ČUDO S REBRA Roditelji Valentine i Kristine presretni i ponosni na vrhunske liječnike koji su blizankama omogućili novi život

Male Kristina i Valentina, sijamske blizanke koje su rođene sa spojenim donjim dijelom prsnoga koša, odnosno, zajednička su im bila jetra i crijeva i nad kojima je izvedena  izvanredno teška operacija kojom su ušle u povijest, naše su sugrađanke.

Obitelj Tambolaš živi u virovitičkom prigradskom naselju Sv. Đurđu, a uz dvije malene blizankinje, koje će za par dana navršiti četiri mjeseca, Marija i Petar imaju i starijeg dječaka  te djevojčicu.

Operacija o kojoj danas bruje mediji i za koju pohvale liječnicima, a riječi podrške roditeljima stižu iz cijele Hrvatske, a i šire, iza je ove obitelji, koja se nada mirnom i uspješnom oporavku dviju malih borkinja.

Podsjećamo, operativni zahvat razdvajanja sestrica na KBC Rebro trajao je oko 15 sati, a prije Valentine i Kristine, ovakva vrsta operacije napravljena je samo jednom u svijetu. Ovakav slučaj rijetko se nađe opisan u medicinskoj literaturi, prenose mediji, dok je samo 16% blizanaca spojenih crijevima dosad zabilježeno u svijetu. Djevojčice su imale spojena i jetra, a za razdvajanje, liječnici su se odlučili kada su djevojčice bile šest tjedana starosti. U ovoj teškoj operaciji sudjelovalo je 14 liječnika te isto toliko medicinskog osoblja, za koje roditelji nemaju dovoljno riječi hvale jer su njihovim djevojčicama pružili priliku za nov, kvalitetniji život. Jer, malene blizanke rođene su u 33. tjednu i do operacije su se morale oporaviti i pripremiti za zahtjevnu operaciju.

– Sretni smo jer je sve danas iza nas, jer se Valentina i Kristina dobro oporavljaju, napreduju, jako se dobro svi brinu o njima. Radujemo se danu kada ćemo svi biti kod kuće. Liječnicima i svom osoblju od srca hvala – kratko nam je, putem telefona, izjavila majka Marija, s čijom se obitelji cijela Hrvatska raduje medicinskom pothvatu, pravom čudu, a koje je, nakon svih borbi i ugroženosti te kušnji, unijelo novu nadu u obitelj Tambolaš.

(www.icv.hr, foto: ilustracija)

 

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content