POČELI UPISI ĐAKA PRVAKA Od jeseni produženi boravak u svim osnovnim školama

Vrijeme je upisa u osnovne škole pa roditelji ovih dana, nakon završenih razgovora, pregleda i sakupljanja dokumentacije odabiru školu za svojeg đaka prvašića. Kako kaže Ivica Tomljanović, ravnatelj Osnovne škole Ivane Brlić-Mažuranić, ova velika gradska škola upisat će dva razreda prvašića u matičnoj školi, odnosno ukupno sedam sa svojim područnim školama. Osnovna škola Vladimira Nazora u matičnoj će školi ove godine imati tri razredna odjela prvašića, uz nove razredne odjele u područnim školama.

Ono što od jeseni kao novina čeka učenike i roditelje program je produženog boravka. Prema riječima Alena Bjelice, pročelnika Upravnog odjela za društvene djelatnosti grada Virovitice, očekivanja su da će u svakoj školi biti minimalno jedna skupina. – Produženi će boravak biti organiziran od 7 do 16 sati, a u slučaju potrebe bit će i dežurstvo od 6,30 te također do 18 sati, s tim da učenici neće moći boraviti na nastavi i u produženom boravku dulje od deset sunčanih sati. Produženi boravak nije obavezan, ali je roditelj obavezan unaprijed izvijestiti nastavnike o nedolasku djeteta zbog organizacije rada boravka i prehrane. Kao što je i prvotno najavljeno, Grad Virovitica će sufinancirati 60 posto troškova produženog boravka te će za svaku skupinu u pojedinoj školi biti zaposlena po dva nova djelatnika, učitelja razredne nastave – kaže Alen Bjelica istaknuvši kako su ankete za roditelje već provedene u obje škole, a tiču se učenika drugog, trećeg i četvrtog razreda.

– U Brlićima su provedene ankete i s roditeljima budućih prvoškolaca te je ukupno za produženi boravak interes iskazalo 19 roditelja. U Nazorima je za sada interes iskazalo sedam roditelja, s time da će roditeljima prvašića ankete biti ponuđene 2. i 3. lipnja prilikom upisa – objašnjava pročelnik Bjelica.

20180903 111053 Custom

Grad će sufinancirati troškove produženog boravka – od 1000 kuna po djetetu, roditelji će uslugu plaćati 400 kuna. Ujedno, ako obitelj u istoj školi ima dva školarca, za drugo će platiti 200 kuna, dok će za treće produženi boravak biti besplatan.

PRVAŠIĆI U PRVOJ SMJENI

Već dugi niz godina želja je roditelja, ali i Grada kao osnivača osnovnih škola u Virovitici, da svi osnovci nastavu pohađaju u jednoj smjeni. Bar djeca nižih razreda. Za roditelje učenika koji će ove godine krenuti u prvi razred u Brlićima, ta je želja ispunila. – Od jeseni svi prvašići bit će u jednoj, prvoj smjeni. Roditeljima smo izašli ususret, a ovako je i jednostavnije organizirati produženi boravak za učenike nižih razreda – rekao je ravnatelj Ivica Tomljanović.

I Ministarstvo znanosti i obrazovanja radi na programu cjelodnevnog obrazovanja, odnosno da škole rade samo u prijepodnevnim smjenama te nastava ujedno bude organizirana na način da su izvannastavne i izvanškolske aktivnosti u tom radnom vremenu, poručuje pročelnik Alen Bjelica koji kaže kako je riječ o projektu koji će se provoditi od 2021. do 2030. godine, zbog čega je u izradi nova mreža škola.

– Grad Virovitica iz tog razloga intenzivno radi na dokumentaciji za izgradnju treće osnovne škole za koju je Idejno rješenje izrađeno 2011. godine i za koju je dobivena suglasnost Ministarstva znanosti i obrazovanja. Škola bi se trebala nalaziti na prostoru bivše vojarne, bila bi kapaciteta za 480 učenika i imala bi trodijelnu školsku sportsku dvoranu. Taj smo projekt prijavili Ministarstvu regionalnog razvoja i EU fondova te Ministarstvu znanosti i obrazovanja. Nadamo se da ćemo ispuniti uvjete i što ranije ući u financiranje te kroz četiri do pet godina biti u mogućnosti organizirati nastavu u jednoj smjeni te osigurati cjelodnevni boravak djece u školi – rekao je Alen Bjelica. (www.icv.hr, mlo)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content