OPSTALI ZAHVALJUJUĆI KVALITETI Obitelj Karamarković krenula s dvije junice, a danas imaju više od 130 grla

Više od 500 tisuća litara mlijeka godišnje proizvede obitelj Karamarković iz Ilmin Dvora, koja se mljekarstvom bavi više od 20 godina. Počeli su s dvije krave koje su uvezli iz Austrije, kako bi njihova djeca pila zdravo i svježe mlijeko.

– Krenuo sam s dvije junice koje sam nabavio za vlastite potrebe, odnosno kako bih imao zdravo mlijeko za svoju djecu. S vremenom je rasla ljubav prema tim životinjama, kako moja ljubav prema njima, tako i suprugina, pa i djece, a danas i unuka – priča nam Branko koji danas na svojoj farmi ima 75 krava, a s junicama i podmlatkom oko 130 komada.

OD VOZAČA DO MLJEKARA

Prije mljekarstva Branko je bio profesionalni vozač, a sama priroda tog posla odvajala ga je od obitelji, što mu je teško padalo. Kako je u to vrijeme bila bolja perspektiva raditi kod kuće, Branko je odlučio ozbiljno se baviti mljekarstvom te je 2007. godine iz Operativnog programa od obične seoske štale napravio modernu farmu i uvezao šleper junica iz Austrije. Nakon toga na farmu obitelji Karamarković više nije doselila nijedna krava.

– Kroz našu farmu prošlo je više od 1.000 krava, a posljednje sam uvezao 2007. godine. Danas imam sve iz vlastitog uzgoja i siguran sam u ono što imam – kaže ponosno Branko uz kojega na farmi najviše radi njegova supruga Melita.

PANORAMA Karamarković žđl 1 Custom

Od prve tri litre mlijeka koje su prodali pa sve do danas, sve što su proizveli bilo je u prvom razredu, a za to su najviše zaslužni oni koji su na mužnji i koji vode brigu o higijeni i zdravlju krava. U obitelji Karamarković to je supruga Melita, kaže nam skromni Branko. Upravo tu kvalitetu prepoznala je i Hrvatska mljekarska udruga koja je OPG-u Karamarković dodijelila plaketu za najuzornije gospodarstvo u našoj županiji.

– Ovakvo priznanje, biti najuzoritiji u Virovitičko-podravskoj županiji u proizvodnji mlijeka, u jednom sektoru koji je izuzetno težak i gdje se radi svaki dan u godini i gdje 24 sata dnevno morate biti prisutni, dobiti jednu takvu nagradu, osobito što se tiče kvalitete jedno je vrijedno priznanje za svakodnevni rad – kaže Branko K. te ističe da je jedino kvaliteta način opstanka.

ODJEDNOM MUZE OSAM KRAVA

Obitelj Karamarković maknula se od ručne mužnje što je prije mogla, a danas imaju izmuzište koje odjednom muze osam krava. Želja im je još unaprijediti uzgoj te nabaviti robot za mužnju. Mužnja traje dva i pol sata. Imaju petero zaposlenih koji rade na polju, obitelj obrađuje 250 hektara zemlje. To je posao koji se radi svaki dan, bez praznika i nedjelja, a vrlo je teško pronaći radnu snagu.

– Želja za robotom postoji, ali koliko je to isplativo, još ćemo vidjeti. Također, otkad smo napravili farmu, zaduženja su ostala ista, a prihodi su smanjeni, što je velik problem koji prijeti propasti mljekarstva – kaže Branko koji je unatoč tome mljekarstvo prenio na sina. Bio je to njegov izbor, kaže, svako dijete išlo je putem kojim je htjelo. Tako su kćeri izabrale ekonomiju, a sin poljoprivredu.

Iako trenutna situacija u proizvodnji mlijeka nije sjajna, ipak je puno bolja nego što je bila 2009. i 2010. godine, procjenjuju ovi iskusni mljekari.

HRANA NAJSKUPLJA

– Otkupna cijena mlijeka polako raste, otvaraju nam se nove prilike, a tu su i europski fondovi koje treba iskoristiti. Vjerujem da ćemo ipak opstati, prebrodili smo one najteže dane. A i nakon toliko uloženog truda ne smijemo dozvoliti da mljekarstvo propadne – kaže Branko K. koji je jednim dijelom opstao zahvaljujući zemlji koju je obrađivao. Za mljekarstvo je vrlo važna i zemlja s koje dolazi hrana, a koja je najskuplja i najvažnija stavka, jer, kaže Branko, kvaliteta mlijeka dolazi upravo s njive.

– Trenutna cijena mlijeka je 2,80 kune, što još uvijek nije cijena s kojom se možemo pokriti jer da bismo postigli kvalitetu, moramo ulagati, a onda su i troškovi veliki. Najveći trošak u proizvodnji mlijeka je hrana, tako da je moramo imati dvostruko više nego što nam je potrebno za prehranu stoke, a kako bi ostatak prodali i nadomjestili nedostatak – priča nam Branko K. te ističe da danas u Hrvatskoj ima oko 4.000 mljekara i da smatra da će ih biti i manje.

UZ OCA I STOČARSTVO OD MALIH NOGU

Obiteljsku tradiciju bavljenja proizvodnjom mlijeka u obitelji Karamarković nastavit će sin Mladen, kojemu je otac za početak poklonio 18 krava.

PANORAMA Karamarković žđl 2 Custom

– Sva moja djeca, koja sada imaju svoje obitelji, probala su ovaj ,kruh’, odnosno svi znaju kako je raditi na farmi. Cijene to i vole, osobito jer znaju da su zahvaljujući tome završili škole koje su htjeli – kaže nam Branko K. te dodaje da svi u obitelji vole ove životinje, osobito unuci koji obožavaju domaće kravlje mlijeko.

Sin Mladen, koji je od malih nogu bio uz oca i učio od njega, krenuo je Brankovim stopama pa je završio poljoprivrednu školu, a sada već ima svoje stado.

– Farma je moja ljubav od djetinjstva i uz oca sam od samog početka proizvodnje mlijeka. Prije nekoliko godina odlučio sam se osamostaliti i pokrenuti svoj OPG te sam mjere ruralnog razvoja iskoristio kao temelj za novi mladi OPG, a otac mi je poklonio 18 junica – kaže nam Mladen te ističe da se može živjeti od rada, odnosno od mljekarstva. (www.icv.hr, žđl)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content