Učenici i učitelji COOR-a boravili u Mariboru na završnici projekta Čitanje ne poznaje granice

Tijekom školske godine 2018./2019. Centar za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju Virovitica sudjelovao je u međunarodnom projektu Čitanje ne poznaje granice / Branje ne pozna meja. To je projekt hrvatskih i slovenskih školskih knjižničara s ciljem poticanja čitanja. Koordinatorica projekta COOR Virovitica spojila je sa školom partnerom – Osnovna šola borcev za severno mejo iz Maribora.

– Projekt smo redovito i kontinuirano provodili od rujna do travnja. Sudjelovali su učenici od 2. do 8. razreda te dvije odgojno-obrazovne skupine, ukupno 14 učenika te jedna korisnica poludnevnog boravka – objasnila je koordinatorica projekta i knjižničarka Marija Blažević.

Uz nju, u provođenju aktivnosti projekta, sudjelovale su učiteljice 4. razreda Stanislava Đurčević, 5./6. razreda Lucija Gazić te 8. razreda Jasna Komar, logopedinja Mišela Bačić Baronica i učiteljica likovne kulture Izabela Babić.

– Sve što smo radili tijekom projekta prikazali smo na završnici u Mariboru 5. travnja u obliku izvanučioničke nastave. Na završnicu je došlo ukupno 13 učenika i korisnica poludnevnog boravka, učiteljice Jasna i Lucija te knjižničarka Marija, a iz škole partnera 8 učenika te defektologinja i knjižničarka. Mi smo obrađivali priče slovenske književnice Ele Peroci, a prijatelji Slovenci su obrađivali hrvatskog autora Zvonimira Blaoga – dodaje M. Blažević.

Cilj ovoga susreta bio je prikazati rezultate projekta te razmijeniti iskustva u radu s učenicima, s naglaskom kako približiti čitanje učeniku s poteškoćama u čitanju. Naglasak je bio i na stjecanju novih prijateljstava, učenje o različitostima u komunikaciji i izražavanju, primjenjivanju stečenih socijalizacijskih vještina, prikazivanje usvojenih pravila pristojnog i kulturnog ponašanja te aktivno sudjelovanje u predviđenim aktivnostima.

– Obišli smo i centar grada Maribora. Učenici su bili oduševljeni viđenim, a ono što su naučili o Mariboru kroz projekt, sada su mogli vidjeti uživo, kao na primjer najstariju lozu na svijetu. Naučili su nešto o kulturi grada i njegovim građanima. Rastali smo se od domaćina s lijepim željama kako se vidimo nagodinu u našoj školi – zaključila je M. Blažević. (www.icv.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content