KRIŽNI PUT U ŽUPNOJ CRKVI SV. ROKA Vjernici se prisjećali Isusove muke i smrti na križu

Veliki petak, dan je u kojem se vjernici diljem svijeta sjećaju Isusove muke i smrti na križu. U župnoj crkvi sv. Roka održana je pobožnost križnog puta kojega je vodio fra Grgur Blažević, praćena snažnom propovjedi fra Roze Brkića. Kroz molitvu i promišljanje vjernici su pratili Isusovo predanje, mučenje i smrt na križu kroz 14 postaja.

Na svaku od njih vjernik može reflektirati svoja djela, odnosno kao što je na trećoj postaji Križnoga puta Isus prvi puta pao pod križem, tako i vjernik treba imati hrabrosti pasti.

IMG 20190419 092536 1

U Crkvi danas simbolično vlada tišina, ne gori niti jedna svijeća. Na Veliki petak zapovjedan je post i nemrs, koji se odnosi na sve vjernike od 14. do 60. godine života. Na obredu Muke Gospodnje posebno je znakovit obred poklonstva križu, kojem se pristupa nakon čitanja muke i propovjedi vezane uz Veliki petak.

Tijekom cijelog dana, kao i sutra, vjernici mogu pohoditi Isusov grob i pomoliti se za svoje nakane i potrebe. Danas se tradicionalno skupljaju prilozi za vjernike katolike i crkvene ustanove u Isusovoj domovini – Svetoj Zemlji. Obred Muke gospodnje, u crkvi sv. Roka počinje u 17 sati i 30 minuta. (www.icv.hr, lmh; foto: L. Martinko Hock)[g-gallery gid=”522186″]

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content