Župan Igor Andrović sudjelovao na Okruglom stolu „Fiskalna decentralizacija i regionalni razvoj RH“

U Uredu predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović, održan je Okrugli stol Predsjednice Republike na temu „Fiskalna decentralizacija i regionalni razvoj Republike Hrvatske“, na kojem su sudjelovali župani hrvatskih županija, među njima i virovitičko-podravski župan Igor Andrović, kao i predstavnici udruga županija, gradova i općina, nadležnih ministarstava, akademske zajednice te stručnjaci za fiskalnu decentralizaciju i regionalni razvoj iz Osijeka, Zagreba, Rijeke, Pule, Splita i Dubrovnika.

Zahvalivši svim županima te gradonačelniku Bandiću na gostoprimstvu u njihovim županijama i Gradu Zagrebu, predsjednica Grabar-Kitarović u uvodnom obraćanju izvijestila je o ciljevima i rezultatima svojih posjeta hrvatskim županijama u sklopu programa „Izmještenog Ureda Predsjednice Republike“.

– Stupivši na dužnost Predsjednice Republike, a nakon razgovora s predstavnicima parlamentarnih stranaka i zajedničke detekcije sedam ključnih društvenih izazova, te nakon posjeta županijama u raznim povodima tijekom prve polovice 2015. godine, odlučila sam posjetiti sve županije u sklopu programa ‘Izmještenog Ureda – kazala je Predsjednica.

IMG 3864

Kao sedam ključnih društvenih izazova navela je demografsku krizu (depopulacija, starenje stanovništva, odlazak mladih), nedostatak dijaloga (kako u politici tako i u društvu općenito), opću društvenu krizu, izostanak jedinstvene gospodarske politike, slabost institucija tj. tromost administracije, izbornu godinu – godinu praznog hoda i nužnost reforme obrazovnog sustava.

Predsjednica Grabar-Kitarović odlučila se na program „Izmještenog Ureda” čija je temeljna svrha bila podsjetiti na političku i moralnu odgovornost državne vlasti za rješavanje lokalnih problema te pridonijeti njihovu rješavanju, osnažiti načelo supsidijarnosti i apostrofirati županije kao ključne poluge uravnoteženog regionalnog razvoja Hrvatske, neposredno razgovarati sa županima, gradonačelnicima, načelnicima i njihovim suradnicima te se susresti s građanima.

Govoreći o programu „Izmještenog Ureda“ Predsjednica je izvijestila kako je prvi ured otvoren u Splitsko-dalmatinskoj županiji 7. kolovoza 2015., a posljednji u Gradu Zagrebu 7. veljače ove godine. Iznijela je podatak kako je u razdoblju od tri i pol godine posjetila dvadeset županija i Grad Zagreb te kako je boravak prosječno trajao tri dana. Posjeti su uključivali posjete gospodarskim zonama, poduzetničkim inkubatorima i zonama, tvrtkama, obrtima i OPG-ovima, fakultetima, učilištima, školama, uključivo projekt „Hrvatska čita“, bolnicama i drugim javnim ustanovama. Navela je kako je u posjete županijama uključivala i članove diplomatskog zbora putem projekta „Osjeti Hrvatsku“. Nadalje, kazala je kako se Vladu Republike Hrvatske i Hrvatski sabor izvješćivalo o rezultatima posjeta te kako su u posjete redovito uključivani nadležni ministri.

Predsjednica je kazala kako je prilikom izmještanja Ureda konkretno riješeno pitanje vodoopskrbe otoka Mljeta, ubrzano je rješavanje problema onečišćenja zraka u Slavonskom Brodu, potpisani su brojni ugovori ministra državne imovine Gorana Marića sa županima, načelnicima i gradonačelnicima o prijenosu vlasništva ili koncesije gradovima i općinama.

