KAD SE MALE RUKE SLOŽE Vrijedni volonteri udruge “KrEdA” svojim radom cijelo Suhopolje dižu na noge

Poznati stih pjesme Drage Britvića „Kad se male ruke slože“ svoju snagu svakodnevno pokazuje u Suhopolju. Mnogo je događaja u koje se mještani tog malog sela mogu uključiti, a od osnutka udruge „KrEdA“, (Kreativa, Edukativa, Aktiva) još ih je i više. Da volonterizma u Općini Suhopolje ne manjka, pokazuju brojne akcije i radionice koje potiču sumještane da čine dobro kako jedni drugima, tako i za zajednicu.

MALO POTICAJA, PUNO REZULTATA

-Ideja da pokrenem nešto dobro u Suhopolju javila se krajem 2016. godine. Za vlastitu, ali i drugu djecu htjela sam više događanja u mjestu. Budući da imam troje djece, željela sam da ta događanja na kojima su neke radionice budu i besplatne – istaknula je Natalija Kožić Lukačević iz „KrEdA“-e te dodala kako je samo trebalo spojiti prave ljude na isto mjesto. Pravi dokaz toga bio je snimanje spota „Happy“ u koji su se među prvima u županiji upravo oni uključili.

19554174 1703636099931800 8418215050230986550 n

Ljude samo treba potaknuti da vide da mogu, da im ne treba puno truda kako bi napravili veliku stvar – priča nam N. K. Lukačević, predsjednica Udruge. S obzirom na to da su se ideje poprilično ‘zahuktale’, trebalo je osnovati i udrugu koja će ih provesti – kulturologinja Anja Fosić, psihologinja Sandra Matošina Borbaš, učiteljica Monika Ružić, profesorica hrvatskog jezika Ivančica Fett-Škvarić te Natalija Kožić Lukačević, diplomirana odgojiteljica i Bruno Lukačević, likvidator Udruge, taj su zadatak i ispunili.

Volonteri udruge „KrEdA“, bilo da je riječ o djeci ili odraslima, danas stoje iza svake aktivnosti kojom se Udruga bavi – od priprema do provedenih aktivnosti. No oni su samo dio velike mreže volontera koji na razne načine sudjeluju u akcijama koje organizira Udruga „KrEdA“, ali i Općina Suhopolje, Savjet mladih Općine Suhopolje, Župa sv. Terezije Avilske te druge udruge u kojima svoje mjesto mogu pronaći baš svi – od onih najmanjih, vrtićke dobi pa sve do najstarijih mještana Suhopolja.

DUPLA voll vodič Custom

-Imam sreće što moj posao zahtijeva rad s učiteljima, profesorima i ravnateljima pa mogu vidjeti koliko rade izvan onoga što im je propisano. Rade super stvari s djecom pa sam htjela da sva djeca u Suhopolju to mogu doživjeti – dodala je N. K Lukačević, idejna začetnica udruge „KrEdA“, u kojoj školarci mogu otkriti niz novih i zanimljivih izvannastavnih aktivnosti.
Ova Udruga lani je ostavila važan trag u društvenom životu općine – mogu se pohvaliti s preko 30 različitih aktivnosti koje čine razne radionice, tiskane knjige i brošure, izložbe te međunarodne suradnje. I ove godine spremaju se prionuti poslu i dići zajednicu ‘na noge’.

VRTIĆARCI U KAMENOM DOBU

Tako će se u mnoštvu aktivnosti ove godine naći i terenska radionica na arheološkom nalazištu u Orešcu. Ondje će svi sudionici moći čuti više o projektu „Stopama starih civilizacija vol 3“, koji je prošle godine postao pravi hit i s kojim su sudjelovali i u Beču. Prošlogodišnja uspješnica ove radionice primamila je i Dječji vrtić Suhopolje.

IMG 4623 Medium

-Vrtić je uvijek otvoren za rad s Udrugom ‘KrEdA’. Tako smo u sklopu aktivnosti u vrtiću ‘Igrajmo se pračovjeka’, zajedno s njima osmislili događaj u kojem smo radili nastambe, pećine, izrađivali nakit od kamenja i kostiju i odjeću od kože – istaknula je Ivanka Škala, ravnateljica Dječjeg vrtića Suhopolje i volonterka koja kaže kako se vrtić uvijek rado odaziva na suradnju s ovom aktivnom udrugom. Veselje se moglo vidjeti i na licima malih maskiranih „pračovjeka“ kada su izvodili „pra-ples“, koji su s njima uvježbale odgojiteljice, također volonterke. -Radujemo se kada i u slobodno vrijeme možemo pomoći zajednici na neki produktivan način kao što je ovaj – dodala je I. Škala.

NJEMAČKI NA SUHOPOLJSKOJ PLAŽI

Također, jedan od važnijih aktivnosti je „Suhopoljska KUL. plaža“, kulturno, edukativna vikend manifestacija na kojoj se može sudjelovati u pojedinačnim aktivnostima, predavanjima, radionicama, igraonicama. Ljeto je tako sudionicima puno bliže moru – svatko tko uzme knjigu u ruku i na pijesku uživa pod suncobranom, lako se može zamisliti na plaži uz Jadran, iako je zapravo u centru Suhopolja.

