FINA ŠALJE 19.000 KAZNI Evo kome stižu “čestitke” za nepoštivanje zakonskih obaveza

- PROMO -

Do kraja ovog mjeseca svako od 180 tisuća registriranih poduzeća trebalo bi predati godišnji financijski izvještaj o poslovanju u prošloj godini. Ne učine li to, riskiraju plaćanje nemale novčane kazne koja sustiže oko 19 tisuća vlasnika tvrtki koji nisu dostavili financijske izvještaje za 2017. godinu ili umjesto izvještaja Izjavu o neaktivnosti, piše vecernji.hr.

Popis tvrtki Fina je objavila na svojim stranicama u rujnu 2018. godine, a njihovim vlasnicima posljednjih tjedana pojačano stižu i ”dodatne čestitke” na kućne adrese – nalozi o 10 tisuća kuna novčane kazne za tvrtku i pet tisuća kuna novčane kazne za direktora jer nisu poštovali zakonsku obvezu predaje izvještaja. Fina je prije nekoliko godina postala ovlašteni tužitelj za izdavanje prekršajnog naloga, što znači da je ovlaštena slati kazne bez prethodne opomene poduzetnicima.

Popis obveznika koji nisu ispunili obveze za 2017. prema čl. 30 ZOR-a – stanje 3.8.2018. godine.

Među 19 tisuća poduzetnika koji nisu predali godišnje izvještaje dosta je i poduzetnika početnika koji nisu ni znali za obvezu izvještavanja Fine, registrirali su poduzeće za deset kuna, nisu na njemu imali nikakvog prometa te su nagađali da ih država neće teretiti. Nemale kazne ne stižu samo za 2017. godinu nego i za prijašnje razdoblje. Fina objašnjava da je visina kazne (od 10.000 do 100.000 kuna za tvrtke i 5000 do 20.000 za direktora tvrtke) propisana Zakonom o računovodstvu te da oni izriču najniže iznose. Za sve koji su dobili rješenja, dobra je vijest da se kazna može ublažiti ako se žale u zakonskom roku unutar osam dana od uručenja.

Prihvati li Prekršajni sud olakotne okolnosti, kazne se mogu smanjiti na minimum propisan Prekršajnim zakonom – 300 kuna za odgovornu osobu i 2100 kuna za pravnu osobu.

– Protiv prekršajnog naloga okrivljenik ima pravo podnijeti prigovor u roku od osam dana od dana dostave prekršajnog naloga, bez naplate takse, preporučeno poštom ili neposredno. Za postupanje prema prigovoru nadležan je Prekršajni sud prema mjestu počinjenja prekršaja. Plaćanje novčane kazne prije podnošenja prigovora ili nakon što je prigovor podnesen smatra se okrivljenikovim odricanjem od prava na podnošenje prigovora, odnosno odustajanjem od već podnesenog prigovora – odgovorili su Večernjem listu u Fini.

Neaktivni poduzetnici, bez poslovnih događaja i podataka o imovini i obvezama, umjesto godišnjih izvještaja, trebaju dostaviti Izjavu o neaktivnosti. Lani su takvu izjavu do 30. travnja predala 1462 obveznika. (vecernji.hr)

Povezane vijesti

Skip to content