IMG 3881

Navela je i prijedloge mjera proizašlih iz programa „Izmještenog Ureda“: mjere populacijske politike, koje su i predstavljene u lipnju 2018., obiteljske politike, mjere za rješavanje problema blokiranih građana, useljavanja, razvoja otoka, razvoja Gorskog kotara odnosno brdsko-planinskih područja te istaknula područja koja zahtijevaju daljnji angažman. U tom smislu, predsjednica Grabar-Kitarović istaknula je jasniju raspodjelu funkcija i nadležnosti između različitih razina vlasti (središnja, regionalna i lokalna vlast), pojačanje administrativnih te financijskih kapaciteta nekih lokalnih jedinica, povećanje lokalne i regionalne fiskalne autonomije, poboljšanje kriterija za izračun indeksa razvijenosti te ostala pitanja poput neusklađenosti zemljišnih knjiga i ostalih evidencija, problema prometne povezanosti, vodoopskrbe, zdravstvenog i obrazovnog sustava, neujednačene kvalitete javnih usluga, i tome slično.

Kao prinos rješavanju problema i otvorenih pitanja, predsjednica Grabar-Kitarović najavila je osnivanje Radne skupine s ciljem izrade smjernica za učinkovitiju fiskalnu decentralizaciju i daljnji regionalni razvoj Republike Hrvatske. Članovi Radne skupine su predstavnici udruga županija, gradova i općina, nadležnih ministarstava, akademske zajednice te stručnjaci za fiskalnu decentralizaciju i regionalni razvoj. Područja rada Radne skupine su funkcionalna decentralizacija, poslovanje lokalnih jedinica, indeks razvijenosti i regionalni razvoj, a rezultati i smjernice Radne skupine bit će predstavljeni javnosti u rujnu 2019. godine.

Nakon uvodnog izlaganja Predsjednice Republike uslijedila je rasprava na kojoj su sudjelovali nazočni župani, predstavnici udruga županija, gradova i općina, ministarstava te ostali sudionici Okruglog stola, koju je Predsjednica ocijenila kao jedan od putokaza Radnoj skupini.

– Radna skupna, uvjerena sam, u sljedećih nekoliko mjeseci potvrdit će opravdanost moje odluke o njezinom osnivanju te kvalitetnim radom ostvariti zacrtane ciljeve – dodala je.

– Sada, nakon zaključenja programa ‘Izmještenog Ureda’, mogu sa zadovoljstvom reći da se inicijativa posjeta županijama pokazala punim pogotkom jer je, prije svega, senzibilizirala i potaknula zakonodavnu i izvršnu vlast da se intenzivnije posveti svim važnim pitanjima državnog razvoja, posebice kad je riječ o nužnosti poduzimanja mjera za uravnotežen regionalni razvoj i zaustavljanje iseljavanja – kazala je Predsjednica nakon rasprave na Okruglom stolu.

Dodala je kako je Hrvatska, unatoč određenim pomacima, i dalje visoko centralizirana država te istaknula kako svaki korak ka daljnjoj decentralizaciji, kako fiskalnoj (financijskoj) tako i funkcionalnoj, pridonosi održivosti razvoja lokalne zajednice te ujednačenom razvoju Hrvatske.

IMG 3918

Na sjednici su se obratili svi nazočni hrvatski župani, kao i predstavnici županija, ministarstva, akademske zajednice, a virovitičko-podravski župan Igor Andrović pohvalio je pozitivne aspekte porezne politike na Virovitičko-podravsku županiju, te naglasio sljedeće:

– Hvala vam što ste podržali naš najznačajniji infrastrukturni projekt, brze ceste od Bjelovara do Virovitice i Terezinog Polja. Nedavno smo potpisali ugovor za izradu sve potrebne dokumentacije prije dobivanja građevinske dozvole za četverotračnu brzu ceste od Bjelovara do Terezinog Polja. Očekujemo dobivanje građevinske dozvole za dvije godine, a potom i gradnju ceste koja nama život znači. Hvala vam i što podržavate projekt Slavonije, Baranje i Srijema, kroz koji samo Virovitičko-podravska županija ima oko 300 milijuna kuna vrijednih projekata. Trenutno se na području Virovitičko-podravske županije provodi projekata u vrijednosti oko milijardu kuna, uzevši u obzir projekte naših poduzetnika, gospodarstvenika, općina i gradova, naših ustanova – istaknuo je župan Igor Andrović, naglasivši kako će županije, nakon „preuzimanja“ ureda državnih uprave, biti još efikasniji javni sektor, a sve s ciljem bolje i kvalitetnije usluge stanovnicima svih županija. (www.predsjednica.hr, www.vpz.hr, foto: K. Toplak)

IMG 4539

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content