TRŽIŠTE NEKRETNINA U VIROVITICI “Plivajući” podovi i penthouse u staklu za manje od tisuću eura po kvadratu

Jeste li znali da u Virovitici možete kupiti novoizgrađeni stan s “plivajućim podovima” i talijanskom keramikom i to za manje od tisuću eura po kvadratu. I da u strogom centru Virovitice možete kupiti luksuzni ‘penthouse’ koji umjesto prozora ima staklene stijene?

Pokazuju to posljednji trendovi u novogradnji koje smo istražili, a koji pokazuju kako se nakon globalne ekonomske krize i ulaska u Europsku uniju “malo” virovitičko tržište nekretnina itekako uspješno oporavlja. Jer, neki od stanova prodani su i prije negoli su dovršeni, baš kao prije krize, kada se buduću nekretninu znalo rezervirati i do dvije godine unaprijed.

UGODNO I ZA VLASNIKA, ALI I ZA SUSJEDE

Jedna od takvih zgrada nalazi se u Ulici Alojzija Stepinca. Nova je, ima tri stana, od kojih su dva prodana i prije nego što su dovršeni. Za prodaju je ostao još jedino stan od 88 “kvadrata” koji se nalazi u sredini. Cijena? Prava sitnica – 92.700 eura. S obzirom na to da se novoizgrađena zgrada nalazi u centru Virovitice, a opet u tihoj i mirnoj ulici u kojoj se nalazi dječje igralište, stan je pravi “ulov”. Izgradnja stana, kako kaže naručitelj Matej Kovačević, rađena je po najmodernijim standardima i dizajnerskim rješenjima, a tijekom izvođenja grubih radova ugrađena i zaštita od zračenja modernih tehnologija.

-Stan je opremljen talijanskom keramikom, odnosno umivaonici, kada i tuševi izrazite su kvalitete. Brave na vratima su magnetne. Na ulaznim vratima stavljeni su portafoni s kamerama, kako bi predočenje osobe koja planira ući u zgradu bilo što jasnije – rekao je M. Kovačević te istaknuo da se perilice rublja i bojleri nalaze u ostavama te ne narušavaju sklad kupaonice.

preuzmi

Još jedna pogodnost koja se kupcima učinila zgodnom su i tzv. “plivajući podovi”.

– To je inovacija na području arhitekture koja omogućuje da osobe koje žive u stanu imaju potpuni mir i tišinu. Naime, podovi se rade deset centimetara ‘iznad poda’, s namjerom da se u prostor između postavi dobra zvučna izolacija, kako bi se izbjegle vibracije koje stvara hodanje, lupanje stolica, igranje djece, a i buka poput glasnijeg pričanja ili glazbe – objašnjava M. Kovačević.

Svaki stan ima svoje parkirno mjesto, od 24 m², 6 m² ostave u dvorištu te 50 m² zemljišta za različite potrebe. Tu svakako može proraditi mašta – 50 m² može se iskoristiti za izgradnju drvene nadstrešnice ispod koje se mogu postaviti stolovi i klupe za razna druženja ili roštilj.

ZA MLADE KOJI ZNAJU ŠTO ŽELE

U modernu zgradu u Ulici A. Mihanovića uložio je Damir Prugovečki. U zgradi je ukupno sedam stanova, od kojih su dva prodana po cijeni koja se, ovisno o “kvadraturi” stana, kretala od 1 200 do 1300 eura. Investitor Prugovečki procjenjuje da će zgrada biti dovršena početkom travnja, no završeni stanovi tada će koštati nešto više nego kada je zgrada bila u izgradnji. Cijene luksuznog modela “ključ u ruke” kretat će se od 1 300 do 1400 eura po metru kvadratnom.

– Ne treba gledati samo cijenu, već ono što će se time i dobiti – istaknuo je D. Prugovečki, koji je dodao kako su stanovi napravljeni za one koji znaju što žele, a to su konkretno stanovi s višim stupnjem opreme.