DUPLA Kreda 1 Custom

– Sa Suhopoljem sam osobno vezana jer je ono moje rodno mjesto. Prepoznala sam rezultate rada udruge „KrEdA“ i izrazito sam ponosna što mogu sudjelovati u organizaciji Suhopoljske KUL. plaže kao suradnica i učiteljica njemačkoga jezika – istaknula je Andrea Tukša, voditeljica radionice na njemačkom jeziku „na plaži“ koju djeca „jedva čekaju“. S radošću dodaje da se divi organizaciji “KrEdA”-e, njihovom timu, angažmanu i nadasve idejama koje provode u djelo. Ova, među djecom omiljena predavačica, volontiranje osobito voli, podržava i promiče „jer je to jedna viša razina ljudskog djelovanja te tu svijest treba njegovati.“

DUPLA Kreda 2 Custom

GROF ZA PREDSJEDNICU

Nikako ne treba zaboraviti predstavu „Grof se ženi“ koju su za predsjednicu Kolindu Grabar-Kitarović odglumili članovi Udruge „KrEdA“. Naime, predstava je prvobitno uvježbavana sa željom da se mještanima pokloni za Dane općine Suhopolje, no Turistička zajednica Općine ju je predložila kao dio programa za dolazak Predsjednice. Mladi volonteri: Šimun Kaizer, Lara Ganić, Lana Šafran, Alejina Šahini, Rene i Adrian Lukačević, sa svojom voditeljicom Sanelom Petrić, marljivo su pripremali predstavu. – Predsjednica je bila radosna i nadasve zahvalna, a mi počašćeni njezinom nazočnosti – osvrnula se S. Petrić, voditeljica dramske skupine i također velika aktivistica i promicateljica izvannastavnih aktivnosti.

DUPLA kreda ČUVARI SJEĆANJA Custom

U „Veseloj knjižnici“ ne posuđuju samo knjige, nego i uče i istražuju

Tijekom cijele godine u Općinskoj knjižnici Matija Gubec održava se „Vesela knjižnica“ u kojoj odrasli, ali i oni najmlađi mogu posuditi knjige. Također, iz programa „Vesele knjižnice“ proizašla je „Aleja slikovnica“ koja se održava svake godine u sklopu Dana Općine Suhopolje. Iako knjižnica prije nije bila otvorena za mještane, sada za sve ljubitelje pisane riječi radi utorkom i petkom od 17 do 19 sati.

– U sklopu ovog projekta održavaju se i kreativne radionice za predškolsku dob i niže razrede osnovnih škola – rekla je Marija Hodak, predsjednica Turističke zajednice Općine Suhopolje, ujedno i aktivistica koja uz kulturologinju Anju Fosić održava radionice u knjižnici. – Rad s djecom prilično je dinamičan i ponekad nepredvidljiv, ali oplemenjuje osobu koja radi s njima, kaže M. Hodak kojoj nije problem uskladiti privatan život s volontiranjem u zajednici.

IMG 8423 Custom

NAČELNIK SINIŠA HORVAT PONOSAN NA VOLONTERE

Kao jedina općina u Hrvatskoj sudjelovali u nacionalnoj inicijativi „72 sata bez kompromisa“
Suhopolje, zahvaljujući svojim volonterima, bilo je prošle godine jedina općina na području cijele Hrvatske koja se uključila u nacionalnu inicijativu volontiranja „72 sata bez kompromisa“. U akciji su sudjelovali svi – od najmanjih do najvećih. Ova inicijativa združeno je uložila sve svoje snage mladih ljudi, ponosno ocjenjuje načelnik Siniša Horvat.

– Srdačno smo primili drage prijatelje, volontere iz drugih gradova te je odrađen ogroman posao, na koji smo izuzetno ponosni. Savjet mladih, jedan od organizatora, najzaslužniji je za ovu akciju po kojoj ćemo u budućnosti postati prepoznatljivi – rekao je S. Horvat te naglasio da je riječ o samo jednoj od niza volonterskih akcija na području općine.

IMG 20181019 161910

Nedavno su, ističe, roditelji s djecom uredili okoliš Područne škole u Cabuni. Svojim snagama, rukama i dobrom voljom, volonteri su uredili mjesto u kojemu borave najmlađi. Pohvalio je i Udrugu „KrEdA“ koja gotovo svaki tjedan volontira na nekoj od akcija i u kojoj članovi svoje slobodno vrijeme poklanjaju mještanima Suhopolja. Najbolji primjer dao je i jedan od mlađih volontera inicijative „72 sata bez kompromisa“.

IMG 20052da44315e40228895fe17c850f05 V

– U mojoj obitelji oduvijek se volontira, pa sam htio i ja. Znam da možda ne mogu pomoći kao stariji volonteri, ali bilo je i lakših poslova u kojima sam sudjelovao – istaknuo je jedan školarac, osmogodišnji volonter, ponosan što je u okviru društveno-korisnoga rada bojio ogradu u okviru škole zajedno sa starijim kolegama. (www.icv.hr, lmh, Foto: arhiva)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content