ČETVRTI OD JEDANAEST Počeli radovi na izgradnji dječjeg vrtića u Čađavici

Svečanim polaganjem temeljnog kamena, danas (ponedjeljak) započeli su radovi na dječjem vrtiću u Čađavici. Za 18 mjeseci, najmlađi stanovnici općine, dobit će suvremen vrtić s vanjskim igralištem i svim popratnim sadržajima koji će se nalaziti neposredno uz Osnovnu školu Davorin Trstenjak. Vrijednost projekta iznosi 6,9 milijuna kuna, a radove će izvoditi tvrtka Cestogradnja d.o.o. Slatina, dok će radove nadzirati Standing d.o.o. Virovitica.

Projekt izgradnje dječjeg vrtića izradila je Razvojna agencija VIDRA, a cjelokupna financijska sredstva za izgradnju povučena su iz sredstava Europske unije, odnosno Ministarstva poljoprivrede kroz mjeru ruralnog razvoja. Ovo je četvrti vrtić, od planiranih 11, koji će se, zahvaljujući Ministarstvu poljoprivrede, graditi na području Virovitičko-podravske županije.

IMG 2187

Uz načelnika Mirka Rončevića koji je položio temeljni kamen, radove su simbolično otvorili i polaznici programa predškolskog odgoja obrazovanja pri OŠ Davorin Trstenjak Čađavica. Sa svojom učiteljicom Martinom Radočaj izvježbali su i prisutnima izveli pjesmu “Djeca mogu sve” i tako ukazali na važnost postojanja vrtića u svim ruralnim područjima.

Otvorenju radova uz domaćina Mirka Rončevića, nazočili su i potpredsjednik Vlade RH i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić, saborska zastupnica Vesna Bedeković, saborski zastupnik i predsjednik HVIDR-e RH Josip Đakić, državna tajnica za promet u Ministarstvu pomorstva, prometa i infrastrukture Nikolina Brnjac, predsjednik Hrvatske zajednice županija i župan šibensko-kninski Goran Pauk, župan virovitičko-podravski Igor Andrović i njegovi zamjenici Marijo Klement i Darko Žužak, zamjenik ravnateljice Agencije za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju Antun Vujić, predstojnica Ureda državne uprave u VPŽ Sanja Bošnjak, načelnici s područja VPŽ, predstavnici izvođača radova i stručnog nadzora, pročelnici, ravnatelji i direktori županijskih i gradskih institucija.

IMG 2230

Da je ovo izuzetno značajan dan za općinu Čađavica koja ima oko 2000 stanovnika, od kojih je 80-ak djece do predškolske dobi, istaknuo je načelnik Mirko Rončević.

– Još davne 2009. godine krenulo se u obnovu područnih i matičnih škola, a odmah nakon toga Općina je donijela Odluku o ustroju cjelogodišnjeg predškolskog odgoja koji i danas traje. Izgradnjom dječjeg vrtića našim će se mještanima omogućiti jednaki uvjeti za život kao i onima u gradovima te tako našoj djecu pripremiti za kvalitetno daljnje školovanje. Općina će osigurati sredstva za nesmetan rad i funkcioniranje vrtića u skladu sa svojim financijskim mogućnostima, da boravak djece u vrtiću ne bude na teret roditelja. Tako ćemo mladim obiteljima osigurati uvjete za ostanak u ruralnom području – rekao je načelnik Rončević, ističući važnost EU fondova u realizaciji ovakvih općinskih projekata.

IMG 2193

– Oni uvelike olakšavaju realizaciju općinskih kapitalnih projekata. Tako smo uz pomoć EU fondova, sredstvima resornih ministarstava i Virovitičko-podravske županije do sada energetski obnovili zgradu matične škole, zgradu Općine i mjesnog doma, a za koji dan i zgradu mjesnog doma u Noskovcima – dodao je Rončević.

