SAJAM STRUKOVNIH ZANIMANJA Tko želi u deficitarno zanimanje, mjesečno može dobiti i do 2000 kuna

Sve srednje škole iz Virovitičko-podravske županije i učenici osmih razreda osnovnih škola sa županijskog područja danas (petak) su na jednom mjestu – u Osnovnoj školi Ivane Brlić-Mažuranić u Virovitici. Ondje se održava prvi veliki Sajam strukovnih zanimanja, kojeg organiziraju Virovitičko-podravska županija i Osnovna škola Ivane Brlić-Mažuranić, a s ciljem da se škole što bolje, detaljnije i kvalitetnije predstave svojim budućim učenicima.

Sajam je otvorio župan Igor Andrović, a nazočili su mu njegovi suradnici, kao i gradonačelnik Ivica Kirin sa svojim suradnicima, ravnatelj Područne službe HZZ-a u Virovitici Hrvoje Belobrk, predstavnici HOK-a Virovitičko-podravske županije, ravnatelji škola, nastavnici i brojni drugi.

struka1

VAŽNO DOBRO ODABRATI

Ravnatelj škole domaćina, Ivica Tomljanović, istaknuo je kako je riječ o najboljem načinu provođenja Dana profesionalne orijentacije ove škole. Škola provodi sustavni proces edukacije osmaša za odabir nastavka obrazovanja, kaže I. Tomljanović, a ovo je način da iz prve ruke vide što točno škole nude i što mogu očekivati na nastavi.

– Strukovna zanimanja su izrazito deficitarna i mi ih moramo promovirati, kako bi osigurali budućnost naše županije, ali i šire, u kontekstu društva i države. Danas se puno radi na informiranju učenika, kako napraviti najbolji izbor za sebe. Napraviti pogrešku i raditi cijeli život nešto što ne voliš je vrlo teško – kaže ravnatelj koji ističe kako sajam za cilj ima za zadatak i potaknuti odlične učenike, a koji češće odabiru ekonomsku školu ili gimnaziju, da za svoju budućnost razmisle i o nekom od strukovnih programa.

struka2

PRUŽITI MLADIMA PRILIKU

Mladi danas mogu birati između profita i života, simbolično je naglasio gradonačelnik Ivica Kirin, dotaknuvši se pitanja trenda iseljavanja i traženja posla u drugim zemljama. – Mladi moraju donijeti važnu odluku, a to je da biraju hoće li novac ili život. Ako hoće novac i živjeti samo od novca, što nije mjerilo sreće, onda će vjerojatno otići van, radit će od jutra do sutra, da zarade taj novac, da zarade za mirovinu i vrate se u Hrvatsku. No, druga mogućnost je da odaberu ostati ovdje u našem gradu, županiji, u Hrvatskoj, da odaberu ono što vole raditi, ali i da zato budu adekvatno plaćeni – poručio je Ivica Kirin. Pozvao je mlade na ustrajnost i rad, a škole i buduće poslodavce da im daju priliku dokazati se i pokazati što znaju.  – Mi često kao roditelji i stariji griješimo, jer podcjenjujemo mlađe generacije. Oni su nas u mnogočemu nadrasli – pametniji su, znaju jezike, izvrsno se koriste tehnologijom i povezani su sa cijelim svijetom. I danas su ovdje mladi koji su već stručni u svom području, od prehrane do robotike. Potencijal je to koji svi moraju iskoristiti, da im damo drugačiju perspektivu, bolju, a koju mi nismo imali – rekao je Kirin.

struka4

IZ KLUPE NA POSAO

Da je nužno, uz dobre programe, mlade i dodatno, financijski motivirati za odabir strukovnih škola, dobro zna Virovitičko-podravska županija, naglašava župan Igor Andrović. Izrazio je zadovoljstvo što su po prvi put suorganizatori ovog sajma i najavio kako će on sigurno prerasti u tradiciju. – Drago mi je da su danas ovdje sve osnovne i srednje škole sa područja naše županije. Rekao bih da su upravo strukovne škole danas škole za život, zbog velikog nesrazmjera u ponudi i potražnji na tržištu rada, na kojem je jako velika potražnja baš za ovim zanimanjima.

-Ovdje smo kao osnivači škola, ali i potpora svim onim učenicima koji će odabrati strukovna zanimanja, jer, uz pomoć Županije i tvrtki iz određenih sektora, mladi danas mogu ostvariti između 500 do čak 2000 tisuće kuna stipendije, odnosno potpora mjesečno. Uz samu stipendiju, ostvaruju pravo i na besplatne udžbenike i prijevoz. No, ono što je najvažnije, kad završe školu, imaju siguran posao – smatra župan I. Andrović.

strukav

ISKUSTVO IZ PRVE RUKE

Uz škole sa županijskog područja, na sajmu su se predstavile i Srednja škola Bartola Kašića iz Grubišnog polja te Strukovna škola Đurđevac. Učenici imaju prilike vidjeti, isprobati, informirati se o proizvodima, uslugama i predmetima koje su srednjoškolci izradili ili provode na nastavi. Od domaćih koktela, kolača, cvjetnih aranžmana, minijaturnih stolica, preko robotske ruke, laserskih tehnologija do vađenja krvi i vježbe reanimacije – sve je stavljeno na probu, a učenici spremni odgovoriti na svako pitanje osmaša.

Da sebe vidi u smjeru hotelijera virovitičke Strukovne škole, rekla nam je Viktorija Đurđek, učenica osmog razreda Osnovne škole A. Cesarca iz Špišić Bukovice. – Sviđa mi se program. Sajam je jako dobra ideja za nas osmaše, jer se možemo bolje uputiti u buduće smjerove i konkretno se raspitati o školi – smatra Viktorija koja kaže kako svoju budućnost vidi i izvan Hrvatske.

O tome da će sigurno ostati u Hrvatskoj, rekao nam je Mateo Komar iz Špišić Bukovice, koji planira upisati poljoprivredu u Srednjoj školi Stjepana Sulimanca u Pitomači.  – Kod kuće se bavimo poljoprivredom, imamo puno paprike, a u Pitomači je dobra praksa, škola nudi velike mogućnosti – zadovoljno kaže. (www.icv.hr, mlo)

[g-gallery gid=”527883″]

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content