SLIKANJE I CRTANJE SPOJILO GENERACIJE Poduku Vedrane Filipović Marinić pohađaju polaznici od 7 do 77 godina

Mlada profesorica likovne kulture Vedrana Filipović Marinić iz Pitomače nekoliko je godina radila u orahovačkoj osnovnoj školi, a po odlasku na novi posao u svoju rodnu Pitomaču, Orahovicu nikako nije zaboravila, dapače pružila je svojim nekadašnjim sumještanima mogućnost da se u slobodno vrijeme bave crtanjem i slikanjem. Vedrana je naime u veljači pokrenula Poduku crtanja i slikanja koju danas pohađa 15-ak polaznika i to doslovno od 7 do 77 godina.

-Poduku organiziramo svake subote u Osnovnoj školi Ivane Brlić-Mažuranić u Orahovici i traju po danu tri školska sata. Jako sam zadovoljna načinom na koji se poduke odvijaju, načinom na koji polaznici rade. Svi su zaista jako vrijedni, marljivi i odgovorni, brzo uče i moram priznati brže nego što sam očekivala. Poduke pohađaju doista polaznici od 7 do 77 godina. Naša najmlađa polaznica je Ena Brajnović učenica prvog razreda, a gđa. Jelena Čičković umirovljena profesorica u svojoj 74. godini i dalje željna znanja naša je nova i najstarija polaznica poduke. Predivno je vidjeti kada djeca i odrasli imaju zajedničke interese i zajednički hobi koji im omogućuje osobni razvoj i napredak na području umjetnosti – započinje Vedrana te priča kako su poduke koncipirane i što sve polaznici uče.

2603likovnapoduka 3 Custom

-Poduke obuhvaćaju učenje crtanja i slikanja na klasičan akademski način. Nije bitno da polaznici imaju neko predznanje jer na samom početku polaznici crtaju po promatranju te paralelno uče pojmove vezane uz proporcije, kompoziciju i perspektivu. Do sada smo se bavili crtačkim tehnikama i radili olovkom, tušem, laviranim tušem, flomasterom, ugljenom i kredom, a idući tjedan prelazimo na slikarske tehnike kojima se polaznici poduka posebno vesele. Poseban naglasak u cijeloj priči dajem na interakciji. Naime, na kraju svakog sata imamo analizu i vrednovanje radova koje je od velike važnosti za sve polaznike jer na taj način zapravo utvrđujemo stupanj usvojenosti svakog zadataka. Kroz analizu, polaznici uče jedni od drugih, a zapravo svrha analize radova jest jasna i točna povratna informacija.

Polaznicima te isto tako i meni o postignućima i napredovanju svakog pojedinog polaznika i naravno cijele grupe – nastavlja Vedrana te najavljuje kako će nakon određenog broja sati, polaznici predstaviti svoje radove javnosti putem izložbe.

2603likovnapoduka 1 Custom

-Izložba je neizostavni dio ovih poduka. Na kraju poduka polaznici će se svoje radove
pokazati javnosti te izložbom sav svoj trud i rad objediniti i povezat u jednu cjelinu. Potičem ih da uživaju u onome što radei da se to ne boje pokazati svima oko sebe – zaključila je Vedrana. Najmlađa sudionica Ena Brajnović uživa u satima poduke i veliki je slikarski talent.

-Jako volim crtati i super mi je ovdje puno učiti o tome. Često kod kuće sama crtam to mi je jedan od najdražih hobija – kaže mala Ena. Najstarija polaznica Jelena Čičković (74) nedavno se priključila poduci.

2603likovnapoduka 2 Custom

-Slikanje je meni opuštanje, jednostavno odmaranje duše i kada sam čula da ovako nešto ima u Orahovici odmah sam se uključila. Profesorica Vedrana je sjajna, puno se od nje može naučiti i ono što najvažnije svi smo ovdje jednaki i mali i veliki – kaže Jelena. Vesna Petričević iz Orahovice na poduku je privukla svoje dvije unuke i nećakinju.

-Sada svi zajedno idemo u isti razred i baka i unuke i nećakinja. Prelijepo je to, svi radimo nešto kreativno i korisno i moram priznati ma koliko se trudila one su ipak bolje od mene – zaključila je Vesna. Vedrana Filipović Marinić tako je svojom voljom i znanjem spojila sve generacije Orahovčana i probudila u njima do sada neotkrivene talente.

(www.icv.hr, vg, foto: V. Grgurić)

2603likovnapoduka 5 Vedrana s najstarijom polaznicom Jelenom Čičković Custom

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content