KUD Virovitica domaćin seminara o tradicionalnim nošnjama, plesu i pjesmi Podravine

U organizaciji Hrvatskog Sabora kulture i Kulturno umjetničkog društva Virovitica 25. i 26. svibnja održan je seminar o tradicionalnim nošnjama, plesu i pjesmi Podravine. U Domu kulture Virovitica okupili su se predstavnici brojnih KUD-ova od Koprivnice do Vukovara.

KUD Virovitica svojim 30-godišnjim djelovanjem na polju očuvanja tradicionalne baštine prostora Podravine odabran je za domaćina od strane Hrvatskog Sabora kulture za seminar pod nazivom “Tradicijska baština Podravine”.

KUD habulin Custom
foto: KUD Virovitica

Koreograf i folklorist Ivan Ivančanin upoznao je goste s tradicionalnim običajima Podravine od Ludbreškog kraja do virovitičkog prostora. Uz brojne primjere iz osobnog iskustva i tijekom istraživanja tradicionalnih običaja Ivančanin je istaknuo bogatu kulturnu baštinu podravskog prostora koja je, nažalost, nedovoljno sačuvana.

Napjeve tradicionalne glazbe polaznici seminara su uvježbavali s Tomislavom Habulinom. U subotnjim poslijepodnevnim satima Ivančanin i Habulin upoznali su seminarce s plesnim koracima koji se javljaju u podravskim kolima. U nedjelju je Vesna Peršić Kovač, etnologinja i viša kustosica u Muzeju Koprivnica, upoznala polaznike seminara s tradicionalnom nošnjom podravskog prostora. Djevojke iz KUD-a Legrad i KUD-a Molve, Suzana i Sofija, pri tome su prezentirale nošnje svoga kraja.

KUD ples Custom
foto: KUD Virovitica

Kulturno umjetničko društvo Virovitica suorganizacijom seminara o tradicionalnim nošnjama, plesu i pjesmi Podravine želi potaknuti udruge i druge ljubitelje tradicionalne baštine Podravine na vrijednost očuvanja i njegovanja podravskog nacionalnog blaga. Cilj seminara je upoznati ostale kulturno umjetničke udruge i društva o bogatstvu tradicijske baštine Podravine. Sudjelovanje od dvanaest KUD-ova iz Slavonije dovoljno govori o uspjehu i ostvarenom cilju seminara.

KUD Persic Custom
foto: KUD Virovitica

KUD Virovitica za domaćinstvo i suorganizaciju seminara zahvaljuje Gradu Virovitici te Poslovnom Parku Virovitica za sudjelovanje u provedbi seminara. Hrvatski Sabor kulture dodijelio je priznanje i zahvalnicu KUD-u Virovitica na suorganizaciji seminara. Ovim putem KUD Virovitica želi zahvaliti svim članicama i članovima koji su vrijedno čuvali tradicionalne nošnje, ples i pjesmu podravskog i virovitičkog kraja od zaborava, ali i poziva mlade te sve zaljubljenike u tradicionalnu baštinu da se priključe radu Društva. Probe Društva su utorkom od 20 sati u prostorijama Doma kulture.

(www.icv.hr, KUD Virovitica)

KUD sofija Custom
foto: KUD Virovitica
KUD suzana Custom
foto: KUD Virovitica

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content