Dino Mataz dobitnik rektorove nagrade za dokumentarac ”Orahovica u Domovinskom ratu”

U sklopu dana Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku dodijeljene su Rektorove nagrade studentima za najbolje seminarske radove, najbolje prosjeke ocjena te umjetnička djela. Jedan od dobitnika je i mladi student povijesti, Orahovčanin Dino Mataz (24) za amaterski dokumentarni film pod nazivom ”Orahovica u Domovinskom ratu”. Dino se u kratkom obraćanju zahvalio svojim suradnicima Miroslavu Gazdi, Goranu Sokolu te Ivanu Grguriću na suradnji te profesorici Filozofskog fakulteta u Osijeku doc.dr.sc. Slađani Josipović Batorek na prijedlogu za Rektorovu nagradu.

-Neizmjerno sam zahvalan tim divnim ljudima koji su mi pomogli da Orahovica nakon 27 godina dobije svoje mjesto u povijesti te da se prepozna uloga njezinih građana u Domovinskom ratu. Rektorova nagrada je znak javnog priznanja za dokumentarni film koji je dobio svoje mjesto u akademskoj zajednici, ali i u širem krugu ljudi – rekao je Mataz koji je jedini dobitnik rektorove nagrade u Slavoniji za dokumentarni film.

3005dinomataz 2

Mataz je inače, neumorni istražitelj događanja iz Domovinskog rata na širem orahovačkom području te sudjelovanja orahovačkih branitelja na svim hrvatskim bojištima pa tako već priprema dva nova dokumentarna filma.

-Prije svega moram reći da je Domovinski rat, otkako sam počeo studirati povijest, bila moja glavna preokupacija i tema pa sam stroga događanja iz toga vremena izabrao i za svoj diplomski rad. Što se tiče novih filmova, prvi će biti o orahovačkim braniteljima Vukovara za što je idejni začetnik moj prijatelj Vladimir Grgurić, a putem njegovih novinskih članaka o vukovarskim herojima s orahovačkog područja sam i potvrdio saznanja koliko je zapravo bilo branitelja u Gradu Heroju s ovoga područja. Drugi film je pod nazivom ”Linija života”, a radi se o liniji obrane Čačinci-Vojlovica-Humljani s posebnim naglaskom na obrani mjesta Humljani. Nadam se da će oba ugledati svjetlo dana do kraja ove godine, a moja najveća želja i cilj svega ovoga što radim, je samo jedan, a to je da se Domovinski rat i žrtva hrvatskih branitelja nikada ne zaborave – zaključio je Mataz. (wwwicv.hr, vg)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content