IMG 20190312 143535 Custom

U to ulazi luksuzni lift koji može voziti još 100 puta kada u cijelom gradu nestane struje, kaže. Terase su ograđene dvostrukim staklenim ogradama (koštaju oko 2000 kuna po jednom kvadratnom metru). Nadalje, svi stanovi imaju klimu te bojlere koji omogućuju da se u cijelome stanu pusti vruća voda u isto vrijeme, što također ne ulazi u standardnu opremu. Stubište zgrade obloženo je granitom, a svaki stan ima i napredna protuprovalna vrata, kakva, prema riječima investitora, postoje samo u još jednoj zgradi u Virovitici.

– Pazilo se i na raspored stanova, kako bi život stanara u toj zgradi bio što ugodniji. Zgrada tako ima dva ‘penthousea’ od kojih je jedan dvoetažni i koji ima ugrađene spiralne stepenice – kaže investitor koji ističe kako je stan, a koji broji 125 m², “težak” 100.000 eura.

SUBVENCIONIRANI STAMBENI KREDITI (APN) KAO POMOĆ ZA MLADE

Gotovo tri tisuće mladih želi pomoć države pri kupnji svoje nekretnine

U želji da se pomogne mladima da se osamostale te da nađu svoja četiri zida, Vlada Republike Hrvatske osmislila je posebnu mjeru pomoći kojom se hrvatskim državljanima želi olakšati stambeno zbrinjavanje kroz otplatu dijela stambenog kredita i to u najmanje pet godina. Primjerice, u Agenciji za pravni promet i posredovanje nekretninama zaključno s 3. siječnjem 2019. godine, od ukupno 3033 zaprimljenih i obrađenih zahtjeva odobreno je 2986 zahtjeva. Samo prošle godine izvršena uplata za 1.081 zahtjev iznosila je 1.206.851,74 kuna. Pravo na subvenciju imaju svi hrvatski državljani mlađi od 45 godina te oni koji u vlasništvu nemaju stan, odnosno kuću, kao i oni koji posjeduju već jednu nekretninu, ali je prodaju jer žele kupiti veću. Subvenciju mogu dobiti osobe koje uz sebe imaju izvanbračnog partnera, neformalni životni partneri te zaručnici i supružnici. Visina subvencije ovisi o indeksu razvijenosti mjesta na kojem se željena nekretnina nalazi, a kreće se od 30 do 51 posto.

ŠTO KAŽU POSREDNICI U PRODAJI NEKRETNINA?

Trendove prate samo oni “dubljeg džepa”, većini je dovoljno osnovno

Što je važno kupcu koji traži novi stan ili kuću? Je li to funkcionalnost, estetika, moderna tehnologija, dobra lokacija ili nešto posve drugo? Pitanja su to koja smo postavili drugim važnim subjektima na tržištu nekretnina – agencijama.

– U novogradnji nema baš nekih novih trendova koji se mogu posebno izdvojiti. Nažalost, trendove u arhitekturi i izgradnji mogu pratiti samo oni imućniji koji namjeravaju kupiti stan ili kuću. No, to se rijetko pronalazi. Kupci koji imaju neke posebne zahtjeve, kojima nije bitno koliko će ti zahtjevi koštati, teško se pronalaze – ističe Goran Volenik, vlasnik tvrtke Volenik – nekretnine d.o.o.

Kaže da u većini slučajeva kupci traže samo osnovno, standard.

– Traže bijele zidove, pristojnu i funkcionalnu stolariju, podove prekrivene prosječnim laminatom ili pločicama te pravilno postavljene instalacije – kaže G. Volenik.

Iako su se cijene u posljednjih desetak godina mijenjale, pa su se stari stanovi, ovisi o lokaciji i stanju (očuvanosti), mogli kupiti po cijeni od 800 do 900 eura po kvadratu, a novi za oko 900 -1000 eura po kvadratu, ta je situacija danas drugačija. Za kvadrat novog stana u Virovitici u prosjeku ćete morati izdvojiti oko 1000-1200 eura. Posrednici u prometu nekretnina kažu kako interes kupaca za stanove i kuće često poraste početkom godine. G. Volenik osvrnuo se i na mjeru koju provodi APN. Ističe kako je problem što mjera traje kratko i u tom trajanju svi nastoje kupiti stan pa nastaje velika gužva. Posljednji krug subvencija trajao je kratko pa je među kupcima zabilježena jako velika potražnja. Mnogi se nadaju kako će u budućnosti biti osmišljen drugačiji kriteriji za primanje subvencije, te da će rok za prijavu duže trajati.

