U sklopu 51. Orahovačkog proljeća održana tradicionalna izložba Duška Rađenovića “Nepoznata Orahovica”

Prvim sadržajima započela je najveća orahovačka manifestacija 51. Orahovačko proljeće.

Nakon Bile noći Hajduka, svoju je prepoznatljivu izložbu, i to 17. po redu, pod nazivom “Nepoznata Orahovica”, predstavio legendarni orahovački povjesničar amater Duško Rađenović. Izložbu je, također tradicionalno, organizirao Ogranak Matice hrvatske Orahovica pa je tako uvodnu riječ održao novi predsjednik Ogranka Damir Najmenik, dok je izložbu otvorila gradonačelnica Orahovice Ana-Marija Petin.

Duško Rađenović je ove godine svoju izložbu nazvao “Svirali su i pjevali” te predstavio kulturni i zabavni život grada Orahovice kroz povijest.

2905nepoznataorahovica 2 Custom

-Orahovica je bila prepuna vica, duha, zabave i kulture. Drago mi je da sam vam ove godine uspio predstaviti neke glazbene sastave koji su svirali i pjevali početkom 19. stoljeća u našem gradu, ljude iz svijeta kulture i zabave koje sam uspio po imenu otkriti, zbog čega sam posebno sretan. Drugi dio izložbe posvećen je ostalim granama društvene zajednice u našem gradu. Orahovica je oduvijek bila kraj lovstva, pa tako jedna od fotografija pokazuje kako su grofovi Drašković, inače vlasnici Trakošćana dolazili kod orahovačkih plemenitaša Mihalovića, kako bi išli u lov. Riječ je o fotografiji koja predstavlja trofej jedne od lovina, a nalazi se u dvorcu Trakošćan. Predstavio sam i meni posebno drag dokument iz časopisa Kaktus koji je izlazio u Orahovici 1942. godine u vrijeme napada na Orahovicu. Riječ je šaljivom dokumentu koji je poseban za to doba jer se tada ratovalo, a Orahovčani su ipak pronašli trenutke za opuštanje. Hvala svima od srca koji godinama prate ovu izložbu i nadam se da ćemo se iduće godine svi ponovno naći na novom izdanju – rekao je Rađenović te otkrio jednu veliku novost kojoj će se posvetiti upravo na idućoj izložbi:

2905nepoznataorahovica 4 Custom

-1922. u Orahovici je izabrana prva miss Jugoslavije i ja sam znao da je riječ o Orahovčanki, a eto uspio sam saznati i kako se zvala. Njeno ime je Edita, udana Šmahel, a djevojačko Petrić. Bit će to veliko otkriće i nadam se da ćemo svi zajedno svjedočiti tome na idućoj izložbi – rekla je hodajuća orahovačka enciklopedija Duško Rađenović.

(www.icv.hr, vg, foto: V. Grgurić)

2905nepoznataorahovica 1 Custom

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content