DOK NE STIGNE HITNA Djelatnice Dječjeg vrtića Cvrčak prošle edukaciju za sigurnu upotrebu AVD-a

U Zavodu za hitnu medicinu Virovitičko-podravske županije jučer (ponedjeljak) je održana edukacija i ispit za odgojiteljice Dječjeg vrtića Cvrčak u Virovitici, vezani uz upotrebu AVD-a (automatskog vanjskog defibrilatora) i osnovne postupke održavanja života. Kroz predavanja, konkretne vježbe i postupak ispita polaznice su vodili djelatnici hitne medicinske pomoći – dr. Vesna Savić, voditeljica ispostava Hitne medicinske pomoći u Virovitici i Pitomači i medicinski tehničar Zoran Popović. Polaznice su imale priliku naučiti više o vrstama pružanja pomoći, masaži srca, prepoznavanju simptoma srčanog ili respiratornog zastoja te o upotrebi AVD-a.

edukacija

Riječ je o nacionalnom Programu javno dostupne rane defibrilacije „Pokreni srce-spasi život“ koje Ministarstvo zdravlja RH provodi u suradnji s Hrvatskim zavodom za hitnu medicinu i Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo. Bila je to prva u nizu edukacija za građanstvo na našem području, vezanih uz upotrebu ovog uređaja i osnovnih postupaka održavanja života, kaže Lahorka Weiss, ravnateljica Zavoda.

– Cilj nam je prvo osposobiti djelatnike koji nam rade u obrazovnim ustanovama, stoga smo krenuli sa predškolskom ustanovom, Dječjim vrtićem Cvrčak. Budući da vrtić ima automatski vanjski defibrilator, bilo je potrebno osposobiti odgojiteljice da steknu licencu te da u slučaju potrebe znaju pristupiti osobi i sigurno upotrijebiti navedeni uređaj.

edu4

Nakon njih, planiramo i dalje osposobljavati i odgojiteljice, ali i drugo zainteresirano građanstvo za upotrebu vanjskog automatskog defibrilatora, a kako bi potakli građane na osvješćivanje važnosti pristupanju i što ranijem zbrinjavanju pacijenata koji su doživjeli iznenadni srčani zastoj – kaže L. Weiss.

Ako se uzme u obzir da samo u Hrvatskoj od iznenadnog srčanog zastoja godišnje umre oko devet tisuća ljudi, a da simptomi ne mogu biti jasno prepoznati ranije, onda edukacija ovakve vrste itekako dobiva na težini.

edu3

U slučaju srčanog zastoja, svaka je sekunda bitna pa će osoba koja je smirena, koja je prošla edukaciju i ima u blizini AVD uređaj moći uspješno pomoći unesrećenom do dolaska hitne medicinske pomoći, odnosno spasiti mu život. Zato Zavod za hitnu medicinu Virovitičko-podravske županije najavljuje nove edukacije za građane. (www.icv.hr, mlo)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content