HEP Plin: Neće biti porasta cijene plina zbog promjene vlasničke strukture

Nakon informacije da je u srijedu u Zagrebu HEP Plin potpisao ugovor o kupoprodaji poslovnih udjela u tvrtki Plin Vtc s predstavnicima suvlasnika – Gradom Viroviticom te općinama Lukač, Špišić Bukovica, Gradina i Suhopolje za ukupno 19,65 milijuna kuna, građani su izrazili zabrinutost i postavili pitanje što ovaj potez znači za krajnje korisnike. Konkretno, hoće li zbog ovog poslovnog poteza doći do dodatnog povećanja cijene plina, uz već najavljeno poskupljenje od 1. travnja, a u koje se ide temelju odluke HERA-e i prema kojoj će cijene poskupjeti u prosjeku za 6,9 posto? Što prodaja Plina Vtc dugoročno donosi cijelom županijskom distributivnom području, ali i za tridesetak zaposlenik tvrtke Plin Vtc? Imaju li razloga za zabrinutost? Konačno, mogu li se očekivati i neke nove investicije u budućnosti?

NEMA RAZLOGA ZA ZABRINUTOST

Da nema razloga za zabrinutost, odgovaraju iz HEP Plina, koji će distribucijsku mrežu Plin Vtc-a u Virovitičko-podravskoj županiji pripojiti postojećoj mreži HEP Plina, ukupne duljine 2.700 kilometara, koja se nalazi na području Osječko-baranjske, Požeško-slavonske i dijela Virovitičko-podravske županije.

– Prodaja tvrtke Plin Vtc ne utječe na konačne cijene plina za njene kupce – stoji u priopćenju na naš upit.

– Naime, izuzev promjene cijene od 1. travnja koja je uvjetovana odlukom Hrvatske energetske regulatorne agencije (HERA), neće biti dodatnih promjena, odnosno porasta cijene za kupce Plin Vtc-a zbog promjene vlasničke strukture tvrtke – stoji u odgovoru HEP Plina.

Nadalje, što se samog poduzeća Plin Vtc tiče, ono će do daljnjega biti zasebna tvrtka-kćer HEP Plina, u koji će dugoročno biti integriran.

– HEP Plin je kupoprodajnim ugovorom preuzeo sva postojeća prava i obveze Plina Vtc, uključujući i Kolektivni ugovor za zaposlenike, koji ostaje na snazi do integracije tvrtke u HEP Plin – odgovaraju iz HEP Plina.

IMG 2317
Foto: M. Bašić

Na upit o dugoročnim planovima za naše, županijsko distribucijsko područje, budući da je u srijedu HEP Plin stekao vlasništvo nad 379 kilometara plinske distribucijske mreže u Virovitičko-podravskoj županiji te preuzeo opskrbu novih 7.377 kupaca, odgovaraju da im je cilj ulagati u povećanje kvalitete usluge, nove tehnologije i veći broj kupaca.

– Dugoročni planovi HEP Plina usmjereni su na izgradnju dodatne plinske mreže te uvođenje novih tehnologija, poput daljinskog očitanja i „pametnih“ plinomjera, čime se osiguravaju temelji za daljnje povećanje broja kupaca, količine distribuiranog plina i povećanje kvalitete usluge – stoji u priopćenju HEP Plina.

PREMALA TVRTKA U ODNOSU NA KONKURENCIJU

Ukupna vrijednost prodanih udjela grada Virovitice i četiri okolne općine iznosi 19,65 milijuna kuna. Plin, budući da je energent, odavno je postao biti komunalna djelatnost i postao je dio tržišta, a ono diktira svoja pravila. Budući da je opskrba plinom i Zakonom propisana kao tržišna djelatnost, bilo je nužno prvo odvojiti plin od vode i kanalizacije te je tvrtka Plin Vtc nastala odvajanjem od tvrtke Virkom. Nakon pridruživanja EU-u, Hrvatska je prihvatila liberalizaciju tržišta plina i omogućila kupcima da sami mogu birati od kojeg će dobavljača nabavljati plin, kao što je slučaj i s električnom energijom.

Sadašnje zakonodavstvo i HERA propisuju cijene plina i distributivnu razliku korištenjem postojećih plinovoda, pa dobavljači, među kojima je i Plin Vtc, ne mogu utjecati ni u kojem smislu na cijenu plina prema građanima i gospodarstvu, smatra gradonačelnik Ivica Kirin.

grijanje
Ilustracija

– Ovo je idealno vrijeme za prodaju plinskog biznisa, sukladno velikoj promjeni koja će uslijediti 2021. godine, odnosno kada će se tržište plina otvoriti i za kućanstva i prema kojem bi postojeći model poslovanja za gradsku tvrtku Plin VTC, ali i korisnike, postao neodrživ. Kada država više ne bude propisivala cijenu plina, veliki distributeri bit će konkurentniji jer zbog velikih količina dobivaju i velike marže u odnosu na male dobavljače te mogu ponuditi kupcima povoljniju cijenu – rekao je gradonačelnik Virovitice Ivica Kirin.

Plin Vtc s krajem 2018. godine je na svojem distribucijskom području imao više od 7.000 korisnika, najvećim dijelom kućanstva, uz gospodarstvo, poduzetnike i sušare. Svake nove godine bilježio je 250 novih priključaka, a u posljednje četiri godine tvrtka je izgradila više od stotinu kilometara nove mreže na području Virovitice, prigradskih naselja te općina Lukač i Suhopolje.

IMG 2266

Unatoč ulaganjima, Plin Vtc i dalje je premala tvrtka da bi u budućnosti mogao biti konkurentan. Utvrđeno je to i analizom kako tvrtke, tako i tržišta, kaže I. Kirin.

– Infrastruktura je zastarjela, a samim time rastu i troškovi održavanja – rekao je gradonačelnik, dodavši kako zbog navedenih razloga većina općina i gradova u okruženju također ulazi u prodaju svoje plinske mreže. Najbliži primjer su Koprivnica i Bjelovar, a od općina Feričanci, čiju je distribucijsku mrežu HEP Plin preuzeo 2018. godine.

– Mala distribucijska poduzeća u vlasništvu jedinica lokalne samouprave u neravnopravnom su položaju u odnosu na velike dobavljače plina jer ne mogu postići povoljniju kvalitetnu cijenu kao veliki kod nabave većih količina. Tu su i mali rokovi plaćanja, kao i zatezne kamate, rekao je gradonačelnik Kirin govoreći o razlozima zbog kojih se diljem Hrvatske okrupnjuje plinski biznis prije otvorenog tržišta koje će vrijediti već za dvije godine i zašto je i Plin Vtc postao jedno od poduzeća koje je prodano većem distributeru (www.icv.hr, mlo)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content