IZ MOJE OPĆINE Načelnik Mirko Rončević: Želim da naši mještani imaju jednake uvjete kao i u većim sredinama

Općina Čađavica nalazi se na samom istoku Virovitičko-podravske županije. Ima osam naselja i broji oko 2.000 stanovnika, koji se uglavnom bave poljoprivrednom proizvodnjom. Osnovnoškolsko obrazovanje bilježi više od 200 godina postojanja, a ono po čemu se općina često spominje je sjedište Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode i ekološkom mrežom VPŽ u Noskovačkoj Dubravi, popularna Dravska priča koja je u 2018. godini ostvarila više od 500 noćenja. O realiziranim, ali i planiranim projektima razgovarali smo s načelnikom Mirkom Rončevićem u emisiji „Iz moje Općine“.

Proračun Općine Čađavica u 2018. godini bio je rekordan. Što je sve od projekata i investicija obuhvatio?
Naš proračun u prošloj godini iznosio je 9.453.599 kuna. Na čelu sam Općine od 2005. godine i ovo je jedan od najvećih proračuna koji smo ostvarili i realizirali. Zasluga je to i Vlade RH u onom dijelu gdje smo dobili porez na dohodak kao općinski proračunski novac. Naravno da smo ga iskoristili za infrastrukturne projekte koje smo i planirali. Još jedan razlog je i mnoštvo projekata koje smo proveli u prošloj godini, a dio njih se nastavlja i u ovoj godini. Ipak smo za ovu godinu predvidjeli nešto manji proračun, već sada znamo da nas u lipnju očekuje rebalans i da će on značajno porasti.

Što je sve realizirano od značajnijih projekata u prošloj godini?
Jedan je od većih projekata izgradnja ceste Zvonimirovac-Suha Mlaka. Još 2015. godine napravili smo jedan od mostova koji povezuje dvije općine. Da taj most ne bi ostao most koji ne vodi nigdje, krenuli smo u modernizaciju ceste, čija je vrijednost bila 3,75 milijuna kuna, svaka općina sa svoje strane, mi iz Čađavice i Općina Crnac, koja je modernizirala cestu do Suhe Mlake. Tako smo svojim mještanima omogućili bržu komunikaciju između dviju općina.

Imate novu ambulantu, uskoro i dječji vrtić, tu su i škole. Što još nedostaje?
Ove godine nastavljamo s izgradnjom kanalizacijske mreže kroz naselje Čađavica, uređujemo mjesne domove, samostalno provodimo projekt „Zaželi“ u vrijednosti 2,1 milijun kuna i kojim je zaposleno deset žena koje se brinu za 60 korisnika, zajedno s voditeljem i koordinatorom projekta. Znači, sve ono što Općina može dobiti od sredstava iz raznih ministarstava, ali i sredstva iz fondova EU, nastojimo iskoristiti, a sve za bolji život naših stanovnika.

Koja su sve socijalna davanja i pomažete li stanovnicima pomoću različitih demografskih mjera?
Da, Općina Čađavica već dugi niz godina daje jednokratne novčane pomoći za svako novorođeno dijete. Već treću godinu zaredom za prvorođeno dijete dajemo 2.000 kuna, za drugorođeno 3.000 kuna, a treće i svako sljedeće dijete pomažemo s 5.000 kuna. Dajemo stipendije našim studentima, plaćamo smještaj srednjoškolcima koji se školuju izvan naše županije, subvencioniramo prijevoz srednjoškolcima, imamo cjelogodišnju Malu školu i dosta drugih davanja našim mještanima koji su u potrebi, a sve to iz općinskog proračuna.

Općina Čađavica je već privela kraju veliki broj projekata. Što možete izdvojiti?
Istina je da je puno projekata završeno. Jedan je od njih i uređenje Društvenog doma u Čađavačkom Lugu, gdje je uređeno parkiralište, cesta do Mjesnog groblja i nogostup. Upravo je u ovo mjesto u prošloj godini najviše uloženo jer su ti projekti odobreni na natječajima. U izgradnji ambulante Općina je sudjelovala sa 600.000 kuna te smo napravili IV izmjene i dopune Prostornog plana Općine Čađavica. Radimo i na jednoj novoj zgradi koju smo nazvali Autobusno stajalište u Čađavici, a to će ustvari biti i autobusno stajalište, s dvije pametne klupe, servis za bicikle, info-pult s osnovnim informacijama o Javnoj ustanovi u Noskovcima, o Parku prirode Papuk, Jankovcu. Pripremali smo i više projekata za ovu godinu i u planu je obnova Društvenog doma u Noskovcima, gdje će biti obnovljene i dvije prostorije za potrebe Područne škole. Čekamo i nabavu novih spremnika za otpad kako bi svojim stanovnicima, po novom Zakonu, omogućili sortiranje komunalnog otpada. Radimo cestu do kapelice u Vraneševcima, a nominirali smo još dva mjesna doma, i to u Donjem Bazju i Starinu te pješačku stazu u naselju Noskovci. To je sve što je potrebno našim mještanima i ono što im Općina može pružiti, a želimo da imaju jednake uvjete za život kao veće sredine.

Veliki doprinos svim događajima na području općine daju i udruge. Kako njima pomažete u radu?
U ovoj godini za udruge je planirano 615.000 kuna jer udruge prate rad Općine i sudjeluju u svim događajima koje organiziramo. Naš središnji događaj je Petrovo, svake godine imamo izložbu konja, naše Kulturno-umjetničko društvo sa svojim gostima priprema program, a ove godine pripremamo koncert iznenađenja.

Kakva je turistička budućnost općine Čađavica?
Nadam se da će rijeka Drava dovesti turiste, u prvom redu kroz Dravsku priču gdje su u tijeku veliki radovi. U pripremi je korištenje rijeke Drave u turističke svrhe, od šetnica i kajaka, vožnje biciklom… Nadamo se da će se turisti koji žele mir i tišinu odmarati u nedirnutoj prirodi. (www.icv.hr, bg)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content