UHBDVDR Orahovica punih 10 godina organizira izložbu ratnih fotografija branitelja: Čuvaju uspomenu na žrtve i Domovinski rat

Udruga hrvatskih branitelja, dragovoljaca veterana Domovinskog rata Orahovica i njen predsjednik Miroslav Tot već punih 10 godina marljivo skupljaju ratne fotografije hrvatskih branitelja s područja bivše općine Orahovica te ih predstavljaju na izložbama diljem Virovitičko-podravske županije. U Orahovici je ova udruga organizirala 11. takvu izložbu, ove godine u sklopu najveće orahovačke manifestacije Orahovačko proljeće. O marljivom radu kroz proteklih deset godina pričao je autor Miroslav Tot.

– 10 godina je prošlo otkako sam započeo raditi meni jedan predivan posao sakupljanja ratnih fotografija branitelja s područja bivše općine Orahovica. Ovaj posao je neprocjenjiv, puni dušu svakog pravog domoljuba i branitelja. Utrošeno je tu dosta vremena, sati, dana, godina, no svaka minuta provedena uz sakupljanje bila je posebna jer barem toliko sam dužan svojim poginulim prijateljima i svim hrvatskim braniteljima kako bi očuvao uspomena na njih, heroje koji su svojim srcem i tijelima stvarali Lijepu Našu – rekao je autor Miroslav Tot te zahvalio Ivanu Grguriću koji mu je ustupio svoje fotografije, a bile su to prve s kojima je Miroslav započeo sakupljanje. Isto tako, zahvalio se i Dini Matazu za velik trud u pripremi ovogodišnje izložbe.

3005izlozba 2 Miroslav Tot i Ivan Grgurić

– Preostaje mi još samo poželjeti da ove fotografije jednoga dana pronađu svoje mjesto u Muzeju Domovinskog rata grada Orahovice – zaključio je Tot. Kako je i napomenuo, prve fotografije dao mu je Ivan Grgurić, dragovoljac i branitelje te pripadnik 2. bojne 132. brigade.

– Fotografija je uz pisanu riječ jedan od temeljnih dokumenata koji svjedoči o ljudima i događajima u datom vremenu i prostoru pa tako su i ove ratne velika vrijednost našeg hrvatskog povijesnog doba. Već početkom stvaranja 2. bojne, naše zapovjedništvo u cilju pomoći hrvatskim braniteljima fotografiralo ih je za nove vojne iskaznice. Prilikom tih fotografiranja neki pripadnici izrazili su želju fotografirati sa svojim osobnim naoružanjem i ratnim prijateljima. Naša IPD služba imala je svog čovjeka, danas nažalost pokojnog, Ferdinanda Thesa ili kako su ga Orahovčani poznavali zvali kao Daci, koji je snimao fotografije naših pripadnika na položajima, a sve bi to bilo objavljeno u ratnom listu naše Bojne pod nazivom Hrvatski vojnik – pričao je Grgurić te istaknuo kao je nakon Domovinskog rata počeo skupljati viškove tih fotografija, prikupio ih i pohranio u Zapovjedništvo, a potom kao djelatnik HVIDR-e Orahovica na radnom mjestu pronašao nove, sve ih zajedno skupio i arhivirao u foto albume.

– Presretan sam što se Miroslav Tot uhvatio ovog posla i s radošću sam ustupio svoje fotografije i danas sam presretan što je ta priča dobila svoju pravi izražaj i što se branitelji mogu ovakvim izložbama prisjetiti naših ponosnih dana – rekao je Grgurić.

3005izlozba 3 autori Miroslav Tot i Dino Mataz

Uz izložbu predstavljan je i video uradak ratnih fotografija mladog autora Dine Mataza, a potom je izložbu otvorila orahovačka gradonačelnica Ana-Marija Petin zahvalivši Miroslavu Totu te Dini Matazu koji svojim marljivim radom čuvaju uspomenu na dane stvaranje slobodne Hrvatske. Na kraju je nazočne pozdravio i zamjenik župana VPŽ Darko Žužak čestitajući Miroslavu Totu na trudu, radu i upornosti svih ovih godina.

-Imam tu sreću i priliku da od prve godine pratim Miroslavov rad na ovakvim izložbama i zato znam koliko je on naporan, ali i prekrasan. Županija u suradnji s Miroslavom i Dinom priprema jedan ovakav sličan video uradak, ali posvećen fotografijama branitelja s područja tri bivše općine za županije, dakle Orahovice, Slatine i Virovitice. Cilj je sačuvati istinu o Domovinskom ratu od zaborava i približiti sve skupa širem sloju ljudi. Isto tako Časnički zbor grada Orahovice priprema spomen sobu 2. Bojne 132. brigade u kojoj će vjerujem i neke fotografije iz ove arhive pronaći mjesto – zaključio je Žužak. (www.icv.hr, vg)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content