FOTO Cvjećari uživaju u novom praktikumu gdje nastaju zanimljive kreacije i proizvodi

Povodom skorašnjeg završetka nastavne godine, učenici cvjećarske struke Industrijsko-obrtničke škole pregledali su svoje foto albume i izdvojili one fotografije koje prikazuju što su sve naučili i kreirali tijekom školske godine.

Škola je opremljena novim cvjećarskim praktikumom u kojem se osim repromaterijala za cvjećarsku struku nalaze i CNC stroj za rezanje stiropora i destilator za proizvodnju hidrolata i eteričnih ulja od biljaka koje proizvode u školskom vrtu. Opremljeni su i plastenikom površine 140 m2 u kojem se nalaze visoke gredice i samonatapajući stolovi za proizvodnju presadnica te robot FarmBot koji se nalazi na visokoj gredici i ta tzv. „robotska ruka“ sije, zalijeva i plijevi korove prema programu koji joj zadamo. Sve to je opremljeno sredstvima Ministarstva poljoprivrede preko projekta pod nazivom „Mladi poljoprivrednici – donositelji zdravih vrijednosti lokalnoj zajednici“.

Vrijedni učenici sa svojom nastavnicom struke Kristinom Horvat Vargović uživali su radeći u novim prostorima, kao što su i klijenti uživali u njihovim kreacijama i proizvodima. Sudjelujući na raznim manifestacijama, sajmovima i smotrama već prvu godinu postojanja njihove učeničke zadruge „Marljive ruke“ dobili su priznanje za estetski najljepše uređen štand na Županijskoj smotri zadruga.

Dekorirali su sale u kojima su njihovi kolege maturanti, i iz drugih škola, organizirali maturalne zabave. Izrađivali su cvjetne aranžmane povodom Uskrsa, Svih svetih, božićne dekoracije i ukrase, darove povodom Valentinova te mnogo drugih kreacija. Možda su neke od njih ukrasile i vaš dom. Ideja i inspiracija im ne nedostaje, bio kišan ili sunčan dan, učenici cvjećarske struke uvijek ga uljepšaju svojim uradcima.

Ove marljive učenike osim u praktikumu možete pronaći i u plasteniku u kojem uzgajaju ukusno i zdravo povrće kao i presadnice raznog cvijeća, povrća, dendroloških vrsta te ljekovitog i aromatičnog bilja. Ukoliko još niste uredili okućnicu, slobodno ih potražite u školi ili stakleniku u kojem možete i nabaviti presadnice, te dobiti ideju ili potrebni savjet. (www.icv.hr, khv, Foto: K. H. Vargović)