Završeni Proljetni zvuci Jana Vlašimskog: Virovitička Češka beseda kroz 10 dana pokazala bogatstvo svoje povijesti

U subotu u prostorijama Češke besede Virovitica završen je 17. Međunarodni festival kulture “Proljetni zvuci Jana Vlašimskog” te je time završen bogat desetodnevni program ove udruge koja ove godine puni 100 godina postojanja. Upravo zbog te velike obljetnice, naglasak svih aktivnosti je bilo prisjećanje povijesti i tradicije udruge.

Završni program, koji je svojom izvedbom otvorio profesor glasovira i član udruge Perica Mihaljević, je bio u znaku djece i otkrivanja novih talenata. Učenici iz češkog grada Kopřivnice te mladi članovi Češke besede koji uče češki jezik i kulturu, kroz ovaj su izuzetan glazbeni događaj, pod vodstvom mentora i učitelja, posjetiteljima pokazali što su kroz suradnju naučili, jedni od drugih, ali i jedni druge. Zborno i solo pjevanje, instrumentalne izvedbe i ples nisu nikoga ostavili ravnodušnim te je svaki nastup izazvao veliki pljesak od publike pune roditelja i mentora. Iako je atmosfera bila pozitivna i osmijesi na licu su bili konstanta, najmlađem sudioniku programa Benjaminu je u jednom momentu zasmetala glasna glazbe te je rukama prekrio uši čime je osvojio srca i izazvao smijeh prisutnih.

IMG 4030 Custom

Da im trud nije prošao nezapaženo, učenici, ali i mentori, su doživjeli ne samo kroz pljesak prisutnih nego i kroz medalje i pohvalnice koje im je uručila predsjednica udruge Češka beseda Virovitica Jasna Berger.

– S ovim programom otkrivanja mladih talenata smo počeli lani, svake godine inoviramo naše Proljetne zvuke – ponosno je rekla J. Berger i otkrila kako planiraju otići u Češku kako bi uzvratili posjet osnovnoj školi Lubina te kako su pozvani i u Všeň, rodno mjesto Jana Vlašimskog.

– Djeca su naša perspektiva i dječja energija nas sve podiže – zaključila je predsjednica Udruge. (www.icv.hr, ea; foto: E. Aragović)[g-gallery gid=”530155″]

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content