Jednako tako, ističe, općina sufinancira svako novorođeno dijete, predškolski odgoj, pomaže rad osnovnoj školi, sufinancira prijevoz i smještaj učenika srednjih škola te financijski pomaže sve studente. Posebno je zahvalio potpredsjedniku Vlade RH i ministru poljoprivrede Tomislavu Tolušiću, saborskim zastupnicima Vesni Bedeković i Josipu Đakiću, županu Igoru Androviću i Razvojnoj agenciji Vidra za realizaciju ovoga, kao i svih ostalih projekata u općini Čađavica.

Župan virovitičko-podravski Igor Andrović istaknuo je kako je vrtić u Čađavici četvrti od 11 vrtića koji će se graditi na području županije.

IMG 2201

– Zahvalio bi ministru poljoprivrede i potpredsjedniku Vlade RH Tomislavu Tolušiću što su svi vrtići koje smo prijavili na području naše županije prošli, ali isto tako i na području cijele Hrvatske. Ulaganjem u naše vrtiće ulažemo i u našu djecu, a samim time i u budućnost općina, gradova i cijele županije. Vjerujem da će ovaj vrtić, kao i ostali na području naše županije, doprinijeti boljoj kvaliteti života na ruralnim područjima, kao i ostanku mladih obitelji na području županije, ali i da će biti poticaj roditeljima da šire svoje obitelji – rekao je Andrović te zahvalio svima koji su sudjelovali u realizaciji ovog projekta.

Otvorenju radova nazočio je i predsjednik Hrvatske zajednice županija i župan šibensko-kninski Goran Pauk.

IMG 2204

– Prvi i osnovni cilj ove države je zadržati stanovnike i spriječiti iseljavanje, ponajviše iz ruralnih područja. Čestitke svima zaslužnima za ovaj projekt, drago mi je da ova priča ovim vrtićem ne staje, već je tu još sedam vrtića koji će se graditi na području Virovitičko-podravske županije. Važnu ulogu u ovoj priči je imala i Razvojna agencija Vidra, i to je put kakav i mi u Hrvatskoj zajednici županija zastupamo da maksimalno pomognemo svim našim gradovima i općinama i osiguramo bolji život našim žiteljima – istaknuo je Pauk.

Zadovoljstvo početkom radova na vrtiću iskazao je i saborski zastupnik i predsjednik HVIDR-e RH Josip Đakić.

IMG 2211

– Svih 11 vrtića koji se, zahvaljujući Ministarstvu poljoprivrede, grade na području Virovitičko-podravske županije, kao i preko 30 obnovljenih i sagrađenih osnovnih i srednjih škola te veleučilišta u Virovitici, doprinos su obrazovanju i napretku naše djece, a jednako tako i njihovom ostanku u Hrvatskoj. Čestitam svima koji su bili dio ostvarenja ovog projekta, naročito potpredsjedniku Vlade Tomislavu Tolušiću, koji je mislio na naše najmlađe i uspio osigurati da nominirani vrtići budu i odobreni, da se sagradi i ovaj ovdje u Čađavici – istaknuo je Đakić.

Potpredsjednik Vlade RH i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić istaknuo je kako Ministarstvo poljoprivrede financira izgradnju dvjesto vrtića u Hrvatskoj s negdje oko 1,1 milijardu kuna.

IMG 2216

Posljednjih 10-ak i više godina pokušavamo omogućiti sve ono što nismo imali u ovim mjestima prije 20, 30 i više godine, a to je barem pokušati imati isti ili sličan standard kao što je onaj u Virovitici, Slatini, Požegi, Zagrebu ili nekom drugom većem gradu. Treba li vrtić u Čađavici? Da. Bit će djece, u to ne sumnjam. Mladi tu jesu, a bit će i dalje. Prolaze projekti u sektoru poljoprivrede, ne samo vrtići, nego i za naše poljoprivrednike, ali ako ne bude u općini vrtića, ako ne bude škole, ako ne bude crkve, neće biti ni tog mjesta. To je nešto o čemu moramo voditi brigu, to je ono što radimo – zaključio je Tolušić.

(www.icv.hr, ml, adf; foto: D. Fišli)

[g-gallery gid=”526004″]

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content