PROVJERITE DOKUMENTE Više od 58 tisuća građana nema važeću osobnu iskaznicu

Gdje je nestalo nešto više od 58 tisuća birača s prebivalištem u Hrvatskoj koji imaju pravo glasa? Naime, toliko ih je manje u popisu birača, objavljenom uoči europskih izbora, u odnosu na brojke u registru birača za skupljanje potpisa za referendum o mirovinama.

Tražili smo objašnjenje i doznali da je riječ o građanima kojima je istekla osobna iskaznica pa su zato izgubili svoje mjesto na popisu, piše rtl.hr.

U registru birača 12. svibnja bilo je ukupno 3.735.146 birača s prebivalištem u Republici Hrvatskoj. Nakon pet dana, takvih je na popisu birača 3.677.031, odnosno 58 tisuća manje.

– Nije razlika, nego jedan popis birača služi za referendum, odnosno za izbore. Zašto? Zato što na ovom popisu birača koji idu za izbore nisu prikazani oni hrvatski državljani koji nemaju važeću osobnu iskaznicu. Eto, očito da nažalost imamo toliki broj hrvatskih državljana koji nemaju važeću osobnu iskaznicu, zato je taj broj birača manji – kazao je ministar uprave Lovro Kuščević.

Zašto su i jedni i drugi u registru – što znači da se i za referendumske inicijative mora prikupiti veći broj potpisa?

– Takav je Ustav, takvi su hrvatski zakoni, međutim, bitno je utješiti hrvatske građane i one koji nemaju važeću osobnu iskaznicu uputiti da mogu izići na izbore samo prije toga moraju otići u ured Državne uprave, registrirati se, izvaditi potvrdu kako bi mogli ostvariti svoje pravo glasa – odgovara Kuščević. (rtl.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content