Od ove jeseni srednjoškolci će ponovno moći pohađati nastavu za drvodjeljskog tehničara dizajnera

foto: K. Toplak

Nakon što je HGK ŽK Virovitica, te Tehnička škola Virovitica zatražila zahtjev za suglasnost upisa drvodjeljskog tehničara dizajnera, kao petog upisnog programa u Tehničkoj školi Virovitica, isto je učinila i Virovitičko-podravska županija (Upravni odjel za prosvjetu, kulturu, sport i tehničku kulturu Virovitičko-podravske županije) prema Ministarstvu znanosti i obrazovanja, odnosno ministrici Blaženki Divjak.

– Ministrica je pozitivno ocijenila zahtjev Virovitičko-podravske županije, pa će od ove jeseni, učenici jednog razreda pohađati smjer drvodjeljskog tehničara dizajnera. Uvažavajući interese gospodarstvenika i tržišta s područja na kojem djeluje Tehnička škola Virovitica, smatramo da školovanje u navedenom programu zadovoljava interese učenika i daje im veću mogućnost zapošljavanja. Upravo je na području naše županije najveća koncentracija finalne drvno-prerađivačke industrije. U 2017. godini, prema podacima HGK ŽK Virovitica, tvrtke iz djelatnosti drvno-prerađivačke industrije, ostvarile su ukupan prihod od 800 milijuna kuna, odnosno 18,84 ukupnog prihoda VPŽ. Te je godine u navedenoj djelatnosti bilo registrirano 49 poslovnih subjekata – stajalo je u obrazloženju zahtjeva za suglasnost.

Inače, drvne tvrtke s područja Virovitičko-podravske županije, osigurale su stipendiju u visini od 500 kuna za učenike ovog usmjerenja, kao i nabavku udžbenika, te zapošljavanje istih po završetku školovanja. Posljednje tri godine, nije bilo upisa u navedeno usmjerenje, no kako se od ove godine nudi i stipendija srednjoškolcima, nabavka udžbenika, te sigurno zaposlenje nakon završetka školovanja, pojačan je interes za smjer drvodjeljskog tehničara dizajnera. (www.vpz.hr)