Dom za odrasle osobe Borova i ove godine obilježio Međunarodni dan obitelji

Svake godine se u Domu za odrasle osobe Borova obilježava Međunarodni dan obitelji, prisjećajući se pritom da je obitelj temelj svakog društva te da iz obitelji i obiteljskog okruženja rastu osobe sa karakterom, stavovima i vjerovanjima koji grade neki budući svijet.

U današnje vrijeme, obitelj je često ugrožena raznim društvenim mrežama, željom za slavom, novcem i uspjehom pa se nerijetko zajedništvo ostavlja po strani. Obitelj, nažalost nema ni vremena ni uvjeta za razvoj u zajedništvu i toleranciji, stoga je jako važno osvijestiti si koliko je obitelj važna, koliko su nam važni roditelji, braća, sestre, djeca, bake, djedovi…

IMG 5960 Custom

Korisnici Doma za odrasle Borova, već tradicionalno se “bore protiv zaborava” organizirajući dan koji provode u druženju sa svojim najmilijima. Međunarodni dan obitelji jedan je od njihovih najvećih praznika kojeg su ove godine obilježili po 25. put. Sreća u njihovim očima govori više od 1000 riječi. Sretan je onaj koji uza sebe ima svoju obitelj poručuju, bez obzira na starosne godine.

-Ponosna sam na do sada najveći broj obitelji, sveukupno 129 njih od 150 korisnika koliko broji Dom. To možemo shvatiti kao rezultat našeg stalnog poticanja druženja, zajedništva te međusobnog pomaganja i potpore obitelji bez koje ne bi bilo rezultata kod osoba koje imaju mentalno oštećenje – istaknula je Zlata Rončević, ravnateljica Doma za odrasle osobe Borova te zaključila citirajući retke poznate psihologinje Mirjane Krizmanić, kako obitelj krasi uzajamna naklonjenost, ljubav, oslonac te lojalnost i odanost.

IMG 6066 Custom

Štićenici Doma, zajedno sa djelatnicima, skrbnicima i asistentima izveli su prigodan program kojega su pljeskom popratili potpredsjednik županijske skupštine VPŽ Marijan Brlek, tajnik Županijske skupštine Ivan Horvat, zamjenik načelnika općine Suhopolje Goran Doležal, predsjednica Općinskog vijeća Općine Suhopolje Zorica Hegedušić, predsjednica Upravnog vijeća Doma Ksenija Čurić i župnik Župe sv. Terezije Avilske iz Suhopolja Pavle Filipović, koji je rekao kako je Krist bio član ljudske, svete obitelji te je time posvetio svaku obitelj.

LJUBAV PREMA BRATU KOJA RUŠI SVE BARIJERE

Zdavko Petriško i Mirjana Petrač brat su i sestra koji poseban odnos gaje još od djetinjstva. Mirjana je, zajedno sa svojim prijateljima iz doma uvježbala plesne korake kojima su na međudomskom natjecanju u “Domoplesu” osvojili prvo mjesto. I dok je Mirjana vješto plesala koreografiju u narodnoj nošnji sa svojim prijateljima iz Doma, njezin brat Zdravko pljeskao je najglasnije od svih u publici i ponosno pokazivao svoju sestru.

IMG 6006 Custom

-Drago mi je što je ovo ovako lijepo organizirano. Lani smo bili prvi puta, pa smo se odlučili sudjelovati opet i ove godine – istaknuo je Zdravko pohvaljujući organizaciju.

-Mnogo mi znači što mi brat dođe u posjetu, ali jako mi je lijepo u domu. Dobro sam se snašla, njegovateljice su najbolje na svijetu, djelatnice također, a od svih mi je Ivana Piljek nekako najviše prirasla srcu. Imam i dobru cimericu s kojom se dobro slažem, pa zajedno uživamo u našoj sobici – rekla je Mirjana.

IMG 6081 Custom

Istina je, kaže Mirjana, da čovjeku malo treba za sreću, topli obrok, topla voda, zagrijana soba, dobro društvo i obitelj koju, od prošle godine čine i djelatnici Doma za odrasle osobe.

-Dom je moja druga kuća, ovdje sve mogu isto kao i kod kuće – za kraj je dodala Mirjana, koja prije nastupa uopće nije imala tremu, već se nasuprot, cijelo vrijeme smiješila.

(www.icv.hr, lmh, foto: L. Martinko-Hock)

[g-gallery gid=”528004″]

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content