Od ove jeseni srednjoškolci će ponovno moći pohađati nastavu za drvodjeljskog tehničara dizajnera

Nakon što je HGK ŽK Virovitica, te Tehnička škola Virovitica zatražila zahtjev za suglasnost upisa drvodjeljskog tehničara dizajnera, kao petog upisnog programa u Tehničkoj školi Virovitica, isto je učinila i Virovitičko-podravska županija (Upravni odjel za prosvjetu, kulturu, sport i tehničku kulturu Virovitičko-podravske županije) prema Ministarstvu znanosti i obrazovanja, odnosno ministrici Blaženki Divjak.

– Ministrica je pozitivno ocijenila zahtjev Virovitičko-podravske županije, pa će od ove jeseni, učenici jednog razreda pohađati smjer drvodjeljskog tehničara dizajnera. Uvažavajući interese gospodarstvenika i tržišta s područja na kojem djeluje Tehnička škola Virovitica, smatramo da školovanje u navedenom programu zadovoljava interese učenika i daje im veću mogućnost zapošljavanja. Upravo je na području naše županije najveća koncentracija finalne drvno-prerađivačke industrije. U 2017. godini, prema podacima HGK ŽK Virovitica, tvrtke iz djelatnosti drvno-prerađivačke industrije, ostvarile su ukupan prihod od 800 milijuna kuna, odnosno 18,84 ukupnog prihoda VPŽ. Te je godine u navedenoj djelatnosti bilo registrirano 49 poslovnih subjekata – stajalo je u obrazloženju zahtjeva za suglasnost.

Inače, drvne tvrtke s područja Virovitičko-podravske županije, osigurale su stipendiju u visini od 500 kuna za učenike ovog usmjerenja, kao i nabavku udžbenika, te zapošljavanje istih po završetku školovanja. Posljednje tri godine, nije bilo upisa u navedeno usmjerenje, no kako se od ove godine nudi i stipendija srednjoškolcima, nabavka udžbenika, te sigurno zaposlenje nakon završetka školovanja, pojačan je interes za smjer drvodjeljskog tehničara dizajnera. (www.vpz.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content