VRTIĆ CVRČAK Završila energetska obnova zgrade 2, uštede na grijanju 60 posto

Danas (petak) je održana završna konferencija projekta Energetske obnove zgrade 2 Dječjeg vrtića Cvrčak. Riječ je o projektu koji je  prijavljen i odobren u sklopu Poziva na dostavu projektnih prijedloga ,,Energetska obnova zgrada i korištenje obnovljivih izvora energije u javnim ustanovama koje obavljaju djelatnost odgoja i obrazovanja‘, a prijavila ga je Razvojna agencija VTA.

Vrijednost projekta je 2.905.096,96 kuna, a sredstva Europskog fonda za regionalni razvoj iznose 61,07% ukupno prihvatljivih troškova.  Nositelj projekta je Dječji vrtić Cvrčak Virovitica koji je projekt proveo u partnerstvu s Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, a radove je izvela tvrtka Domogradnja d.o.o.

završna

Završnoj konferenciji, uz domaćine, nazočili su i zamjenica gradonačelnika Vlasta Honjek-Golinac, Alen Bjelica, pročelnik Upravnog odjela za društvene djelatnosti grada Virovitice i Tihana Harmund, ravnateljica Razvojne agencije VTA kao i brojni drugi uzvanici.

BOLJI UVJETI

V.d. ravnateljice Dječjeg vrtića Cvrčak Sandra Moslavac istaknula je kako je u okviru projekta napravljena toplinska izolacija pokrova, zamjenjena je vanjska stolarija, izvedena je toplinska izolacija vanjskih zidova i zamijenjen sustav grijanja, pri čemu su ugrađeni kondenzacijski kotao i radijatori. Ujedno, uveden je novi sustav ventilacije.  – Iako je zima bila blaga, prve uštede već su vidljive i iznose oko 60 posto na grijanju – zadovoljno je istaknula S. Moslavac istaknuvši da će se prave uštede tek pokazati.

U zgradi 2 Dječjeg vrtića Cvrčak boravi 100 predškolaca u četiri vrtićke skupine, 92 korisnika Predškole, osam odgojiteljica i voditeljica Predškole te stručni tim koji čine logoped i pedagog. – Jako nam je drago što smo ovim projektom dobili kvalitetnije uvjete za rad i ljepši prostor za naše korisnike – istaknula je S. Moslavac naglasivši zadovoljstvo što su i radovi na energetskoj obnovi zgrada 3 i 4 pri kraju.

završna nas

Bolji uvjeti jedan su od glavnih ciljeva s kojima se i ulazi u obnovu fasada, krovišta, stolarije i druge radove u okviru energetskih obnova, naglasila je Vlasta Honjek-Golinac, zamjenica gradonačelnika. – Drago nam je da Grad može uložiti u ovakve projekte i da se u njima ne samo smanjuju troškovi, nego poboljšavaju uvjeti za boravak i rad. Prve uštede već su vidljive na obnovljenoj Osnovnoj školi Ivane Brlić-Mažuranić, a tijekom godine pokazat će se i rezultati drugih obnova. Nastojimo smanjiti troškove grijanja, ali ponajprije stvoriti bolje uvjete za djecu i zaposlenike – rekla je V. Honjek-Golinac.

Grad je putem Razvojne agencije VTA i u suradnji s Fondom za energetsku učinkovitost prijavio niz projekata energetske obnove, vezanih uz ustanove odgoja i obrazovanja, čija je ukupna vrijednost čak 17 milijuna kuna, naglasio je Alen Bjelica, pročelnik Upravnog odjela za društvene djelatnosti grada Virovitice. Nakon obnove zgrade Osnovne škole Ivane Brlić-Mažuranić i zgrade 2, pri kraju su radovi na zgradama 3 i 4 Dječjeg vrtića Cvrčak, vrijedni sedam milijuna kuna. Svi ovi projekti će oni omogućiti bolje uvjete za boravak, rad i učenje, kako zaposlenicima, tako i djeci, smatra A. Bjelica.

ULAGANJE U BUDUĆNOST

– Riječ je o ustanovama koje su davno građene i u koje, osim investicijsko-tekućeg održavanja, nismo bili u mogućnosti uložiti neka značajna sredstva. Svaki projekt znači ugodniji boravak prije svega zaposlenika i djece te, naravno, roditelja koji djecu dovode u te institucije, a s druge strane, riječ je i o velikim uštedama. Konkretno, u ovom projektu, već imamo oko 60% uštede, a Fondu smo prijavili oko 51%. Uz uštede, postignut će se i manje emisije štetnih plinova, ponajprije CO2 i osigurati ugodniji boravak djece i zaposlenika – istaknuo je A. Bjelica, dodavši kako je riječ o još jednom načinu na koji Grad pokazuje brigu za djecu i mlade, uz udžbenike, stpendije i druga davanja iz proračuna. (www.icv.hr, mlo)

[g-gallery gid=”520460″]

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content