“DOMOVINSKI RAT – TRAJNA VRIJEDNOST” Orahovački osmaši učili o ratnim događanjima na orahovačkom području

Udruga specijalne policije iz Domovinskog rata “Orao” Orahovica-Našice, treću godinu zaredom provodi projekt pod nazivom “Domovinski rat – trajna vrijednost”, koji financira Ministarstvo hrvatskih branitelja.

Riječ je o projektu s ciljem promicanja istine o Domovinskom ratu, a uz druge sadržaje najvažniji je onaj namijenjen učenicima osnovnih škola Ivane Brlić-Mažuranić Orahovica i Josipa Juraja Strossmayera Đurđenovac. Osmašima iz obje škole pripadnici Specijalne policije voda Orahovice-Našice, a danas članovi Udruge Orao, održali su predavanja u njihovim školama o događanjima u Domovinskom ratu te ratnom putu Specijalne policije.

Predavanje su održali general Mirko Horvatin, Darko Ćorković iz Našica te Zlatko Ivanković, a uvodno je učenike pozdravio i predsjednik Udruge “Orao” Davor Solić.

1705predavanje 2 Mirko Horvatin Custom

Članovi udruge podijelili su učenicima majice s logom udruge, a potom su zajedno obišli mjesta stradavanja prve orahovačke žrtve Domovinskog rata, policajca Stjepana Mlakara u Pušini i pripadnika Specijalne jedinice policije “Roda” Varaždinske županije Miroslava Košćaka u Slatinskom Drenovcu, gdje su svi zajedno zapalili svijeće, a potom obišli i lokacije, gdje se u operaciji Trokut nalazila baza Specijalne policije na području Park šume Jankovac.

-Svake godine novim generacijama pokušavamo dočarati istinu o Domovinskom ratu, a posebno o događanjima na širem orahovačkom području. Posebno je važan dio obilaska terena da učenicima na licu mjesta pokažemo gdje su ginuli hrvatski heroji za slobodnu Hrvatsku i gdje se branila Orahovica i Lijepa Naša – kaže general Mirko Horvatin, jedan od predavača.

1705predavanje 1 Custom

Učenicima su i predavanje i obilazak bili više nego zanimljivi.

-Drago mi je da smo dobili ovu priliku poslušati naše branitelje koji su bili sudionici ratnih događanja i koji su nama osigurali danas slobodu. Posebno je bilo dirljivo na mjestima pogibije hrvatskih heroja gdje smo zapalili svijeće i pomolili se za njihove duše, jer to je najmanje uz neizrecivu zahvalnost za sve, što mi danas možemo učiniti za njih – rekla je osmašica Roberta Nikolić.

(www.icv.hr, vg, foto: V. Grgurić)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content