U Udruženju obrtnika Orahovica predstavljen Poduzetnički inkubator i poticajne mjere za obrtnike

Udruženje obrtnika Orahovica organiziralo je iznimno korisno, edukativno predavanje namijenjeno malim poduzetnicima i posebno poduzetnicima početnicima. Predavanje je održano s tri teme, prva je bila predstavljanje poduzetničkih inkubatora u VPŽ s naglaskom na orahovački koji je u izgradnji, druga je bila vezana uz aktivne mjere samozapošljavanja te treća prezentacija poticaja poduzetništva od strane Grada Orahovice.

Predavanje je otvorio predsjednik udruženja Damir Vanek, a potom su nazočne pozdravili zamjenik župana VPŽ Darko Žužak, orahovačka gradonačelnica Ana-Marija Petin te predsjednik Područne obrtničke komore Zoran Horić.

Prvu temu predstavljanja poduzetničkih inkubatora odradio je pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo, poljoprivredu i europske fondove VPŽ Bojan Mijok.

– Uz Udruženje obrtnika Orahovica koje pohvaljujem za ovu inicijativu, a ovo predavanje podržali su Obrtnička komora VPŽ, Županija te mi kao Upravni odjel. Željeli smo ovim pokazati sve mogućnosti mladim obrtnicima i poduzetnicima, posebno sve ono što će im pružiti poduzetnički inkubator. Za usporedbu, naš virovitički inkubator danas ima 12 stanara u koji zapošljavaju preko 55 osoba i mi smo iznimno ponosni na to. Mi smo na ovoj radionici željeli prikazati tu potpornu instituciju našim poduzetnicima gdje bi oni dobili potpuno besplatan prostor za rad u svojoj djelatnosti. Radi se o jednoj zgradi koja sadrži 20 funkcionalnih, prostornih jedinica sa 6 proizvodnih prostora i 12 uredskih plus sala za sastanke, sanitarni čvorovi i čajna kuhinja. Time stanari imaju kompletnu i što je najbitnije besplatnu infrastrukturu u prvoj godini, a potom plaćaju režije, dakle isključivo ono što potroše. Cijela ova priča je jedna odlična sinergija nas kao Županije i Zavoda za zapošljavanje gdje Zavoda kroz svoje mjere za samozapošljavanje daje poduzetnicima potpore od 55 do 70 tisuća kuna, a mi dajemo taj prostor što je jedan dobar recept za poduzetnički uspjeh – rekao je Bojan Mijok te naglasio kako očekuje da će orahovački poduzetnički inkubator biti otvoren u listopadu ove godine.

U nastavku je Renato Poldrugač iz HZZ-a Virovitica predstavio mjere samozapošljavanja od strane Zavoda, a potom je pročelnica JLS-a Grada Orahovice Marija Šafer nazočnima predstavila mjere potpore i poticaja poduzetništva Grada Orahovice. Nazočni poduzetnici su potom postavljali pitanja, a opći zaključak je da su ovakva predavanja i radionice višestruko korisni posebno kako bi mladi poduzetnici bili upoznati s mogućnostima i potporama koje im se nude. (www.icv.hr, vg, Foto: V. Grgurić)