Virovitičko-podravska županija i Okrug Švenčionys iz Litve potpisali Sporazum o suradnji

Virovitičko-podravski župan Igor Andrović i gradonačelnik Okruga Švenčionis, Rimantas Klipčius, u sklopu Viroexpa 2019, potpisali su Sporazum o suradnji između Virovitičko-podravske županije i Okruga Švenčionis (Republika Litva).

Naime, polazeći od Europske okvirne konvencije o prekograničnoj suradnji između teritorijalnih jedinica ili vlasti od 21. svibnja 1980. godine, postojećih ugovora i sporazuma zaključenih između Republike Hrvatske i Republike Litve, Memoranduma o razumijevanju i namjeri uspostave suradnje između Virovitičko-podravske županije i Okruga Švenčionis od 12. prosinca 2017.godine, uzimajući u obzir obostrani interes za daljnje produbljivanje,jačanje i širenje gospodarske, znanstveno-tehničke i kulturne suradnje, rukovodeći se načelima ravnopravnosti i uzajamne koristi.

– Razvijat ćemo međusobnu suradnju u područjima industrije, poljoprivrede, prometa i trgovine, tehnike, znanosti, obrazovanja i zdravstvene zaštite, turizma i športa, ekologije i racionalnog korištenja prirodnih resursa. Naravno važan naglasak je i na razvoju i suradnji gospodarskih subjekata i zato je ovaj Sporazum i potpisan u sklopu jednog od najznačajnijih gospodarskih sajmova u Hrvatskoj – Viroexpa – naglasio je župan Andrović.

MG 9625

Gradonačelnik Okruga Švenčionis, Rimantas Klipčius, podcrtao je kako će se ovim Sporazumom, Virovitičko-podravska županija i Okrug Švenčionis, pomagati uzajamnom razvoju trgovine, suradnji u sektoru proizvodnje i pružanja usluge te investicijskih aktivnosti i drugih oblika gospodarske suradne, ali i:

– Zalagat ćemo se za stvaranje povoljnih uvjeta za razvoj zajedničkog djelovanja poduzetničkih struktura uključujući i stvaranje uvjeta za podržavanje i zaštitu ulaganja i organizaciju novih radnih mjesta, te pomagati otvaranje zajedničkih tvrtki, trgovačkih društava i drugih organizacijskih oblika zajedničkog nastupa na tržištu te podržavanje suradnje gospodarskih subjekata, a osobito u sektoru malog i srednjeg poduzetništva – Viroexpo 2019: Virovitičko-podravska županija i Okrug Švenčionis iz Litve, potpisali su Sporazum o suradnji – istaknuo je Rimatas Klipčius.

IMG 8375

Osim toga, navedenim Sporazumom će se pomagati razvoj robnih tržišta te stvaranju zajedničkih tvrtki za reklamiranje i promociju proizvoda i usluga zaključenih na paritetnoj osnovi i kroz stvaranje predstavništva gospodarskih subjekata. Organizirat će se potpora nastupu gospodarskih subjekata sa svog područja na izložbama i sajmovima radi prezentacije njihovih gospodarskih mogućnosti u sektoru proizvodnje roba i pružanja usluga. Istodobno će se pomagati stvaranju uvjeta za uspostavljanje veza između tvrtki, znanstvenih i obrazovnih ustanova, ustanova zdravstvene zaštite kao i njihovih upravnih tijela koje svoju djelatnost obavljanju na području Županije i Okruga i dr.

Svečanosti potpisivanja, između ostalih, nazočio je i potpredsjednik Vlade RH i ministar poljoprivrede, Tomislav Tolušić. (www.vpz.hr, foto: K. Toplak i M. Rođak)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content