FOTO Bogatim programom obilježeni Dani češke kulture, kao i 100. obljetnica Češke besede u Virovitici

U subotu i nedjelju, 18. i 19. svibnja u Virovitici su obilježeni Dani češke kulture. Tom prilikom u subotu je u Češkom domu Virovitica održana svečanost u prigodi obilježavanja 100. obljetnice od prvog osnivanja Češke besede u Virovitici na kojoj su se kulturno-umjetničkim programom predstavile sekcije virovitičke Besede i njihovi gosti.

IMG 20190519 162956

Obilježavanje je nastavljeno cjelodnevnim programom u nedjelju, a započelo je u Besedi gdje je održan Okrugli stol na kojemu se govorilo o 100. obljetnici od prvog osnivanja Češke besede u Virovitici (1919.), djelovanju besede i doprinosu u jačanju hrvatsko-čeških veza. Također, ovom prilikom prisutne su upoznali i s obilježavanjem 700. obljetnice Vseně i nove perspektive u popularizaciji djela Jana Vlašimskog u rodom mjestu u Češkoj uz prigodni glazbeni program nadahnut djelima Jana Vlašimskog. Na okruglom stolu sudjelovali su dr. Vjenceslav Herout, Marijan Lipovac, Perica Mihaljević i gosti iz Češke.

IMG 20190519 172112

Program je potom nastavljen na Trgu kralja Tomislava u Virovitici (kod sata) gdje su se na štandovima, uz domaćine, predstavile i Češka beseda Dežanovac te Češka beseda Daruvarski Brestovac. Tako su posjetitelji mogli kušati brojne češke delicije, ali i vidjeti prekrasne figure od komušine. Osim toga, Virovitičani su mogli uživati u bogatstvu folklora i običaja kroz ples i pjesmu Češke besede Daruvarski Brestovac, Češke besede Dežanovac, DZMH Udruge Novi Gradac, KUD-a Virovitica, KUD-a “Drenjanci” Drenje i SKD-a Prosvjeta Zagreb, Pododbor Virovitica. Svi sudionici dobili su i zahvalnice, a dodijelila im ih je Jasna Berger, predsjednica Češke besede Virovitica. U multinacionalnom kulturno-umjetničkom programu u Virovitici uživao je i saborski zastupnik za češku nacionalnu manjinu Vladimir Bilek. (www.icv.hr, žđl, Foto: Ž. Đaković Leš)

[g-gallery gid=”528309″]

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content