GRADONAČELNIK IVICA KIRIN ZADOVOLJAN POZITIVNIM TRENDOM GRADNJE

U pet godina na području Grada Virovitice izdano je oko 300 građevinskih dozvola
U proteklih pet godina na području grada Virovitice izdano je oko 300 građevinskih dozvola, pokazuju službeni podatci, a da se u Virovitici nastavlja s pozitivnim trendom gradnje, kaže i gradonačelnik Ivica Kirin.

– Pozitivan trend gradnje utječe na stvaranje pozitivne gospodarske klime, porast zaposlenosti te bolje i kvalitetnije materijalne uvjete za naše sugrađane. Trend gradnje Grad Virovitica potiče kroz Program olakšica i poticaja razvoja gospodarstva u sklopu kojeg nudimo brojne olakšice za naše poduzetnike, ali i mlade obitelji – istaknuo je I. Kirin.

Naglasio je kako u poduzetničkim zonama u startu daju zemljište za jednu kunu po kvadratnom metru za proizvodne djelatnosti, pomažu kod ishođenja građevinskih dozvola za investitore, dozvole izdaju u roku 15 minuta, oslobađaju od plaćanja komunalnih doprinosa, a sve u cilju privlačenja novih investicija i otvaranja novih radnih mjesta kako bi mladi u svom kraju pronašli posao i egzistenciju.

IMG 20190307 141311 Custom

– Mladim obiteljima na raspolaganju su olakšice za kupnju građevinskog zemljišta u vlasništvu Grada za gradnju prve nekretnine. Stopa olakšica iznosi od 20 do čak 100 posto, ovisno o broju članova obitelji te tako obitelj s troje i više djece zemljište za svoju prvu nekretninu može dobiti gotovo besplatno – naglašava I. Kirin.

Sukladno novim odlukama, građevinsko zemljište u vlasništvu Grada za gradnju prve nekretnine po nižoj cijeni sada mogu dobiti i obitelji koje nemaju prebivalište u Virovitici i to neovisno o tome da li u nekom drugom gradu već imaju nekretninu. Uvjet “prva nekretnina” odnosi se samo na Viroviticu, znači mogu se ostvariti olakšice ako već nemaju nekretninu u našem gradu, pojašnjavaju u Gradskoj upravi. M. Lovrenc.

PITALI SMO VIROVITIČANE ŠTO MISLE O CIJENAMA NEKRETNINA

Pristupačnije su im kuće od stanova

-Smatram da je tržište nekretnina dosta podcijenjeno. Danas ste u mogućnosti kupiti namještenu kuću za 30.000 – 40.000 eura, što je zbilja malo. Dok s druge strane, ako krećete u izgradnju kuće ili stana, otprilike istu svotu morat ćete izdvojiti za samo zemljište – istaknuo je B. Bešić koji je godinama živio u Njemačkoj te se po povratku interesirao za nekretnine u Virovitici.

– Izuzetno sam zadovoljna s trenutnom situacijom. Teško je to reći, no egzodus Slavonije pogodovao je nama koji smo odlučili ostati ovdje. Izuzetno povoljno kupili smo useljivu kuću u koju smo još malo uložili kako bi bila po našim željama – rekla nam je Anđelka H., koja se nedavno iselila iz stana koji je obitelj godinama unajmljivala, i kupila kuću.

-Pratim stanje nekretnina, osobito na sjevernom području grada. Osobito me zanimaju kuće zbog estetike, a i dvorišta. Čini mi se da su tek sada, kada su pale cijene nekretnina, dostupnije za nas mlade – istaknuo je Antonio L. koji živi s roditeljima i planira se u skoroj budućnosti osamostaliti.

-Trenutno još ne planiram kupnju nekretnine, no jednoga dana, nadam se, i hoću. Još nisam odučio hoće li to biti kuća ili stan jer o tome ovisi brojnost moje buduće obitelji – kratko je istaknuo mladi hrvatski poduzetnik Nikola P.

(www.icv.hr, lmh, foto: L. Martinko-Hock)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content