Park prirode Papuk na Interreg V-A prijavio dva projekta ukupne vrijednosti od gotovo 5 milijuna kuna

Park prirode Papuk je postao sudionik drugog poziva Programa prekogranične suradnje Interreg Mađarska Hrvatska V-A s čak dva projektna prijedloga. Nositelj je projektnog prijedloga “Borderless Biodiversity” u suradnji s gradom Pečuhom u Mađarskoj u kojemu je u fokusu temeljita revizija s ciljem utvrđivanja prisutnosti i lokacije svih biljnih vrsta Parka prirode Papuk.

– Temeljem stručne studije dva lokaliteta bogatog florističkog područja, Svinjarevac na zapadnom području Parka i greben Pliš-Mališćak-Turjak, dobit će veći stupanj zaštite, te će se dati preporuke zaštite i za druge lokaliteta –  ističe Goran Radonić, voditelj Stručne službe PP Papuk.

To znanje o bogatstvu prirode Papuka neće ostati samo među stranicama stručne studije, već će se na inovativan način predstaviti u Interpretacijskom centru koji će se urediti u objektu u vlasništvu JU PP Papuk u Slatinskom Drenovcu.

– Park će ovim projektom nastaviti na procesu stvaranja javno- privatnog partnerstva s lokalnim proizvođačima koji će svoje proizvoda moći izložiti u kušaonici centra, a time želimo ohrabriti i na stvaranje novih kvalitetnih proizvoda. Proces javno- privatnog partnerstva s lokalnim proizvođačima započeli smo izradom oznake koja će se moći dodijeliti proizvodima proizvedenima na području Parka prirode Papuk, u sklopu projekta Geopriče UNESCO geoparka – rekao je Alen Jurenac, ravnatelj Parka prirode.

Mađarski partner ulaže u pilot projekt vrta za uzgoj lokalnog ljekovitog bilja te edukaciji lokalnih stanovnika o njihovom uzgoju i preradi.

Ukupna vrijednost projekta 5.969.724,75 kuna od čega je 3.434.994,35 kuna ulaganje u Parku prirode Papuk, od čega je očekivano 85 posto sufinanciranja Interreg programa cijelog projektnog prijedloga u visini od 5.074.266,04 kuna, odnosno 2.919.745,20 kuna za Park prirode Papuk.

59771001 10157382660948324 4305852547014328320 n

Drugi projektni prijedlog Circles of Panonia prijavljen je u suradnji s Udrugom SLAP iz Osijeka koja je prijavitelj prijedloga te Općinom Erdut i tri mađarska partnera: Općinom Orfű, Turističkom zajednicom Općine Orfű i Udruge za Husztót. Partneri su razvili opsežan plan povećanja atraktivnosti kontinentalnog područja na temelju prirodnih i znanstvenih atrakcija.

– Ovom projektnom idejom Park usmjerava svoje ulaganje na povećanje atraktivnosti područja Parka uljepšavanjem više lokacija s piknik zonama, kreiranjem land art područja u Slatinskom Drenovcu i markiranjem geološko-arheološko-povijesne edukacijske staze, a testirat će se i inovativne osmišljene turističke rute. Pokrenut će se tvrtka za ciljano upravljanje destinacijom PP Papuk u kojima će predstaviti sve do sada razvijene proizvode i sadržaje te one u razvoju. Partneri će otvoriti Centar za inkluzivni turizam u eko- selu Papuk u Markovcu koji će ugošćivati volontere, u Dalju će se uspostaviti planetarij temeljen na radu svjetski poznatog, a našeg znanstvenika Milutina Milankovića, razviti održivi model poslovanja s lokalnim proizvođačima hrane, ulagati u glamping smještajte organizirati razne radionice i festivale u prirodnom području ne narušavajući njegovu ravnotežu – pojašnjava Sanja Galović, voditeljica novoosnovanog odsjeka za upravljanje domaćim, međunarodnim i ostalim projektima Parka prirode Papuk.

Ukupna vrijednost projekta je 7.119,601,82 u kojima JU PP Papuk sudjeluje s 1.437.901,90 kuna, od čega je očekivano 85 posto sufinanciranja Interreg programa cijelog projektnog prijedloga u visini od 6.051.661,55 kuna, odnosno 1.222.216,61 kuna za Park prirode Papuk. S planiranim aktivnostima partnera, ulaganje u cijelo područje Parka prirode Papuk broji još nekoliko milijuna više. (www.pp-papuk.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content