Grad Virovitica nikad odlučniji u bitci protiv gačaca: “Više nema prostora za odustajanje”

Grad Virovitica prošlog je tjedna započeo s aktivnostima kojima napokon želi riješiti problem gačaca u centru grada. Naime populacija ovih naših dugogodišnjih „sugrađana“ premašila je razumne brojke i počela raditi sve veću štetu, kako u novouređenom Gradskom parku, tako i na parkiralištima i prometnicama u blizini. Njihova izmeta ne nedostaje, a to je ono što najviše smeta velikom broju Virovitičana.

Prema riječima gradonačelnika Ivice Kirina, s ovim problemom se muče brojni gradovi, a tek rijetki su uspjeli gačcima „stati na kraj“.

IMG 20190402 083000 Medium

– Pritisak građana je velik, dobivamo brojne upite u vezi rješavanja problema gačaca s obzirom na štete koje nanose. Problem gačaca nije samo problem Virovitice, nego i brojnih drugih gradova. Postoji nekoliko metoda za njihovo rješavanje, ali mi smo ipak odlučili pokušati s „mirnijim“ metodama – rekao je gradonačelnik Kirin.

Kako kaže, gačac je vrlo inteligentna ptica, a upravo će tu inteligenciju upotrijebiti protiv njih.

– Sustavno ćemo ih uznemiravati. Već ih nekoliko dana kontinuirano plašimo pirotehničkim sredstvima. Već sada se može vidjeti da im se broj smanjio, ostali su samo oni koji su već savili gnijezda. A drugi korak je upravo skidanje gnijezda. Danas stiže dizalica koja može ući u park i skinut ćemo sva gnijezda. To ćemo raditi sustavno i nećemo im dozvoliti da saviju nova, a tada će vidjeti da im ne preostaje ništa nego otići – ističe gradonačelnik, dodavši kako su do sada radili grešku jer su prelako odustajali.

MG 2046

– Radili smo grešku, kao i velik broj drugih gradova, a to je da smo lako odustajali. Počeli bi s aktivnostima njihova uklanjanja i odustali nakon što bi nam se javila manjina nezadovoljnih građana koji su se bunili što ih protjerujemo iz parka. Sada se zbog toga njihova populacija nenormalno proširila i više nema prostora za odustajanje. Postavlja se pitanje ljudi ili gačci? Tu više nema rasprave – zaključio je gradonačelnik te zamolio građane za strpljenje zbog pucnjeva.

Kako kaže, krajnje je vrijeme da se problem gačaca riješi. Bliži se otvaranje revitaliziranog Gradskog parka i šetnice, višemilijunskog projekta s naglaskom na turizam i očuvanje kulturne baštine. U ovom trenu, zbog izmeta i nereda kojeg gačci stvaraju, u pojedinim dijelovima parka nemoguće je prošetati bez opasnosti od “projektila”.

MG 1767

– Siguran sam da bi svi građani izbjegavali taj dio šetnice, jer je zaista sve prepuno izmeta. Osim izmeta prijeti i opasnost od rušenja grana s preostalih stabala. Naime, gačci su se preselili na tih nekoliko preostalih visokih stabala i stvaraju prevelik pritisak na krošnju, previše ih je na jednom mjestu. Posebno je problem na starom stablu ginka, koji je izuzetno vrijedan i moramo ga očuvati – ističe gradonačelnik. (www.icv.hr, ml; foto: M. Lukačić, M. Rođak)[g-gallery gid=”518274″]

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content