MEĐUNARODNI DAN PRIMALJA One su ženama pomoćnice, podrška i zaštita u najvažnijim trenutcima u životu

One su strpljive, staložene, poznaju gotovo sve kritične situacije i uz trudnice i majke su kada im je najpotrebnije – kada na svijet donose jedan novi, neprocjenjiv život. One su primalje, a njihov dan obilježava se 5. svibnja. Međunarodni dan primaljstva koji se ove godine obilježio pod geslom „Primalja – zaštitnica žena“ prilika je da se naglasi važna uloga primalja u zdravstvenoj zaštiti žena i novorođenčadi, a isto tako da se proširi ideja o primaljama i primaljstvu. Njihov zadatak je biti uz ženu i olakšati joj trenutke u kojoj je najosjetljivija, bodriti ju i dati joj savjete u daljnjoj brizi oko djeteta, a da u toj zahtjevnoj zadaći uspijevaju, svjedoče stotine beba i majki koje nikada ne zaboravljaju iskustvo s rodilišta. Naravno, tu su i očevi kojima su iskusne i smirene sestre najbolje mentorice tijekom poroda, kada su svojim suprugama nezamjenjiva pomoć i podrška.

babičke

U Općoj bolnici Virovitica ove godine se nije obilježavao Dan primalja posebnim otvorenim vratima, kao prijašnjih godina, već su taj dan sestre i bolnica obilježili sami. Ravnatelj Dinko Blažević poslao je čestitku svim primaljama na Odjelu za ginekologiju i porodništvo, a pomoćnica ravnatelja za sestrinstvo Lidija Knapić obišla je primalje koje su bile na radilištu.

– Želim vam sve najbolje u daljnjem radu i od srca vam hvala za sve što činite za trudnice, majke, očeve i novorođenčad – poručila je L. Knapić. Da su primalje važne tijekom, ali i nakon poroda, svjedoče i same rodilje koje ističu kako su im velika pomoć. Mala Iva iz Đulovca na svijet je došla baš na Dan primalja, nešto iza ponoći. Mama Ankica kaže kako su joj primalje bila važna pomoć u rađaonici i da je sretna što je sve dobro prošlo. Iva je inače četvrto dijete, četvrta djevojčica u obitelji.

babičke mama iz tona

– Sestre i doktori su jako dobri, pomoć sestara mi je bila važna, i kod disanja, kod svega – ističe zadovoljno mama Ankica hvaleći pristupačnost sestara u ovom posebnom periodu njena i bebina života.
Na svijet je ovih dana došla i mala Maris, koja je sa sestrama i mamom Gabrijelom također ponosno pozirala na rodilištu. (www.icv.hr, mlo, Foto: M. Lovrenc)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content