ZLATNI VEZ OD KOJEG ZASTAJE DAH Ženska populacija nije mogla odoljeti malim torbicama obogaćenim tradicionalnim slavonskim zlatovezom

Od mnogih eksponata koje smo mogli vidjeti na Viroexpu, posebno se isticao štand rukotvorina obitelji Salijević. Poznati slavonski zlatni vez apliciran na torbice, novčanike, nakit te pretočen u slike od kojih zastaje dah.

Obitelj iz Valpova bavi se vezenjem zlatnog veza već deset godina, u tome uživaju Zdenko i Ružica te njihova kći koja je ljubav prema zlatovezu naslijedila od roditelja. Čine to, kažu, na stari način, preko papira – jednako kako su se radile i stare nošnje.

IMG 20190317 162357 Custom

Jedini su izlagači koji to još rade na taj način i koji zadiru od tehnologije koja omogućava da se jedan takav vez napravi mnogo brže. Iz njihovih zlatoveza može se vidjeti da je čovjekova ruka puna strpljenja ipak bolja od brze tehnologije ili Singerice koja zlatovez radi mašinski. Svaki ubod napravljen je rukom.

-Gore se stavlja zlatni konac, a dolje crni konac. Između je, već prije precizno izrezan i zalijepljen papir koji služi kao šablona i tek onda započinju sati i sati rada. Za jedan A3 format, dakle 30×40 centimetara, ako je malo zahtjevniji motiv sa više zahtjevnijih detalja, potrebno je 10 dana po 6 ili 7 sati bockanja – istaknuo je Z. Salijević koji je zlatovez naučio od supruge Ružice.

IMG 20190317 162310 Custom

Zdenko Salijević zlatovez uspoređuje s čitanjem knjige. Želi li se sve pročitati i pritom nešto zapamtiti, potrebno je pažljivo i strpljivo vesti. Jednako tako je i sa zlatovezom – kako bi produkt bio savršen, potrebno je mnogo koncentracije i strpljenja, jer se svaka pogreška itekako vidi.

Konce za zlatovez nabavljaju u Osijeku u posebnoj trgovini, kao i platno. Podloga zlatovezu može biti štof, pliš ili štoja, dakle, svaki materijal koji se ne rasteže. Kvalitetan materijal siguran je put ka izvanrednom zlatovezu.

Pokretač zlatoveza u obitelji Salijević je gospođa Ružica koja je ljubav prema zlatovezu prenijela na supruga.

IMG 20190317 162321 Custom

-Ručne radove radim od pete godine života, suprug me zamolio da ga naučim raditi zlatovez i sada on bolje radi od mene – istaknula je Ružica S. koja uživa u slobodnom vremenu heklajući, štrikajući i vezući zlatni vez.

(www.icv.hr, lmh, foto: L. Martinko-Hock)

IMG 20190317 162403 CustomIMG 20190317 162305 Custom

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content