Drvno-prerađivačke tvrtke učenicima nude stalno zaposlenje, povećane i stipendije

U HGK – Županijskoj komori Virovitica, održana je 18. sjednica Strukovne grupe drvno-prerađivačke industrije. Na dnevnom redu našla su se zanimljiva pitanja vezana uz ovu djelatnost na području naše županije. Predsjednik Strukovne grupe Damir Kelava naglasio je kako proizvodnja drvne industrije treba biti izvozno orijentirana i pratiti trendove u Europi svijetu.

-Moramo investirati, s obzirom da je Hrvatska zemlja članica, moramo tehnološki biti na nivou europskih zemalja te pratiti trendove koji se prezentiraju na različitim sajmovima. Trebamo biti educirani, informirani te raditi proizvode koji su traženi na tržištu – istaknuo je predsjednik Grupacije, D. Kelava te dodao kako je izrazito važno ulaganje u budućnost te investiranje kako bi smo ostali konkurentni.

Poseban naglasak stavljen je na upis učenika u prvi razred srednje škole, za zanimanje drvodjeljski tehničar dizajner. Prema najnovijim podacima, mali je interes učenika za taj smjer, što rezultira niskim upisnim kvotama. Ipak, zadovoljstvo današnjim sastankom izrazio je ravnatelj virovitičke Tehničke škole Ivan Kućan.

IMG 20190403 110856

-Dogovoreno je da će naši učenici praktičnu nastavu provoditi kod tvrtki iz drvno-prerađivačke industrije te da će sudjelovati u svim njihovim tehnologijama kojima raspolažu, ne samo na klasičnim strojevima, već i na konstruiranju te izradi i dizajniranju proizvoda, što me izrazito raduje – rekao je ravnatelj I. Kućan.

U želji da se upisna kvota poveća, tvrtke su ponudile povećanje stipendije za učenike koji se odluče upisati smjer drvodjeljski tehničar dizajner sa 300 na 500 kuna uz mogućnost dodatnog povećanja ovisno o uspjehu te zalaganju učenika. Najvažnije je napomenuti kako su drvno-prerađivačke tvrtke spremne učenicima koji završe školu ponuditi stalan i siguran posao. Sjednici je nazočila i Željka Brozović iz Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu, šport i tehničku kulturu Virovitičko-podravske županije. (www.icv.hr, lmh; foto: L. Martinko-Hock)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content