Učenici Osnovne škole Julija Kempfa Požega posjetili Park prirode Papuk i uživali u prirodnim ljepotama

Sve više učitelja prepoznaje vrijednost terenske nastave tijekom koje djeca upijaju znanje slikom, zvukom i osobnim doživljajem prirode. Na prvi dan proljeća, 21. ožujka Park prirode Papuk bio je domaćin učenicima 1.a razreda Osnovne škole Julija Kempfa iz Požege, čija je učiteljica Marija Rabić nastavnu jedinicu iz Prirode i društva “Proljeće”, povezala s prvim danom proljeća, koji je ujedno i Dan šuma te odlučila svojim prvašićima teoretski stečeno znanje u učionici produbiti doživljajima iz prirode, promatranjem i uočavanjem promjena koje se javljaju s proljećem.

-Djeca su uvijek rado viđeni gosti našeg Parka prirode Papuk, a nadamo se da smo im pružili iskustvo koje će dugo pamtiti. Zahvalni smo im na pozitivnoj energiji, koju su nam prenijeli i koja je možda najbolji uvod u ovo novo godišnje doba – rekao je ravnatelj JU PP Papuk Alen Jurenac.

DSC04035 Custom
foto: čitatelj

Djeca su vlakom stigla u Veliku gdje su ih, ispred Općine Velika, dočekali načelnik općine Vlado Boban i predsjednik TZ Tomislav Galić, a ispred JU PPP, ravnatelj Alen Jurenac.

-Drago nam je da smo imali mogućnost biti domaćini učenicima prvog razreda OŠ Julija Kempfa iz Požege i da su odabrali baš Veliku i Park prirode Papuk za svoju terensku nastavu i to na prvi dan proljeća, a posebno mi je drago što su mogli uživati u ljepotama Parka prirode, ponešto naučiti, ali i igrati se i uživati u netaknutoj prirodi – izjavio je načelnik općine Velika Vlado Boban.

U Kampu Duboka, učenike je preuzeo stručni tim JUPPP: glavna čuvarica prirode Gordana Kukić, biolog Marko Doboš i čuvar prirode Miro Mesić. Nakon uvodnog predavanja glavne čuvarice prirode, mali istraživači su se uputili do veličkog Starog grada. Tijekom šetnje imali su, naravno, pregršt pitanja na koja su im stručne osobe Parka s radošću odgovarale.

DSC04113 Custom e1553261064568
foto: čitatelj

Nakon kratkog odmora, učenici su se spustili do Kampa Duboka gdje su dobili prigodne radne materijale JU PPP, izrađene i prilagođene za prvi razred osnovne škole, prema kojima je učenicima terensku nastavu predavao biolog Doboš.

-Cilj terenske nastave je, u neposrednom doticaju s prirodom, njezinim objektima i
fenomenima, poticati cjeloviti razvoj djeteta. Nastavne zadaće odnose se na sva
razvojna područja djeteta, ostvaruju se integrirano kroz različite aktivnosti i sadržaje – istaknula je učiteljica Rabić.

Nakon edukativnog dijela terenske nastave svim učenicima su podijeljene diplome za
uspješno usvajanje znanja u Parku prirode Papuk. Predsjednik Turističke zajednice Velika je ispred Općine Velika, ugostio male papučke istraživače u prostorijama nogometnog stadiona gdje im je Općina pripremila okrjepu, nakon koje su obišli teretanu, saunu i ostale popratne sadržaje stadiona te im omogućila sportske aktivnosti na terenu.

-Najljepše je imati ovako iskrene i posebno vesele i razigrane turiste kao što su učenici prvog A razreda OŠ J. Kempfa. Nadam se da su ovaj prvi dan proljeća proveli onako kako su samo mogli poželjeti, a mislim da su vožnja vlakom, boravak u kampu Duboka, na stadionu u Velikoj, upoznavanje sa Parkom prirode i Općinom Velika pridonijeli tome da kroz igru i veselje ponešto i nauče – rekao je predsjenik TZ Velika Tomislav Galić.

55557238 669499923479314 2740750714706853888 n Custom

Na kraju su izašli na nogometni teren i kao pravi nogometaši zabili pokoji gol.

-Dan terenske nastave bio nam je neprocjenjiv, što se vidi i na licima mojih učenika, malih papučkih istraživača. S nestrpljenjem čekamo sljedeći prigodan datum za terensku nastavu koju jedva čekamo ponoviti – izjava je učiteljice Marije Rabić na rastanku.

Upravo je ova izjava učiteljice i sretna lica “malih papučkih istraživača”, najveća potvrda Parku prirode Papuk da to što “rade – rade dobro” i veliki poticaj da nastave raditi sa još većim entuzijazmom.

(www.icv.hr, Park prirode Papuk)

Povezane vijesti

Skip to content