Dino Mataz dobitnik rektorove nagrade za dokumentarac ”Orahovica u Domovinskom ratu”

U sklopu dana Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku dodijeljene su Rektorove nagrade studentima za najbolje seminarske radove, najbolje prosjeke ocjena te umjetnička djela. Jedan od dobitnika je i mladi student povijesti, Orahovčanin Dino Mataz (24) za amaterski dokumentarni film pod nazivom ”Orahovica u Domovinskom ratu”. Dino se u kratkom obraćanju zahvalio svojim suradnicima Miroslavu Gazdi, Goranu Sokolu te Ivanu Grguriću na suradnji te profesorici Filozofskog fakulteta u Osijeku doc.dr.sc. Slađani Josipović Batorek na prijedlogu za Rektorovu nagradu.

-Neizmjerno sam zahvalan tim divnim ljudima koji su mi pomogli da Orahovica nakon 27 godina dobije svoje mjesto u povijesti te da se prepozna uloga njezinih građana u Domovinskom ratu. Rektorova nagrada je znak javnog priznanja za dokumentarni film koji je dobio svoje mjesto u akademskoj zajednici, ali i u širem krugu ljudi – rekao je Mataz koji je jedini dobitnik rektorove nagrade u Slavoniji za dokumentarni film.

Mataz je inače, neumorni istražitelj događanja iz Domovinskog rata na širem orahovačkom području te sudjelovanja orahovačkih branitelja na svim hrvatskim bojištima pa tako već priprema dva nova dokumentarna filma.

-Prije svega moram reći da je Domovinski rat, otkako sam počeo studirati povijest, bila moja glavna preokupacija i tema pa sam stroga događanja iz toga vremena izabrao i za svoj diplomski rad. Što se tiče novih filmova, prvi će biti o orahovačkim braniteljima Vukovara za što je idejni začetnik moj prijatelj Vladimir Grgurić, a putem njegovih novinskih članaka o vukovarskim herojima s orahovačkog područja sam i potvrdio saznanja koliko je zapravo bilo branitelja u Gradu Heroju s ovoga područja. Drugi film je pod nazivom ”Linija života”, a radi se o liniji obrane Čačinci-Vojlovica-Humljani s posebnim naglaskom na obrani mjesta Humljani. Nadam se da će oba ugledati svjetlo dana do kraja ove godine, a moja najveća želja i cilj svega ovoga što radim, je samo jedan, a to je da se Domovinski rat i žrtva hrvatskih branitelja nikada ne zaborave – zaključio je Mataz. (wwwicv.hr, vg)