NAJSTARIJA PIVOVARA U HRVATSKOJ Pivovara Daruvar osvaja svojom pivskom pričom, koja će uskoro obilježiti 180 godina kontinuirane proizvodnje

- PROMO -

Pivska priča Pivovare Daruvar uskoro će obilježiti punih 180 godina, stoga i ne čudi da slovi za najstariju pivovaru u Hrvatskoj.

Od davne 1840. godine, kada je osnovana na imanju grofa Antuna Jankovića u središtu Daruvara, Pivovara djeluje na istom mjestu s neprekinutom tradicijom proizvodnje piva. To je danas jedna od rijetkih pivovara izvan Češke Republike koja proizvodi pivo prema tradicionalnoj češkoj tehnologiji, što je čini jedinstvenom na ovim prostorima. Svoju proizvodnju temelji na tradicionalnom načinu proizvodnje piva, na prirodnoj mekoj izvorskoj vodi s obronaka parka prirode Papuk te kvalitetnim hrvatskim sirovinama, bez aditiva i konzervansa.

S godišnjom proizvodnjom od 65 tisuća hektolitara godišnje, Pivovara Daruvar je šesta po veličini u Hrvatskoj i zauzima izazovnu poziciju manufakturne proizvodnje piva. Osim svog najpoznatijeg brenda, lager piva Staročeško, od 2014. godine Pivovara se okrenula i proizvodnji vrhunskog craft piva, poznatog brenda 5th Element.

Pivovara Daruvar predavanje u sklopu Pivske price Custom

Staročeško pivo – jedno od najstarijih pivskih brendova u Hrvatskoj i danas jedino u smeđoj boci

Priča o Staročeškom počinje 1893. godine kada se ovaj brand počeo proizvoditi u tadašnjoj Daruvarskoj pivovari. Prvo Staročeško pivo pod nazivom Zimsko, točilo se iz drvene bačve i proizvodilo prema recepturi čeških doseljenika daruvarskoj kraja. Nakon Zimskog Staročeško se kao ime počelo koristiti i za ostale vrste piva.

Od tad pa do danas Staročeško je ime koje podsjeća na jedinstven doživljaj piva vrhunske kvalitete. Stoga se u svakoj čaši ovog piva krije duh češke pivarske tradicije koja se brižno čuva i pažljivo prenosi već stoljećima. Jedinstveni okus obilježava cvjetna aroma hmelja i naknadni gorkotrpki taste koji se zadržava na nepcu nakon konzumiranja. Staročeško pivo je prepoznatljivo i po tome što se toči isključivo u smeđe boce, i to s opravdanim razlogom, jer boca takve boje čuva pivo od utjecaja svjetlosti na miris i okus piva. I upravo u tim prepoznatljivim bocama ljubitelji Staročeškog piva pronaći će: svijetlo lager, crveno i bock pivo. Kao spoj modernih rješenja i tradicionalne češke tehnologije, ovo je pivo s karakterom izuzetno punog okusa, koje će dati užitak svakom gutljaju.

Kreso Maric majstor pivar Pivovare Daruvar i Marina Obradovic gastro blogerica Custom

Craft je nedvojbeno aktualni trend u pivarstvu

Zadnjih godina hrvatsko tržište bilježi rastući trend malih tzv. craft pivovara, kojih je trenutačno više od 70 aktivnih s tržišnim udjelom od nekih 2,5 %. Craft piva danas imaju kultni status – pomodna su i obožavana, punog okusa i aroma, proizvedena od biranih sastojaka. Zahvaljujući iskustvu, znanju o kuhanju piva i tradiciji, Pivovara Daruvar uspjela se pozicionirati kao jedna od vodećih hrvatskih craft pivovara.

Prepoznatljiv daruvarski craft nastao je kao spoj piva i ljubavi

5th Element, vrhunsko craft pivo, nastalo je u radionici najpoznatijeg domaćeg majstora pivara Kreše Marića. To je linija posebno promišljenih i majstorski spravljenih piva iza koje stoji filozofija o Petom elementu – u osnovi svakog piva samo su četiri sastojka: voda, slad, kvasac i aromatični hmelj. Njihovi su simboli vrlo mistični: voda, zemlja, zrak i vatra, a vječno traženje harmonije i sklada u beskraju mogućnosti koje pružaju elementi zove se – ljubav. Upravo je ljubav majstora pivara, presudni – peti element!

Liniju predstavlja nekoliko raznovrsnih i inovatvnih craft piva: Aba, Lela, IIpa, Gerweiss, Stout 4.2, Woodoo, Bonner, Whey Beer (proteinsko pivo), Green power pivo s dodatkom industrijske konoplje, prvo takvo pivo u Hrvatskoj, i kiselo pivo s okusom maline Weissbery.

5th Element linija craft piva by Pivovara Daruvar Custom

Daruvar je grad piva –  Posjetite ga na Dane piva 17. i 18. svibnja ove godine

U suradnji s lokalnom zajednicom odnosno gradom Daruvarom i Turističkom zajednicom, Pivovara Daruvar sudjeluje i u razvoju i promicanju tradicije i kulture toga kraja.

Zahvaljujući upravo ovoj suradnji Grad Daruvar postaje središnje mjesto pivskih zbivanja u Hrvatskoj, a osobito onih vezanih za zanatsko, odnosno ‘craft’ pivo. Jednom godišnje Pivovara Daruvar u suradnji s Gradom organizira i Dane piva, u sklopu kojih se održava i Festival malih nezavisnih pivovara.

Događaj predstavlja jedno od najvećih okupljanja domaćih craft pivara, na kojem će i ove godine sudjelovati oko 40-tak craftera iz cijele Hrvatske, a posjetitelji će imati priliku kušati više od 70 različitih craft piva. Osim piva, program će upotpuniti i niz različitih cjelodnevnih zabavnih događanja, od eko sajma do razni kulturnih i zabavnih nastupa za cijelu obitelj.

IMG 20190425 125839 Custom

Više o Danima piva

Više o Pivovari Daruvar

Redakcija ICV-a jučer (četvrtak) posjetila je Pivovaru Daruvar i sudjelovala na druženju novinara, na kojemu se upoznala s načinom rada same Pivovare i proizvodnjom piva te uživala u okusima i mirisima slasnih domaćih delicija, a sve to “zalila” vrhunskim lager pivom Staročeško.

-Cilj ovog okupljanja, prije svega, bilo je druženje s novinarima, kako bi ih upoznali s procesom proizvodnje, kuhanja piva i kako bi degustirali naša piva te se uvjerili u kvalitetu naših proizvoda. Inače proizvodimo lager piva, to je Staročeško, od kojeg imamo tri vrste i craft pivo. Craft pivo je linija peti element, a postoji 10 vrsta takvih piva, od kojih je najprodavanija Aba, koju su i potrošači ocijenili najboljom – izjavila je Sandra Kufner, direktorica Pivovare Daruvar.

(promo)

[g-gallery gid=”523653″]

Povezane vijesti

Skip to content