Hrvatska zajednica županija: O udruživanju i kratkim lancima opskrbe na konferenciji „Hrvatska poljoprivreda – budućnost i tradicija“

U Zagrebu je održana konferencija „Hrvatska poljoprivreda – budućnost i tradicija“ koju su organizirali Poslovni dnevnik i Hrvatska zajednica županija. Na konferenciji su se okupili predstavnici županija, Ministarstva poljoprivrede, proizvođačkih organizacija, udruga i institucija kako bi raspravili o temama vezanim uz udruživanje i kratke lance opskrbe.

Sudionici prvog panela na temu udruživanja bili su državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Tugomir Majdak, župan Vukovarsko-srijemske županije Božo Galić, predsjednik proizvođačke organizacije „Mliječni put Hrvatske“ Mario Rengel iz Velike Črešnjevice i savjetnik proizvođačke organizacije PZ Slavonski svinjogojac Dario Periškić.

– Najbolje što se dogodilo poljoprivredi su proizvođačke organizacije jer se kroz njih stvara dodana vrijednost svakog poljoprivrednog proizvoda – istaknuo je Periškić.

Na njega se nadovezao župan Galić koji je govorio u ulozi jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave na razvoj proizvođačkih organizacija.

big uvFPdjWHmc8GSDGGrFOQ
Foto: Melita Pavlek

– Županije omogućuju proizvođačima sigurnije plasiranje proizvoda te je njihova zadaća da osiguraju infrastrukturu za proizvode iz njihove županije. Uzmimo za primjer suradnju slavonskih županija i županija na obali kroz plasiranje poljoprivrednih proizvoda hotelijerima – objasnio je župan Galić i dodao kako u razvoju proizvođačkih orbanizacija veliku ulogu imaju i edukacije koje županije organiziraju kako bi zainteresiranima objasnile na koji način se te strukture razlikuju od zadruga, klastera ili nekih drugih oblika udruživanja.

O kratkim lancima opskrbe raspravljali su župan Osječko-baranjske županije Ivan Anušić, voditeljica Radne skupine za obrazovanje i kulturu Hrvatske zajednice županija, te pročelnica Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu, sport i tehničku kulturu VPŽ Vesna Šerepac, organizator manifestacije Proizvodi hrvatskog sela Damir Kovačić i ravnateljica Osnovne škole Vladimir Nazor Virovitica Sanjica Samac.

big fUU91f21AahjLRsf9viw
Foto: Melita Pavlek

Kako potaknuti prisutnost domaćih poljoprivrednih proizvoda u lokalnoj prodaji bilo je glavno pitanje ovog panela. Voditeljica Radne skupine za obrazovanje i kulturu Virovitičko-podravske županije Vesna Šerepac je rekla da svaka uprava treba slušati bilo svoje sredine:

– Sve što radimo kao javne osobe moramo gledati tako da je rezultat do kojeg smo došli najpovoljniji za korisnike – naglasila je. S njom se složio i župan Osječko-baranjske županije Ivan Anušić rekavši kako se kod odlučivanja uvijek treba pitati je li ta odluka u interesu građana, lokalne zajednice, a naposljetku i države. Kao dobre primjere poticanja poljoprivredne proizvodnje u osječko-baranjskoj županiji istaknuo je provedbu projekta Regionalnog distributivnog centra voća i povrća te osiguravanje besplatnih obroka za sve osnovnoškolce. (www.hrvzz.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content