OVO JE TOP 20 PROJEKATA VPŽ ZA 2019. GODINU Vrijedni su preko 300 milijuna kuna, a novac je uglavnom stigao iz EU

S lica virovitičko-podravskog župana Igora Androvića ne skida se osmijeh. U uredu mu je podsjetnik na najvažnijih 20 projekata Virovitičko-podravske županije – Top 20 VPŽ za 2019. godinu. Tih 20 najvažnijih projekata koji će ove godine biti završeni ili započeti teški su 367.184.000 kuna. Uglavnom se radi o europskim sredstvima jer ova je županija orijentirana na europske fondove – prepoznaje u njima sve mogućnosti ostvarenja projekata koji bi bez EU novca bili “sanak pusti”.

– Gledajući projekte, lako je zaključiti da je nama briga i kulturna baština, i poljoprivreda, i gospodarstvo, i poduzetništvo, i turizam, i zdravstvo, i bolji uvjeti obrazovanja za našu djecu. Ovo što danas radimo ostaje za buduće naraštaje – ističe župan Igor Andrović.

Otvorit će se uskoro Dvorac Janković u Suhopolju s obnovljenim parkom. Nove sadržaje dobit će Kurija Janković u Kapela Dvoru, a kreće gradnja Centra za posjetitelje Dravska priča u Noskovcima. Uz Dvorac Janković u Cabuni, ovi projekti koji štite i čuvaju kulturnu baštinu, a koji će donijeti nova radna mjesta i obogatiti turističku ponudu, teški su 127.000.000 kuna.

Sredstvima Ministarstva poljoprivrede i Županije te grada Virovitice, već je izgrađena hala Viroexpa. Otvorit će se i tri poduzetnička inkubatora, u Pitomači, Orahovici i Slatini. Krenut će i gradnja Tehnološko-inovacijskog centra. Ovi projekti, direktno vezani za razvoj gospodarstva i poduzetništva, vrijedni su 67 milijuna kuna. “Poljoprivredni projekti”, Centar za istraživanje i razvoj u mljekarstvu, koji će se graditi sredstvima Ministarstva poljoprivrede u sklopu Razvojnog sporazuma Slavonija, Baranja i Srijem, te dva sustava navodnjavanja (Novi Gradac – Detkovac i Đolta), vrijedni su 92 milijuna kuna.

Dogradnja dnevne bolnice u Virovitici uz novu opremu i operacijske sale, novih je 50 milijuna kuna, uz 5.500.000 kuna za energetsku obnovu Doma zdravlja u Virovitica i Slatini, za bolju i kvalitetniju zdravstvenu skrb građana. Istodobno, za energetsku obnovu pet škola i dvorana izdvojit će se oko 20 milijuna kuna, a tu je i projekt “pomoćnika u nastavi”…

– Tek je to djelić onoga što radimo i planiramo. Projekti su to nastali uz uspješan i efikasan rad županijske uprave, kao i svih naših institucija i VIDRA-e – zaključuje Andrović.

(www.vecernji.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content