SUSRET S VJERNICIMA Biskupov kanonski pohod župi Turnašica

U utorak, 5. ožujka, požeški biskup Antun Škvorčević obavio je kanonsku vizitaciju Župe Presvetog Trojstva u Turnašici. Dočekao ga je župnik Ljubo Krmar s članovima Župnog pastoralnog i Ekonomskog vijeća te je s njima u Župnom domu raspravio o stanju župnih vremenitih dobara te pastoralnim programima.

Vijećnici su zahvalili biskupu na pomoći oko obnove dijela Župnog doma, koji je blagoslovljen u siječnju te su predstavili planove oko njegova daljnjeg uređenja, kao i o uređenju župne crkve. Istaknuli su vrlo dobru suradnju sa župnikom Ljubom Krmarom koji je prije godinu i pol imenovan upraviteljem župe te je u kratkom vremenu svoga službovanja u suradnji s vjernicima učinio značajne pomake na pastoralnom planu.

SUSRET S VJERNICIMA

Biskup se potom uputio u kapelu Presvetog Srca Isusova u Vukosavljevici, gdje se susreo s vjernicima. Župnik Krmar je potom poveo biskupa u filijalu Sedlarica, mjesto sa dvjestototinjak žitelja. U Mjesnom domu susreo se s vjernicima i djecom te im poručio da unatoč svim životnim poteškoćama i problemima koje nosi svakodnevica budu onog raspoloženja koje su očitovala sama djeca.

DSC02019 1 Custom

Podsjetio ih je „da nisu sami na putu, nego je s njima Isus Krist, Božji Sin, koji je postao čovjekom, da bi na sebe preuzeo našu boli, prolaznost i smrt, kako bismo ih s njime pobijedili.“ Potom je posjetio kapelu na groblju u Sedlarici koja je u obnovi te se vjernici radi toga okupljaju na sveta slavlja u Mjesnom domu. Vrativši se u Turnašicu, biskup je pohodio obitelj Nemet te u ugodnom susretu s nekoliko generacija iste obitelji razgovarao o njihovu svakodnevnom životu i radu.

Potom se zaputio u Dobrovoljno vatrogasno društvo Turnašica, gdje su ga dočekali članovi te mu predstavili svoje djelovanje. Osobito su ponosni na brojne pokale, medalje i priznanja, više od tri stotine, koje su osvojili na različitim manifestacijama i natjecanjima, kao i na neprekinuto djelovanje od osnutka 1926. godine. Spomenuli su biskupu kako su od svoga osnutka bili usko vezani uz crkveni život te, unatoč komunističkom sustavu koji ih je nastojao odvojiti od župne zajednice, nisu posustali nego su uvijek ostali uz Boga i Crkvu. Biskup im je zahvalio za doprinos koji daju u životu mjesta i župe, za suradnju sa župnikom i aktivno sudjelovanje u crkvenom životu.

DSC01993 Custom

PREOBRAZBA ŽIVOTA

Središnji dio biskupova pohoda bila je sveta misa u turnašičkoj župnoj crkvi Presvetog Trojstva na koju se okupio velik broj vjernika, među kojima i ovogodišnji pripravnici za svetu potvrdu. Na početku je župnik Krmar uputio biskupu pozdrav, a predstavnici mladih mu uručili cvijeće.

U homiliji biskup je podsjetio na zadnji dan poklada te je u usporedbi s maskama upozorio kako ljudi i na taj način svjedoče da je u njihovu biću duboko upisana činjenica kako nisu stvoreni za ovo što sada ostvaruju kao život, nego za neku drugačiju stvarnost za kojom čeznu.

DSC02039 Custom

Istaknuo je da je to očitovanje čežnje za našim pravim licem, koje se ne ostvaruje na fizičkoj razini, nego u preobrazbi naše neponovljive i jedinstvene osobe, po moći ljubavi Sina Božjega koji je za nas išao u smrt na križu, a koja je započela u nama po svetom krštenju i trajno nas zahvaća po svetim sakramentima, napose svete pričesti. Kazao je vjernicima da je važno nastojati oko što boljeg životnog standarda, ali da ne zaborave kako on ne može dati odgovor na pitanje smisla života.

DSC02031 Custom

Potaknuo ih je da drugujući s Isusom Kristom preobražavaju svoje živote i daju doprinos preobrazbi naše hrvatske domovine. Završavajući misno slavlje, biskup je poželio da turnašička župna zajednica, premda brojčano malena, nikada ne bude malena u svom odnosu prema Bogu, nego da u njemu trajno otkriva svoju veličinu i smisao. Zahvalio je župniku Krmaru na njegovom služenju i zauzetosti, a nakon mise uslijedio je pregled župnih knjiga.

(www.icv.hr, ljk, foto: arhiv župe)

[g-gallery gid=”511545″]

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content