U PROIZVODNI POGON ULOŽENO 2 MILIJUNA EURA Hrvatske šume otvorile najsuvremeniji rasadnik u Drnju

Zbog posljedica klimatskih promjena koje narušavaju prirodnu ravnotežu, potreba za šumskim sadnicama postaje sve veća.

Kako bi održale visoko postavljene ciljeve gospodarenja, zahvaljujući kojima je Hrvatska danas jedna od najpošumljenijih europskih država, Hrvatske šume su u Drnju, u Koprivničko-križevačkoj županiji, izgradile najsuvremeniji proizvodni pogon za sjetvu sjemena i proizvodnju šumskih sadnica u kontejnerima. Rasadnik je danas otvorio državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Željko Kraljičak.

-Rasadnička proizvodnja šumskih sadnica proizvedenih iz šumskog sjemena, iz autohtonih sastojina ili klonskih sjemenskih plantaža, važan je segment u pomaganju šumama da se prilagode klimatskim promjenama i ostanu zdrave i vitalne. Hrvatske šume kontinuirano ulažu u ovaj način gospodarenja našim nacionalnim blagom s ciljem specijalizacije rasadničarske proizvodnje po rasadnicima, povećanja proizvodnje sadnica u kontejneru, te ulaganja u nove tehnologije. Samo u ovaj rasadnik uložili smo do danas 2 milijuna eura – izjavio je Krunoslav Jakupčić, predsjednik Uprave Hrvatskih šuma d.o.o.

-Moderan rasadnik poput ovog u Drnju jamac je očuvanja šuma u Hrvatskoj. Drnje je najveći pogon za proizvodnju šumskih sadnica u kontejneru u Hrvatskoj. Kvalitetne sadnice iz ovog pogona sadit će se diljem Hrvatske, ali i Europe. Kontinuirano investiramo u naše šume, jedan od naših najvrjednijih resursa i postupamo kao dobar gospodar prirodnih resursa Republike Hrvatske. Podaci Eurostata pokazuju da je u 25 godina pošumljenost Republike Hrvatske veća za 17%, što nas svrstava u sam svjetski vrh po rastu površina pod šumama – izjavio je državni tajnik Željko Kraljičak.

Proizvodnja sadnica u kontejnerima optimalna je u našim uvjetima radi visokog postotka primitka sadnica, te produžavanje razdoblja sadnje. Na šumskom području kojim gospodare Hrvatske šume, godišnje se zasadi oko 9 milijuna šumskih sadnica, a otvaranjem novog rasadnika za proizvodnju sadnica u kontejnerima omogućuje se povećanje kvalitete sadnog materijala, brza prilagodba potrebama te konačno izlazak na zahtjevno europsko tržište koje pokazuje poseban interes za našim sadnicama hrasta lužnjaka.

(www.icv.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content