Fantastičnim koncertom orkestara završeno slavlje 133. rođendana Glazbene škole „Jan Vlašimsky“ Virovitica

Cjelovečernjim koncertom u Centru kulture Glazbena škola „Jan Vlašimsky“ pokazala je osebujnost svojih učenika i učitelja predstavivši sve orkestre koji djeluju u jednoj od najboljih hrvatskih glazbenih škola. Epitet najboljih opravdavaju brojne nagrade koje su orkestri koji su se jučer (četvrtak) predstavili, osvojili. Prepuna dvorana publike pokazala je koliko glazbena škola znači ovome gradu te na taj način podržala mlade glazbenike u usponu.

Ova ugledna virovitička škola s radom je počela još 1886. godine te iza sebe ima dugu tradiciju obrazovanja mladih glazbenika, od kojih su neki danas istaknuti hrvatski glazbenici. Kroz njezine učionice prošle su brojne generacije Virovitičana pa je ona stoga, vrlo draga svim Virovitičanima. Izmjenjivali su se ravnatelji, učitelji, učenici, ali i lokacije sve do 2008. godine kada je škola dobila moderan, dobro opremljen prostor pod čijim se krovom danas provodi predškolski, osnovnoškolski i srednjoškolski glazbeni program. Više od 400 učenika pod budnim okom 40-ak nastavnika i profesora, uči glazbenu abecedu na desetak glazbenih glazbala, ne samo u Virovitici već i u susjednim mjestima – Pitomači i Suhopolju.

MG 1285

– Kao i svake godine, nakon službenog djela Dana škole kojeg smo obilježili u utorak u prostorijama škole, na kojem su dodijeljena priznanja učenicima i mentorima koji su postigli izvanredne rezultate, ove godine završavamo koncertom orkestara. Ovim koncertom željeli smo pokazati kako glazbenu školu ne čine samo solisti koji briljiraju na raznim natjecanjima i smotrama, već i orkestri koji također postižu vrhunske rezultate – istaknuo je Damir Mihaljević, ravnatelj glazbene škole te zahvalio Alenu Bjelici, pročelniku Upravnog odjela za društvene djelatnosti grada Virovitice, medijima na medijskom pokroviteljstvu, „Mega soundu“ na tehničkoj podršci, svim profesorima, svim roditeljima, a napose učenicima na suradnji i postignutim uspjesima.

Koncert, u kojem je nastupalo gotovo 300 glazbenika, započeo je na najslađi mogući način – polaznici glazbene radionice uz najmlađe soliste otpjevali su „Pjesmu koja živcira“. Glazbena radionica, pod voditeljskom palicom profesorica Ane Filipović i Dijane Sulimanac, okuplja 80 malih, budućih glazbenih nada, djece od 4 do 7 godine. Osmijehe na lice izmamili su solisti kojima je ovo bio prvi solistički nastup, pa ih je publika bogato nagradila pljeskom. Uslijedio je mješoviti zbog glazbene škole pod dirigentskom palicom Lidije Šunk-Kozjak koji se predstavio s tri odlične pjesme. Mješoviti zbor okuplja učenike od 3. do 6. razreda osnovne glazbene škole, a iza njih su ostvareni vrhunski rezultati. Zboru se na pozornici pridružio tamburaški orkestar koji je publiku počastio odličnom glazbeno-vokalnom izvedbom „Miruj miruj srce moje“.

MG 1359

Potom je tamburaški orkestar publiku počastio srcu bliskim, prepoznatljivim skladbama. Tamburaši redovito sudjeluju na regionalnim i državnim smotrama i natjecanjima na kojima ostvaruju odlične rezultate iza kojih je vidljiv rad učenika, zaljubljenika u tamburu i dirigenta, profesora Jurice Hrenića. Pozornicom je zavladao tamburaški orkestar HPD „Rodoljub“, koji pod ovim imenom djeluje već 139 godina. Društvo iza sebe ima mnogo osvojenih nagrada, priznanja, a izdali su čak i dva nosača zvuka. Predstavili su se tamburaškim skladbama pod dirigentskom palicom Mirne Mihalković. Rodoljubu su se pridružile i solistice, briljantna Gabrijela Šipek i Barbara Bogojević. Uslijedili su „Slavuji“, mješoviti zbor igraonice glazbene škole koji su se pod ravnanjem Ane Filipović i Dijane Sulimanac predstavili zanimljivom skladbom.

MG 1363

Predah od mnogobrojnih orkestara publici su omogućili polaznici jazz radionice, učenici trećega i četvrtoga razreda srednje škole koji su ovih dana marljivo vježbali pod vodstvom profesora Jurice Hrenića. Na pozornicu je došao komorni sastav gitara kojega čine sadašnji i neki bivši učenici, ljubitelji ovoga instrumenta na šest žica. Publika je uživala uz zvuke gitara koje je okupio među učenicima najomiljeniji profesor gitare, Davorin Muhek. Odličnim ritmičnim skladbama svoj rad je predstavio i mnogo nagrađivani harmonikaški orkestar kojim je energično ravnala profesorica Beatrica Šušak. Harmonikaški orkestar je, uz odlične soliste na harmonici imao i soliste na saksofonu, flauti i trubi koji su orkestar još dodatno oplemenili.

MG 1446

Svoj rad nagrađen brojnim nagradama predstavio je i puhački orkestar glazbene škole koji sačinjavaju učenici zaljubljeni u limene instrumente. Orkestrom je ravnao profesor Antonio Baranašić, koji je uz publici poznate skladbe odabrao i skladbu na koju bi prijatelji iz Češke rado zaplesali. Kraj koncerta obilježio je simfonijski orkestar, najmlađi orkestar glazbene škole „Jan Vlašimsky“ koji je pod dirigentskom palicom profesora Tomislava Vrabca izazvao ovacije kod publike koja je simfonijski orkestar pozvala i na bis.

Ovim raskošnim koncertom Glazbena škola „Jan Vlašimsky“ završila je proslavu Dana škole, a zadovoljstvo skladbama koje su čuli moglo se vidjeti nadasve na licima, glazbeno odgojene virovitičke publike. (www.icv.hr, lmh, Foto: M. Rođak)

[g-gallery gid=”529630″]

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content