SNIJEG U OŽUJKU? Saznajte do kada traje pogoršanje i kada ćemo ući u toplije doba godine

Je li jučerašnji dan na području Virovitice obilježio miris proljeća ili ljeta? Maksimum temperature zraka iznosio je 23,3°C, no bilo je i toplijih dana u ožujku. Naime, na području Virovitice 31. ožujka 1989. godine mjerili smo 27,4°C što je apsolutni maksimum temperature zraka za ožujak, a 1. ožujka 1963. godine mjerili smo -20,2°C što je apsolutni minimum.

Slučajnost ili ne? Dok ovo pišem snijeg pada u većem dijelu središnjih, zapadnih i sjevernih predjela unutrašnjosti, ponegdje do nizina. Snježna se mećava u satima pred nama očekuje na području Gorskog kotara i Like, a snijeg tijekom poslijepodneva i večeri očekujemo i na Papuku. Stara pučka meteorološka izreka vezana je za sutrašnji dan, Josipovo 19. ožujka, koja kaže: „Za Jožefovo zima z bičom poka! (sv. Josip 19.3.) Sveti Josip, snigom posip“.
Pogoršanje vremena neće dugo potrajati jer od sutra će oblaka i kiše biti sve manje.

Tijekom utorka je uz više oblaka moguća povremena slaba kiša. Jutarnje temperature zraka očekujemo od 2°C do 4°C, a u višim predjelima ispod 0°C. Najviše dnevne od 5°C do 10°C, vjetar umjeren, povremeno i jak sjeverni i sjeveroistočni. Od srijede očekujemo suho i stabilno vrijeme te daljnje jačanje anticiklonalnog polja. Vjetar i dalje sjevernih smjerova, u slabljenju, a temperature zraka tijekom dana u porastu osobito u dane vikenda kada bi se ponovno mogle dizati do 20°C. Tijekom srijede i četvrtka postojat će velika vjerojatnost za mraz.

Tijekom srijede, 20. ožujka, u 22:58 sati ulazimo u toplije doba godine – u proljeće 2019. godine, koje je klimatološki stiglo 1. ožujka. Uživajte u stabilnijim, toplijim i sunčanijim danima u nastavku tjedna te u danima vikenda. (www.icv.hr, kp)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content