DRŽAVNI ZAVOD ZA STATISTIKU Porastao broj zaposlenih u obrtu i djelatnostima slobodnih profesija

- PROMO -

U obrtu i djelatnostima slobodnih profesija u Hrvatskoj je krajem ožujka bilo 183.356 zaposlenih, što je za 1,4 posto ili 2.498 zaposlenih više nego na kraju veljače, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).
U obrtu je krajem ožujka bilo 163.830 zaposlenih, što je 1,4 posto ili 2.293 više nego u veljači. Broj zaposlenih u djelatnostima slobodnih profesija je povećan za 205 osoba, na njih 19.526, piše tportal.hr.

Statistika pokazuje i da je broj zaposlenih porastao u 17 područja djelatnosti, i to od 0,5 posto u rudarstvu i vađenju, prerađivačkoj industriji te financijskim djelatnostima i djelatnosti osiguranja, do 3,4 posto u djelatnostima pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane te administrativnih i pomoćnih uslužnih djelatnosti.

Tako je, primjerice, u djelatnosti prerađivačke industrije krajem ožujka bilo 26.428 zaposlenih, odnosno 0,5 posto više nego mjesec ranije, kao i u financijskoj djelatnosti i djelatnosti osiguranja gdje je bio 1.041 zaposlen.

Isto tako, u djelatnosti pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane krajem ožujka bilo je 24.382 zaposlenih, 3,4 posto više nego u veljači, a u administrativnim i uslužnim djelatnostima, koje imaju isto povećanje postotka broja zaposlenih, njih 4.626.

Pad broja zaposlenih zabilježen je u dva područja djelatnosti, i to od 0,6 posto u djelatnosti zdravstvene zaštite i socijalne skrbi do 1,4 posto u djelatnosti kućanstava koja proizvode različitu robu i obavljaju različite usluge za vlastite potrebe, gdje su krajem ožujka bile zaposlene 2.033 osobe.

Prema županijama, porast zaposlenih bilježi se u svim županijama, i to od 0,2 posto u Zagrebačkoj županiji do 3,6 u Ličko-senjskoj. (tportal.hr)

Povezane vijesti

Skip to content