i cijene proizvodnje vode gdje cijena vode ne smije biti različita za više od 5% od cijene proizvodnje vode. Stoga je prema preporuci Državne revizije novim povećanjem od 1. siječnja 2019. izjednačena cijena vode za gospodarstva i domaćinstva. Gospodarstvu je cijena smanjena sa 6.98 kuna na 5,36, a za građanstvo je porasla sa 4,21 na 5,36 kn/m3. Fiksni dio cijene vode za socijalno ugrožene građane je smanjen sa 17,02 na 10,20 kuna – stoji u objašnjenu gradonačelnika Ostrošića. Dakle, voda za gospodarstva i domaćinstva je izjednačena, tako da, recimo, neki ugostiteljski lokal plaća vodu po istoj cijeni kao i domaćinstva iako ugostiteljski lokal kroz svoje usluge zarađuje za razliku od domaćinstava.

IMG 8240

Što se tiče nove odluke gradske tvrtke Komrad d.o.o. o očitanju brojila jednom mjesečno, vijećnik Josip Hetrih (HDZ) ustvrdio je kako se iza toga kriju nova zapošljavanja u tvrtki te moguća nova poskupljenja vodoopskrbe.

– Prema informacijama sa službene internet stranice poduzeća Komrad d.o.o. Slatina, u mjesecu travnju uvodi se novost u poslovanju, usmjerena na poboljšanje kvalitete usluge, mjesečno očitanje vodomjera svim korisnicima. Prema priopćenju koje su dali članovi skupštine Komrada, poslovanje poduzeća je u minusu oko 1.400.000 kuna. Unatoč tome u Komradu se zapošljavaju novi djelatnici kako bi provodili mjesečno očitanje, a sve pod opravdanjem poboljšanja kvalitete usluge. Ovim putem izražavamo zabrinutost, jer zbog ovakve odluke naši sugrađani ponovno mogu očekivati poskupljenje vode – ustvrdio je vijećnik Hertih.

Direktor Komrada d.o.o. Mato Miličić, ne baš uvjerljivo i s puno nejsanoća, pokušao je pojasniti kako se do sada potrošnja vode očitavala tri puta godišnje, a uvođenjem jedinstvenog načina očitanja vodomjera svakog mjeseca, želi se olakšati praćenje potrošnje, izbjeći nepotrebne gubitke vode i troškove koji nastaju uslijed puknuća internih instalacija. S pripremama za mjesečno očitanje tvrtka je započela prije godinu dana uvođenjem novog sustava, a zaposlena su i četiri mlada vodoinstalatera koji su prošli jednomjesečnu obuku i spremni su za samostalan rad, te će obavljati poslove očitanja vodomjera, kontrole vodnih građevina, izrade katastra hidranata, kontrole neovlaštenog uzimanja vode, podjele računa korisnicima…

IMG 8275

Također, Klub oporbe (HDZ-HSP-HSLS) postavio je i pitanje upućeno direktno predsjedniku Gradskog vijeća Dariju Vrbasliji, planira li podnijeti ostavku na tu časnu dužnost, s obzirom na to da više ne sudjeluje niti u društvenom, niti političkom životu sa svojim sugrađanima, te da se njegovo djelovanje svelo se samo na sjednice Gradskog vijeća, što oporba smatra neprimjerenim.

– Stalno upozoravamo na loš rad Gradskog vijeća, a čemu svjedoče izvanredne sjednice koje su postale redovita praksa. Posljedica toga je donošenje nesmotrenih odluka, što na kraju skupo plaćaju naši sugrađani i poduzetnici. To je još jedan dokaz koliko predsjednik Gradskog vijeća vodi brigu o našem gradu, iz Zagreba, te ga se više ne može vidjeti niti na jednom društvenom i gospodarskom događanju u gradu. Priopćenjem na internet stranicama MOST-a prije nekoliko dana i objavama na stranicama Nezavisne liste Dario Vrbaslija, vijećnici nezavisne liste jasno su se svrstali u redove MOST-a. Postavlja se pitanje koji je motiv ovakve odluke nezavisnih vijećnika, te se nadamo da isti neće Gradsko vijeće iskoristiti kao polugu za ostvarivanje osobnih ciljeva – izložio je za govornicom vijećnik Hetrih, te upitao predsjednika Gradskog vijeća Vrbasliju da li će podnijeti ostavku na tu časnu dužnost.

Pitanje i obrazloženje pitanja vidno je uznemirilo predsjednika Gradskog vijeća Daria Vrbasliju.

– Ne planiram podnijeti ostavku. Ja nisam maneken da me se treba gledat na društvenim događanjima, ali sam na društvenim događanjima prisutan. Ja ne znam zašto vas smetaju naše političke aktivnosti, možda se bojite da ćemo ugroziti vašu poziciju, ne razumijem – odgovorio je Vrbaslija.

IMG 8282 1

Polemika oko priopćenja na internet stranicama MOST-a nastavila se i pod zadnjom točkom dnevnog reda, pitanja i prijedlozi, kada je vijećnik Josip Hatrih priupitao predsjednika Vijeća Vrbasliju što njegovi kolege iz Nezavisne liste Daria Vrbaslije misle o njegovom djelovanju u stranci MOST i da li se oni s tim slažu, na što ga je predsjednik Vrbaslija prekinuo i oduzeo mu riječ, te rekao kako su njegova pitanja DEBILNA. Tenzije i nastalu situaciju pokušao je smiriti gradonačelnik Ostrošić rekavši da to pitanje nije za sjednicu Gradskog vijeća nego za neka druga mjesta, pri tom misleći, kako je rekao, i na lijeve i na desne. Vijećnik Damir Drokan (HDZ) izašavši za govornicu kratko je rekao, da ako je dobro shvatio, predsjednik Gradskog vijeća Vrbaslija je njegovog kolegu nazvao debilom, nakon čega je predsjednik Vrbaslija, vidno uznemiren, očito shvativši da je pogriješio te da je tom izjavom pokazao svoje pravo lice, zaključio 16. sjednicu Gradskog vijeća grada Slatine koju je javnost mogla pratiti uživo putem lokalne radio postaje. (www.icv.hr, adf, foto: D. Fišli)
56236228 396877294368410 680428905378611200 n

 

IMG 8246 1

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content