U župi Sv. Terezije Avilske u Suhopolju obnovljen oltar Gospe Lurdske star 94 godine

U suradnji s Ministarstvom regionalnog razvoja i fondova Europske unije u župi Sv. Terezije Avilske u Suhopolju je dovršen oltar Gospe Lurdske. U sklopu unutarnjeg uređenja crkve u Suhopolju, koje traje preko 15 godina, pristupilo se obnovi oltara Gospe Lurdske postavljenog 1925. godine. Međutim, tadašnja izvedba pozadine oltara je izvršena od strane nestručne osobe i lošeg materijala koji je dotrajao te je vapio za obnovom. Budući da je postojeći oltar od davnine u lađi ispod zapadnog zvonika, nije se htjela mijenjati forma postojećeg oltara nego samo obnoviti i osvježiti postojeći.

Pristupilo se izradi pozadine oltara izvdebom spilje Gospe Lurdske i montiranjem postojećih kipova u novo oblikovnu spilju. U suradnji s Konzervatorskim odjelom u Požegi, priprema, modeliranje spilje i izvođenje radova je povjereno akademskom kiparu iz Zagreba, Alanu Vlahovu.

– Bitna razlika u prikazu sadašnjeg oltara znatno smirenijoj površini od prijašnje. Blagi scenografski pomak spilje i Gospe su pomaknuti blago u koso prema vidjelici Bernardici. Ovakvim scenografskim prikazom je izbjegnut monotoni centralni prikaz te je postignuta blaga vizualna dinamika. Vjerujemo da će vjernici koji posebno štuju Gospu Lurdsku sada s još većim žarom pristupati obnovljenom oltaru, osobito u mjesecu svibnju kada se posebno štuje Gospa. Isto tako smo učinili i još jedan korak bliže kraju obnove crkve kao kulturnog dobra te simbola i ponosa našeg kraja. Nadamo se da će daljnja suradnja s nadležnim Ministarstvom rezultirati cjelovitom obnove crkve – poručili su iz Općine Suhopolje. (www.icv.hr)

slika01 1
Foto: Općina Suhopolje

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content